“Театър на думите” оживя на училищната сцена в Свищов

Когато организаторите на театралния фестивал в Свищов „Театър на думите“ ни казаха, че в него ще бъдат включени над 20 постановки, хич не им повярвахме. Когато ни казаха, че над 300 деца ще се превъплътят във всевъзможни  роли в двата дни на фестивала и даже ще играят тези роли на различни езици, съвсем се усъмнихме. Но като се има предвид, че това са големите победители в проекта „Мтел талант“, знаехме, че за тях няма нищо невъзможно. Техният чуждоезиков фестивал оживя на сцената на СОУ „Николай Катранов“ в Свищов на 24 и 25 март и беше по-вълнуващ и от церемонията на филмовата академия. Ето какво ни разказа Надя Мочкова, координатор на проекта “Мтел талант” в Свищов, за фестивала и вълненията на всички участници.

[divider]Театър на думите[/divider]

Когато една зала е пълна с мъничета и те са тихи и кротки… очите им блестят и са отправени към сцената… Когато някое гласче от залата толкова се е вживяло в това, което става на сцената, че се включва с реплика: „И на мен ми е любима” или  коментар: „Няма да ядат наистина”.

Развълнувани лица, които поглъщат това, което става на сцената, не само с очи, но и с отворени уста – напомниха ми едни други деца и техните родители, с които преди много години гледахме „Януари” на Йордан Радичков, а самият автор беше гост на постановката. Зрителите го изнесоха на ръде на сцената, а той изрисува една страничка с героите на „Ние врабчетата” на децата и им написа послание. Едно изречение, което нося цял живот в сърцето си – „Обичайте изкуството, то е хляб за душата!”.

На нашия театрален фестивал второкласниците играха „Дядовата ръкавичка”, третокласниците „Трите прасенца”, а четвъртокласниците „Снежанка и седемте джуджета” на английски език. Какви костюми, какви декори, какви актьори!  Малките не знаят английски език, така е. Но всички чакаха Снежанка да оживее и пяха на английски песничката на прасенцата.

Театърът оживя на малката училищна сцена – истински, вълнуващ и въздействащ с общочовешките си послания за трудолюбие, приятелството, смелост, за доброто и лошото, за мечтите…

Броят на постановките в театралния ни афиш е впечатляващ, достоен е за книгата за рекорди на Гинес.  А заглавията? Изберете си – „Който не работи, не трябва да яде”, „Трите прасенца”, „Сливи за смет”, „Малкият принц”.

Първолаците с такова удоволствие изиграха „Мимето” на Асен Босев, а четвъртокласниците не се отделиха и на сцената от любимите си телефони, защото са „Деца с телефони, айфони, смартфони и фаблети…”(наша авторска пиеса).

И при по-големите ученици емоции не липсваха. При тях големият победител е постановката по мотиви от “Криворазбраната цивилизация”, на второ място журито класира пиесата „Виртуална измама”, а „Скъсаните пантофки” на немски език зае трето място.

Никой не си беше написал слово за награждаването и макар да беше ученически театрален фестивал, ние се чувствахме като на раздаването на истинските Оскари.

И така, вече е факт първият по рода си ученически театрален фестивал „Театър на думите“. Една наша мечта, която сбъднахме с общи усилия – ученици, учители, родители и приятели на СОУ „Николай Катранов“! Да, и следващата година ще има училищен театрален фестивал!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*