Как да зареждаме смартфона с до 25% по-бързо?

Новите технологии в последното поколение смартфони позволяват много по-бързо зареждане от познатото досега. Различни схеми, популяризирани под наименования от типа на „Quick Charge” или „Flash Charge”, ни обещават да зареждат телефона направо светкавично – до четири пъти по-бързо от традиционните методи. И макар че е спорно до каква степен това е полезно за батерията, все пак всички се стремим да пестим време.

Въпреки напредъка на технологиите много от телефоните на пазара все още не поддържат новите стандарти за бързо „нахранване“ на батерията. За онези, които носят в джоба си „обикновено“ устройство, ето как можем да зареждаме смартфоните с до 25% по-бързо.

„Истинско“ зарядно вместо USB порт

„Традиционните“ зарядни устройства, които се включват в контакта на стената и които обичайно идват в комплект с телефоните, са оптималният избор за зареждане на смартфон. Те значително по-добре подават електроенергия към устройството в сравнение с USB портовете на други електронни устройства като лаптопи и компютри, например. Все пак USB портовете са предназначени преди всичко за пренос на данни!

В допълнение към това не бива да се забравя, че стандартното зарядно, което производителят осигурява в комплект с дадения телефон, е по-качествено от моделите на безименни производители.

зареждане Как да зареждаме смартфона с до 25% по-бързо? А1 Блог

Преминаване в режим „самолетен полет“

Има един сигурен начин за зареждане на смартфона с до 25% по-бързо: преминаването в режим „самолетен полет“, докато телефонът се зарежда. Това е лесно, но ефективно решение, защото блокира черпенето на енергия от батерия за постоянната комуникация с различните безжични мрежи. Така се дава възможност на устройството “да се съсредоточи“ върху захранването на батерията си.

Де факто, огромна част от акумулаторния заряд, при който и да е телефон, отива за постоянното „говорене“ между устройството и околните безжични мрежи. А те не са малко, защото един уважаващ себе си съвременен телефон общува постоянно и с клетъчната мрежа, и с безжичните WiFi мрежи, които открива в ефир, и с различни Bluetooth устройства, и други.

Активирането на самолетния режим в iOS става лесно чрез плъзване на пръста по екрана на телефона, след което се избира самолетен режим чрез иконата в контролния център. При Android устройствата пък плъзването по екрана отгоре надолу позволява да се избере режим самолетен полет.

зареждане Как да зареждаме смартфона с до 25% по-бързо? А1 Блог   зареждане Как да зареждаме смартфона с до 25% по-бързо? А1 Блог

В случай, че тази „хитринка“ ви се струва нещо смешно или невероятно, ето и малко цифри от технологичния ентусиаст Далас Томас, които се е потрудил да измери колко точно е ползата от смяната на режима на телефона по време на зареждане.

При зареждане на популярна марка телефон процесът на зареждане върви с 0,733% на минута при нормално зареждане, установил е Томас. Същото устройство се зарежда с темпо от 0,933% на минута при режим на самолетен полет. Така, в крайна сметка, за време от 15 минути телефонът успява да се зареди от 50% до 61% при нормално зареждане, докато в режим на самолетен полет за същите 15 минути телефонът се „нахранва“ от 50% до 64%.

Не изглежда голяма разлика на първо време, какво са някакви си 3%?! Ако обаче става дума за зареждане от 0 до 100 процента, разликата се равнява на около половин час време. А това е доста съществено, когато става дума за днешния забързан темп на живот (в конкретния случай измерванията говорят за 107 минути вместо 136 минути).

Ако си представим, че разполагаме с едва 15 минути време между две важни задачи, когато можем да включим телефона си да се зарежда, то няма ли да искаме да „натъпчем“ в него колкото се може повече заряд?

И други дребни хитрини

Премахването на калъфа на телефона също може да помогне за по-доброто зареждане, смятат някои наблюдатели. Спорно е дали такава подробност има роля за бързината при зареждане, но избягването на излишното загряване със сигурност е добре за батерията. В топлите летни дни това действително може да има значение – най-малкото защото позволява по-добро функциониране на акумулаторните системи.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*