Как да си изберем най-подходящия смартфон?

Този ужасно прост въпрос може да е ужасно труден за мнозина. Ревюта и коментари в интернет – бол! Но за тези, които за първи път купуват смартфон, или се колебаят между няколко нови предложения, офертите на търговците и ревютата в медиите могат да се окажат по-скоро объркващи. Предлагаме ви няколко неща, които да обмислите, преди да си купите модерен „умен“ телефон.смартфон Как да си изберем най-подходящия смартфон? А1 Блог

Операционна система: Android, iOS или нещо друго?

Android е доминиращата операционна система при смартфоните. Тя е с отворен код, което означава, че разработчиците лесно мога да създават за нея различни приложения с всевъзможни цели. Иначе казано: след покупката на телефона неговият собственик би могъл лесно да си инсталира всякакви допълнителни функции според собствените му потребности и интереси. Производители на телефони като Samsung и LG умело използват това и добавят всякакви удобства.

IOS 8 е операционната система на iPhone и предлага доста удобства, като сред тях можем да споменем силните приложения за работа със снимки и интерактивните нотификации, например. Богатият набор от приложения може да е причина да се избере iOS. В App Store могат да се намерят приложения и игри, които често пъти излизат преди тези за Android.

Windows Phone е операционната система на Microsoft – корпорацията, която неотдавна придоби Nokia. До момента тази операционна система не успява да се наложи, но очакванията са, че с Windows 10 това може да се промени.

Размерът на екрана и неговите характеристики

Производителите се надпреварват да правят по-големи и по-големи екрани, но не винаги големината на екрана е показател за качествата на смартфона.

Малкият екран, под 4,5 инча, говори за компактен дизайн. Няма да ви се налага да разчеквате пръстите на ръката си, телефонът лесно ще се побира в джоба. Удобен ще е, ако наблягате на разговори и рутинни дейности, но не е най-доброто решение за работа със снимки и мултимедия.

смартфон Как да си изберем най-подходящия смартфон? А1 Блог

Средният екран, 4,5 до 5,4 инча, е най-масов, като този размер се приема за най-комфортен.

Големият екран, над 5,4 инча, поставя смартфона в малко по-друга категория, която се доближава до таблетите. Наричат тези телефони „фаблети“. За тях е обичайно да се използват с две ръце, което не винаги е много лесно. От друга страна обаче е много хубаво да имаш такъв екран, ако искаш да гледаш видео или да четеш електронни книги.

С увеличаването на размера се усеща и тежестта на устройството – фактор, който лесно се подценява в момента на покупката, но придобива значение при ежедневно носене в джоба.

Качеството на дисплея е друг фактор, който лесно може да се подцени. Тук трябва да се имат предвид резолюция, яркост, качество на цветовете и ъгъл на визия.

Едно от най-важните неща е да се провери доколко екранът на смартфона е видим при силна дневна светлина – навън, на открито, на слънце. Ъгълът на визия пък е важен, защото – ако ще споделяте това, което гледате, с други хора (а рано или късно ще ви се прииска да го сторите) – то е хубаво да може да показвате дисплея без „избледняване“ на цветовете при наклоняването на устройството настрани.

Дизайн

смартфон Как да си изберем най-подходящия смартфон? А1 БлогНай-субективната част от избора на телефон е неговият дизайн. Някои предпочитат заоблените елегантни форми, други търсят красота в строгите ръбове – всичко е въпрос на светоусещане. Ако външният вид ви вълнува, не забравяйте, че за много от смартфоните можете да си купите допълнителни екстри като цветни капаци и други.

Камера

Едно от най-големите забавления за притежателя на нов смартфон е снимането. Индустрията е достигнала до онзи етап, когато еволюцията на камерата на “умния” телефон е по-важна от тази на неговия процесор. Всъщност, често хората ползват смартфона си за снимане и много по-малко за говорене и каквото и да било друго.

смартфон Как да си изберем най-подходящия смартфон? А1 БлогВсе повече устройства идват с 16-мегапикселови камери, но тези цифри не бива да се приемат за единствено значими при избора. За тези, които обичат да снимат, е по-важно да обърнат внимание на други параметри като „блендата“ и максималното й отваряне, границите на светлочувствителността (ISO), в какви параметри варира експозицията, дали има функция за стабилизация на образа, HDR, налични ръчни настройки.

Процесор

Добрият процесор в телефона означава по-кратко време за стартиране на приложенията,  по-бърза обработка на снимките, по-лесно играене на игри. Сред чиповете на Qualcomm осемядреният 64-битов Snapdragon 810 е един от най-добрите, но надали короната ще остане задълго при него. При Apple 64-битовият 20-нанометров A8 чип осигурява гладка производителност и качествени игри, както и добра обработка на снимки и видео. Междувременно се появяват и още нови разработки на процесори, от които се очаква да повишат производителността на бъдещите смартфони.

Памет/RAM

Както и при компютрите, повече памет означава по-добра, по-стабилна и гладка работа. Колкото и бюджетен да е първият смартфон, който човек си купува, не е добра идея да си дава парите за устройство с 1GB памет – най-вероятно бързо ще се изнерви от неговите „спънати“ способности. Може да се приеме, че 2GB е един добър „минимум“ за съвременния смартфон, а все по-често ще чуваме за дебюти на телефони с по 4 гигабайта памет.

Вътрешна памет за съхранение на данни

смартфон Как да си изберем най-подходящия смартфон? А1 Блог

Като се има предвид, че някои игри могат лесно да глътнат повече от 1GB памет – да не говорим за това как собствениците на смартфони с висока резолюция скоростно трупат снимки и видеоклипове – е препоръчителен изборът на устройство с възможно най-много вътрешна памет. Минимумът за повечето мобилни телефони сега е 16GB, но все повече модели идват на пазара със стандартно вградени 32GB.

В този ред на мисли не е никак за подценяване и наличието на слот за microSD карта. Това е един добър подход за разширяване на паметта за съхранение на данни. Тези карти, обаче, не могат да съхраняват съвсем всичко, генерирано от приложенията на телефона, така че е най-добре да се ползват за съхраняване на създадените мултимедийни файлове.

Живот на батерията

смартфон Как да си изберем най-подходящия смартфон? А1 БлогКраткият живот на батериите е бичът на съвременните потребители на телефони – мнозина добре познават притеснението от спадащия заряд и треперенето дали той ще стигне до края на деня. Като минимум може да се приеме батерията да е с капацитет най-малко 2600 mAh. По-добре е параметрите й да са по-големи. На пазара вече има модели с по 3800 mAh или дори 3900 mAh.

Разбира се, не бива да се забравя, че колкото по-голяма е батерията, толкова по-вероятно е устройството да е проектирано за консумация на повече енергия чрез по-голям дисплей, повече функции за мрежова свързаност и други „по-сериозни“ параметри.

Някои производители през последните месеци разкриха плановете си за налагане на нов начин на работа с акумулаторните модули, при което за потребителите ще е лесно да си носят резервна батерия и просто да я поставят в телефона си при нужда от допълнителен заряд – с лекотата, с която се поставя карта за памет, например. Можем да се надяваме, че това ще стане тенденция сред производителите.

Четец за пръстов отпечатък

Все повече смартфони идват с четец за пръстов отпечатък. За тези, които сега си избират смартфон, това трябва да е в списъка със задължителни елементи.

Пръстовият четец е свързан далеч не само с лесното отключване на телефона и сигурността на данните в него. По-важното е, че в близко бъдеще скенерът за пръст ще е критичен за възможността да пазаруваме онлайн от е-магазини като App Store и други виртуални тържища. Услугите за електронни плащания тепърва набират скорост и все повече ще чуваме за Apple Pay, Samsung Pay и други подобни платежни услуги. Ако искате да можете да управлявате парите си сигурно при електронни покупки, четците за пръстови отпечатъци ще са от критично значение.

От 15 април всички смартфони в Мтел са намалени с до 75 процента. До края на месеца можете да си изберете сред голямото разнообразие от устройства с различни характеристики, които Мтел предлага, и да си купите нов смартфон на по-ниска цена.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*