Apple срещу ФБР: докъде се простират границите на дигиталните свободи?

По света има общо 1 милиард Apple устройства, които са в употреба. Много от тези устройства са различни модели на iPhone. Всеки от хората, които имат iPhone, възприема това устройство като своя лична вещ – много лична; толкова лична, че сякаш е продължение на самия него.

С тези думи, общо взето, Тим Кук – главният изпълнителен директор на Apple – обясни навръх 40-ия рожден ден на компанията защо ръководената от него корпорация дръзна да се изправи срещу Федералноto бюро за разследване (ФБР). Известно време след шумното притивопоставяне подкрепа за Apple декларираха големи имена от света на ИТ като Amazon.com, Cisco Systems, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, Microsoft, Mozilla, Nest Labs, Pinterest, Slack Technologies, WhatsApp, Yahoo!

Кому и защо беше нужно да се хаква iPhone?

В началото на 2016 г. ФБР поиска от Apple да съдейства за хакването на iPhone 5C, иззет от Саид Фарук – един от терористите от престрелката в Сан Бернардино, Калифорния, през декември 2015 г., при която бяха убити 14 души и 22 бяха ранени. Apple обаче отказа да съдейства на ФБР.

След категоричния отказ “разговорът” между ФБР и компанията се пренесе в съда. Очакваше се, че съдът ще задължи Apple да направи това, което полицаите искат. Но точно ден  преди първото изслушване в съда стана ясно, че от ФБР са намерили хакери-сътрудници, които да съдействат за „разбиването“ на телефона, и поради тази причина делото бе отложено.

Предполага се, че сътрудниците на ФБР са израелски хакери, на които е било платено за услугата. Предизвикателството при хакването на iPhone, което според ФБР отнело 26 минути,  било да се обезвреди онази функция, която автоматично изтрива всички налични данни в устройството, ако 10 пъти поред се въведе грешен ПИН код.

Apple Apple срещу ФБР: докъде се простират границите на дигиталните свободи? А1 БлогСъщността: Apple трябваше да напише софтуер за заобикаляне на защитите

Оказа се, че през 2015-а и 2016-а Apple е получила общо 11 искания от ФБР за хакване на телефони от нейното продуктово портфолио. Повечето от зявките са изисквали „да се използват съществуващите методи за извличане на данни като контакти, снимки и обаждания от заключени iPhone устройства под операционна система iOS 7 или по-стара, с цел да се съдейства в криминални разследвания“. Няколко от исковете касаят телефони, които са с „усъвършенстван вид криптиране, които Apple не може да разбие със съществуващите средства“.

Apple Apple срещу ФБР: докъде се простират границите на дигиталните свободи? А1 Блог

Това в крайна сметка доведе до там, че ФБР поиска от Apple „да напише софтуер, който да позволява на правителството да заобикаля действащите протоколи за сигурност и да отключва телефона“. По същество това би следвало да е „нова версия на iOS”. Предполага се тя да може да се инсталира и работи върху RAM паметта на устройството, което е обект на разследване, за да се обезвредят функциите за защита в iPhone. Впоследствие Apple нарече този софтуер, за който ФБР мечтае, „правителствената операционна система“ („GovtOS“).

Гръмогласното „не“ изправи Apple срещу ФБР

Когато ФБР поиска от Apple написването на въпросния софтуер, шефът на компанията Тим Кук категорично каза „не“. Обичайно в подобни ситуации всички дискусии текат тихомълком и далеч от общественото внимание. Ако изобщо частните компании си позволят да говорят публично, то те са лаконични, заявяват позицията си чрез опитни говорители и адвокати, като тази позиция се свежда до „не можем да коментираме нищо, докато тече разследването“.

Но Тим Кук направи друго: той вдигна страшен шум около случилото се. Кук излезе пред обществеността, излезе със своето собствено име, направи го съвсем лично, изправи се на телевизионните камери и обясни защо постъпва така. И ето, че сега е не просто шеф на успяла компания, но и национален герой в САЩ. Зад него застана цяло движение. Подкрепиха го не само няколко дузини технологични корпорации, но и редица граждански съюзи и обединения. Обществото се раздели на две.

Apple Apple срещу ФБР: докъде се простират границите на дигиталните свободи? А1 Блог

„Съзнаваме, че iPhone е лично устройство. То е толкова лично, че го възприемаме като продължение на самите себе си… Преди месец попитахме нашите потребители: според тях колко власт трябва да има правителството над нашите данни, над нашия личен живот?Благодарен съм за подкрепата, която получихме. Не сме очаквали, че някога ще се озоваем в такава позиция – да сме в спор със собственото ни правителство. Но вярваме силно, че имаме отговорност – да помогнем на вас да опазите своите данни и личната си неприкосновеност! Дължим го на потребителите си. Дъдължим го на нашата страна. Това е въпрос, който касае всички ни. И ние няма да бягаме от тази отговорност.“ Тим Кук по време на анонса на iPhone SE, 21 март 2016 Снимка: Apple.com.

Американското правителство и Apple се оказаха в схватка! Това е доста необичаен момент за силно корпоративната Америка, но и за света. Анализаторите на случая побързаха да посочат: Apple издигна въпроса за кракнатия iPhone до темата дали американското правителство, което не може да задължи никого насила да напише дори една дума по негов (на правителството) избор, може да застави една компания да пише код по негов избор?

По всичко личи, че случилото се няма да свърши дотук. Даже напротив – има всички изгледи скандалът да прерасне в епична юридическа битка. Ние сме готови да извървим целия път“, категоричен е Кук. И е добре въоръжен за предстоящата битка. На своя страна Кук има един от най-добрите съдебни специалисти в САЩ – Тед Олсън, някогашен генерален адвокат на САЩ. Олсън е много добър юрист. Освен това, никой няма да може го обвини, че действа меко спрямо терористите, защото Олсън е загубил съпругата си в терористичния атентат от 11 септември.

Ерозията на личната неприкосновеност“

През 2006 г. по време на лекция пред студенти в Атина Ричард Столмън, създателят на криптографския протокол PHP, предупреди, че тежкият терористичен атентат в Ню Йорк 9/11 е отличен повод американското правителство да пристъпи към въвеждането на средства за повсеместно масово проследяване. По думите му „ерозията на личната неприкосновеност“ никога не е била толкова силна, стимулирана и технологично обезпечена.

През 2013 г. името на Едуард Сноудън нашумя покрай разкритията, че Националната агенция за сигурност и Британската централа за правителствени комуникации са имали достъп до потребителските данни в множество телефони iPhone, BlackBerry и Android устройства. Агентите са можели да четат всички видове информация, включително SMS, локационни данни, електронна поща, бележки.

Днес ФБР иска създател на един от най-популярните смартфони да вгради в софтуера му, „по подразбране“, функции за потенциално подслушване. А дали са поискали това само от Apple?

Докъде се простират дигиталните права и свободи

“Тим Кук избра да постави на сцената… един въпрос, който е от ключово значение за цялата технологична индустрия, за криминалното правоприлагане, за обществото“, коментира анализаторът Джоф Колвин в сп. Fortune.

Apple Apple срещу ФБР: докъде се простират границите на дигиталните свободи? А1 Блог

Естествено, някои ръководители на правителствени служби в САЩ обвиняват шефа на Apple, че не съдейства всеотдайно на борбата с тероризма. Някои дори са на мнение, че това е чиста проба маркетинг за комппанията.

Обществото в САЩ е разделено на две, като подкрепящите Тим Кук са почти толкова, колкото и тези, които вярват, че Кук трябва да направи това, което правителството иска от него.

Случаят ни изправя ребром пред въпроса докъде наистина се простира свободата ни в дигиталния свят, докъде стигат границите на личната неприкосновеност, къде започва общественият интерес, кое е по-важно – нечиЙ живот или нечия лична неприкосновеност…

“Apple е права да се брани в този случай,” коментира Шариф Елсайед-Али, заместник-директор по глобалните въпроси в “Амнести Интернешънъл”. „Искането на ФБР, което на практика изисква от Apple да пренапише своята операционна система така, че да отслаби сигурността и защитата й, поставя много опасен прецедент. Подобни „задни вратички“ подкопават сигурността на всички ни и заплашват нашата лична неприкосновеност“.

„Разполагаме с чудесна нова технология, която създава сериозно напрежение между две ценности, на които всички ние много държим – личната неприкосновеност и безопасността ни“, коментира директорът на ФБР Джеймс Комей в отговор на позицията на Кук. Според Комей това напрежение не може да бъде решено нито от корпорацията Apple, която създава продукти за по-добър живот, нито от ФБР, която прави разследвания в името на по-добър живот; дилемата следва да бъде разрешена от хората, които точно сега трябва да решат как да управляваме живота си в един нов свят, който досега не сме виждали.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*