Новият iPhone ще е най-достъпният в историята на Apple

Поредната версия на любимия на мнозина iPhone беше представена от Apple снощи – iPhone SE има 4-инчов дисплей и според компанията това ще е най-евтиният iPhone до момента. Въпреки че е с компактен размер, неговите създатели твърдят, че iPhone SE гарантира същата процесорна мощ и графична производителност като водещия смартфон, пуснат от Apple миналата година – iPhone 6s. Наред с това новият iPhone има 12-мегапикселова камера, която може да снима 4K видео. Телефонът поддържа глас през LTE и Wi-Fi обаждания.

iPhone Новият iPhone ще е най-достъпният в историята на Apple А1 Блог

Снимка: Apple.com

На представянето снощи в Купертино от Apple съобщиха, че през 2015 г. компанията е продала 30 милиона 4-инчови iPhone устройства. Според Грег Джозуияк, вицепрезидент на Apple, хората обичат малките смартфони. „Хората ни помолиха: оставете 4-инчовите устройства в своята продуктова линия!“, добави Джозуияк

Новият iPhone е компактен, но неговият процесор е с максимална производителност, така че iPhone SE претендира да е най-мощният 4-инчов смартфон, правен някога. Освен това, телефонът поддържа TouchID за сигурност (отключване с пръстов отпечатък) и Apple Pay за разплащания.

Очаква се моделът да започне своите локални „дебюти“ от края на март. До май той трябва да се появи в общо 100 страни.

На събитието снощи от Apple представиха нова версия и на своя таблет – iPad Pro е наследник на 12,9-инчовия iPad, пуснат миналата година, и с него сякаш „ябълката“ се завръща към оригиналния размер на iPad.

iPhone Новият iPhone ще е най-достъпният в историята на Apple А1 Блог

Снимка: Apple.com

Според неговите създатели таблетът е достатъчно голям, за да може да се работи на него, и достатъчно малък, за да може да се носи навсякъде. “Мнозина ни казаха, че техният iPad е станал основното им средство за дигитална работа“, посочи Фил Шилер, старши вицепрезидент в Apple. Според него хората искат да се отърват от старите си компютри, като ги заменят точно с такова устройство. “В света има над 600 милиона PC-та, които са на възраст над 5 години“, каза Шилер.

9,7-инчовото устройство е базирано на чип, който според Apple „конкурира повечето портативни компютри“. Екранът му е с 25% по-ярък е от iPad Air 2 и има най-добра цветова наситеност от всичките му събратя.

iPad Pro работи с режима „Нощна смяна“, при който устройството променя цветовата температура на екрана си, за да позволи на собственика му да спи по-спокойно (по-топла цветова гама вместо студената, „синя“ светлина на екрана). Не по-малко забележителна е и „True Tone“ функцията на дисплея, която настройва цветната температура на екрана автоматично според околната светлина.

Озвучителната система е с четири колонки, задната 12-мегапикселова камера може да снима динамични снимки, 4k видео, а предната камера е 5 мегапиксела. Поддържа и Apple Pencil. Към него има и смарт клавиатура.

 

iPhone Новият iPhone ще е най-достъпният в историята на Apple А1 Блог

Снимка: Apple.com

 

Още по темата

 1. Днес бях в магазин на Мтел . Едната служителка не беше и чула за такъв телефон и обясняваше как аз съм се объркал нещо ,че има SE ,и съм имал предвид някой от 6 ,6S или 6S Plus . Другата служителка се оказа по-оправна и обясни ,че можем да очакваме SE към края на май или най-късно в началото на юни месец ,което си е 2 месеца след датата ,на която го пусна Telenor.

 2. Емил Мухтаров says:

  Вече го има в магазините на Теленор, вие кога мислите да го пуснете на пазара?

 3. Veneta Tsekova says:

  Здравейте,
  Кога наистина можем да очакваме модела в магазините ви, след като Теленор ще го пуснат на 06.04?

 4. Мария Малцева says:

  @Христо Марински, естествено е ролята на цветовата температура в тази т. нар. “Нощна смяна” да има огромно значение от гледна точка на боравенето с медийно съдържание – фотография, филми, графики и др. Все пак става дума за продукти на Apple – исторически те са фаворит на професионалистите от креативните индустрии.
  Когато обаче на сцената излезе голям шеф от Apple и каже “Night Shift shifts colors of display to the warmer end of the spectrum to help you sleep better” няма как иначе да го разбираме, освен като “….помага ви да спите по-добре”.
  Може би ключът към отговора на това привидно недоразумение е свързан с два фактора. 1. “Нощна смяна” е част от новостите в iOS, обявени стана едновременно с анонса на iPhone SE и iPad Pro – и тя касае и двете устройства. 2. За iPad Pro от Apple казват, че се купува от много потребители, които мигрират от Windows устройства. Тези хора навярно не са предимно от креативните индустрии, а по-скоро са разнородни потребители – гледат снимки, видео, филми, забавляват се. За тях има значение това, че синята светлина на дисплеите (диапазона ок. 444 нанометра) дразни очите и поражда и напрежение в организма, влияе на естествения ритъм на съня и будното състояние, води до проблеми като трудно заспиване и неспокоен сън заради нарушеното производство на мелатонин. Затова, навярно, за тях би било полезно да знаят, че могат да гледат филм вечерта, преди да си легнат, на своя iPad, и корекцията на “цветовата палитра” ще ги предпази от това вредно въздействие на синята светлина.

 5. Мария Малцева says:

  Хубав въпрос, Vasil Vyagov, благодаря!
  Мтел подготвят допълнителен анонс за пускането на устройството у нас, така че ще ни подържат нащрек известно време 🙂

 6. Христо Марински says:

  iPad Pro работи с режима „Нощна смяна“, при който устройството променя цветовата температура на екрана си, за да позволи на собственика му да спи по-спокойно (по-топла цветова гама вместо студената, „синя“ светлина на екрана).

  Не змам кой ви ги превежда тия неща и доколко разбира от цветове и светлина, но така написаното по-горе е пълна глупост. Въпросната функция “нощна смяна” е свързана с това, че дневната и изкуствената светлина са с различна цветова температура. Изкуствените източници на светлина имат различна цветова температура и съответно различно цветопредаване. Е тази функция е свързана с това, че новият ipad ще анализира светлинния източник и ще наглася цветовата температура (баланс на бялото) на дисплея си според околната светлина. Тази функция би трябвало да е много полезна за фотографи, художници и дизайнери – все хора, работещи с цвят. Затова е pro версия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*