Девет изобретения за военните, без които не можем

Около Деня на храбростта и празник на Българската армияГергьовден, решихме да ви запознаем с някои изобретения за военните, променили живота ни.

1. Консервните кутии

По времето на император Наполеон Бонапарт френската армия била непобедима и поради това скитала надлъж и нашир из Европа и Африка. Проблемът, обаче, бил храната. Как да съхраниш пресни продукти за войниците? Ако се чудите как е решен проблемът, няма да ви мъчим – с пари. Наполеон предложил награда от 12 хиляди франка за този, който намери решение. Намерил го пекарят – шеф Никола Апер. Той забелязал, че сварената в буркани храна не се разваля с месеци. Заслужил си напълно парите.

военните Девет изобретения за военните, без които не можем А1 Блог

Консервните кутии са спасили хиляди войници от глад. Източник: http://fitwell.bg/

2. Siri

Гласовият асистент Siri на Apple е програмата-помощник за новите поколения на мобилните телефони на компанията, но първоначално технологията е създадена при проучвания на американската правителствена агенция DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), за да улесни управлението на машина бойното поле. Самата програма е наречена  CALO (Cognitive Assistant that Learns and Organizes). Революционното е, че тя не е просто гласово управление, а система, която се учи и приспособява към човека, който я ползва. CALO в последствие е надградена от нова система, наречена BOLT (Broad Operational Language Translation). Според някои първа стъпка в стил „Пътеводител на галаткическия стопаджия“, в която ти си говориш на български език, а индиецът чува хинди, например.

3. Google Maps

Street View  на гиганта Google вече е неизменна част от нашия живот. Тази система, обаче, е разработена първоначално от DARPA. През лятото на 1979 г. подразделение на агенцията демонстрира триизмерно изображение и движение по улици и пресечена местност на Аспен, Колорадо. Разработката дори позволява да посещавате избрани исторически сгради отвътре.

4. Ендоскопските камери

Ендоскопските камери, с които докторите днес могат да открият проблеми във вътрешността на човешкото тяло, са също военна разработка. Капсулата представлява хапче с две микрокамери. Тя е разработка на израелеца Габи Идън, като по своята същност представлява насочваща технология за управляеми ракети.

военните Девет изобретения за военните, без които не можем А1 Блог

Хитрото устройство вече не е лукс за никого. Източник: www.mikkis.co.uk

5. Флашките

Преносимата флаш памет е дело на изобретателя и предприемач Дов Морън от Израел. Негова е и заслугата за изобретяването на първият мини модулен смартфон – “Моду“. Патентът е откупен от Google за техния проект Ara. Като директор на поделението за микропоцесорни технологии  на израелския флот, той разработва преносимата памет – флашката. Неговата компания и ноухау са откупени през 2006-а от SanDisk за милиони.

6. База данни

През 2002-а година петима приятели, бивши военни от Израел, създават компанията XIV с цел да проектират компютърна архитектура за база данни. Само шест години по-късно те продават компанията си на IBM 400 милиона долара.

7. Микровълновата печка

В края  на Втората световна война, когато се появяват първите ракети и военните се опитват да ги превърнат в управляеми, инжинерът Пърси Спенсър направил своето велико откритие. Докато работел върху система, която да произвежда микровълни за управление, забелязал, че те освобождават огромна енергия и топлина. Много бързо този дефект се превърнал в бизнес за милиарди.

военните Девет изобретения за военните, без които не можем А1 Блог

Очилата, без които нито един авиатор не може. Източник: www.lenskart.com

8. Слънчевите очила

Днес някои хора изглеждат така все едно са се родили със слънчеви очила – носят ги в дъжд, в сняг, в нощни клубове, дори заспиват с тях. Първите слънчеви очила са изобретени от Ray-Ban за американските бойни пилоти. За най-известното рекламно лице на новото изобретение се смята генерал Дъглас Макартър. Някои го определят и като първия пиар в света, тъй като през Мексиканско-американската война е бил назначен за офицер за връзки с медиите. Генералът много рядко се появява пред света без своите Aviator-очила. Излишно е да се казва колко секси са били за момичетата военните пилоти, носейки тези очила.

9. Дамските тампони

През 1914 г. компанията Кимбърли-Кларк откриват нова технология и създават продукт, който абсорбира пет пъти повече от памука. Започва Първата световна война и компанията усеща своя шанс. Зариват армията със санитарните си материали – тампони, които се използват за спиране на кръвотечение. Повечето хора, работещи в полeвите болници, са жени, които веднага разбират преимуществото на тампоните за личните им хигиенни нужди. Преди да завладеят света, тампоните са били тайната на жените в Америка и само приближени на военните медици се успявали да се снабдят с тях.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*