Как да намалим сметката си за роуминг?

Броят на българите, които пътуват в Европейския съюз (ЕС) по работа или за почивка, расте по данни Националния статистически институт (НСИ). През 2015-та пътуванията на българи в страни от ЕС са се увеличили с 16 процента спрямо 2014 година. Страните от ЕС са сред най-посещаваните от българите дестинации, като според данните на НСИ в топ 10 на най-посещавани страни през 2015 г. има седем от Евросъюза – Гърция, Румъния, Германия, Италия, Обединено кралство, Австрия и Испания.

В същото време според анкета* в сайта на Мтел близо половината от пътуващите в момента не ползват мобилен интернет в чужбина, а 20 на сто не разговарят по мобилен телефон.

роуминг Как да намалим сметката си за роуминг? А1 Блог

Очакванията са в средата на следващата година роумингът в ЕС да отпадне, но дотогава ви предлагаме няколко начина да избегнете нежелани сметки заради разговори и сърфиране в чужбина:

1) Смартфоните са телефони, работещи с операционни системи по подобие на компютрите. За да се възползвате максимално от функциите на своя смартфон, на практика имате почти непрекъсната нужда от интернет, защото всеки смартфон използва интернет за почти всичко в менюто му – поща, приложения, игри и така нататък. Поради тази причина е добре да не забравяте, че когато пътувате и ползвате телефона си в роуминг, цените за данни се различават от тези в рамките на домашната ви мрежа. За да избегнете нежелан трафик в роуминг, можете да изключите преноса на данни, когато сте в чужбина. Почти всеки апарат предлага опция за такова изключване с една промяна в настройките;

2) Необходимо е да сте наясно как точно работят приложенията, които теглите и инсталирате на смартфона си. Можете да прочетете описанията и разрешенията им за достъп в маркета, от който теглите. Също така, там могат да се прочетат и кратки коментари от потребители, които вече ползват приложението;

3) Дори да ползвате смартфона си само при достъпна WiFi мрежа, което е безплатно, интернет трафик може да се натрупа от приложения като имейл, карти или времето, които сами търсят интернет достъп за актуализация на данните. Това, което може да направите, е да изключите автоматичната синхронизация на подобни приложения, като съответно всяко от приложенията има инструкция как да се направи това;

4) Добре е също да имате предвид разликите в обема данни, които ползват различните приложения – например, гледане на клипче в YouTube ползва много повече дейта, отколкото търсене в Google или разглеждане на снимки във Facebook;

5) Цените за данни в роуминг в рамките на ЕС и тези извън него се различават. Добре е, когато пътувате в чужбина, да проверите точните цени за конкретната държава и текущия ви роуминг тарифен план, както и какви оферти и допълнителни пакети има.

роуминг Как да намалим сметката си за роуминг? А1 Блог

Най-лесният начин да си спестите всички тези проверки и притеснения е да изберете някой от плановете Мтел безкрай, които са с промоционални условия от днес и включват национални минути за разговори и допълнителни мегабайти за сърфиране в интернет, които можете да ползвате освен у нас, и в роуминг в ЕС. Така, повече от година преди отпадането на роуминг надценките в ЕС, Мтел предлага възможност за разговори и сърфиране без допълнителни роуминг такси.

Затова, изберете план, който най-много отговаря на вашите нужди. Можете да ги разгледате тук. За да прецените кой е най-подходящият за вас план, вижте подробна информация за своето потребление на мобилен интернет, минути и SMS-и, като се регистрирате на нашия сайт.

роуминг Как да намалим сметката си за роуминг? А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*