Безжичното зареждане: липса на кабели, но не и пълна свобода

Прибираш се изморен у дома, хвърляш дрехите на дивана и телефона на масата – и лягаш да спиш. На сутринта телефонът е зареден и готов да сърфира цял ден (е, за дрехите ще трябва да се погрижиш сам).

Това не е илюзия, нито щрих от бъдещето, защото безжичното зареждане на мобилни устройства скоростно превзема света на мобилните джаджи. Технологията е добре позната – индукционното зареждане не е новост и се прилага и в други области като, например, зареждането на електрически автомобили с батерии. Що се касае до смартфоните, засега е нужно просто да внимаваме къде на масата ще поставим телефона си. Това е и основният проблем – липсата на кабелите така и не дава желаната пространствена свобода.

зареждане Безжичното зареждане: липса на кабели, но не и пълна свобода А1 Блог

Системите за безжично зареждане на телефони бяха повсеместно предложение на тазгодишното изложение за новости в мобилните технологии – Световният мобилен конгрес в Барселона. Най-често предложението на разработчиците е за плоскост, например маса, която има вграден модул за индукционно зареждане. Тъй като не всички смартфони идват с функция за безжично зареждане, някои разработчици като Powermat, например, са намерили начин да заобиколят проблема – чрез инсталиране на софтуерно приложение. Чрез него всеки смартфон може да бъде „вързан“ към тяхната станция за безжично захранване.

зареждане Безжичното зареждане: липса на кабели, но не и пълна свобода А1 Блог

Засега премахването на вездесъщите зарядни кабели не осигурява това, което най-много се очаква от промяната, а именно – свободата и необвързаността с конкретно място за зареждане. Това означава, че в общия случай трябва да поставим телефона на точно определена точка върху дадената плоскост, за да може той да се „нахрани“.

Все пак подобна технология е приложима и добре дошла за пространства като хотелско лоби, например, или пък автомобил, където фиксирането на джобното устройство върху точно определено място не е толкова „сковаващо“, но пък липсата на кабели е благодат.

Дизайн и игра с естетиката

Фантазията на производителите търси начини да надскочи технологичните ограничения чрез дизайнерски метаморфози. Модулите за безжичното зареждане стават все по-разнообразни откъм форма и визия. Така те стават и все по-пригодни за вграждане в домашна обстановка.

зареждане Безжичното зареждане: липса на кабели, но не и пълна свобода А1 Блог

Тенденцията е да се създават елементи за обзавеждане като маси и нощни шкафчета, като акцентът не е върху технологията за безжично зареждане, а върху приятната визия, която ги прави предпочитани за дома заради естетическите им качества. Фаворит си остават изделията на прословутата марка Fone, при които зареждащият механизъм е вграден в бамбукова плоскост или такава, която наподобява естествен камък.

зареждане Безжичното зареждане: липса на кабели, но не и пълна свобода А1 Блог
Функционалност

Същият бранд е отишъл и по-далеч, създавайки малки масички с вграден Qi модул за зареждане, които са водоустойчиви. Звучи като нещо обичайно, защото мнозина слагат на нощното си шкафче чаша вода вечер и тя лесно може да бъде разлята по невнимание, но докато повечето съвременни смартфони издържат на известно къпане, вградените модули за безжично зареждане не винаги са способни да устоят на водната атака.

Разработчиците от IDT пък са направили друго функционално подобрение в механизма за безжично зареждане – увеличаването на площта.

зареждане Безжичното зареждане: липса на кабели, но не и пълна свобода А1 БлогТяхната най-нова разработка представлява маса, където на площ с размери около 40 на 50 см може да се извършва индукционно зареждане на няколко телефона наведъж. Без съмнение това може да е от полза за всеки потребител, но най-ценно би било за офиси и други общностни пространства, където неколцина от обитателите на стаята могат да оставят своите телефони на „обща“ масичка и там устройствата да се зареждат едновременно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*