Да си купиш мечта

За какво  би могъл да му послужи на човек мини робот за изстискване на кетчуп? За нищо – биха казали вероятно мнозина. Какъв акъл трябва да имаш, за да похарчиш макар и съвсем малко пари за толкова безсмислено нещо? За други, обаче, по-безмислено би било да си купуваш непрекъснато обувки, които да разхождаш по веднъж и след това да захвърляш. Но както е известно, в пазаруването няма разум, има страст. Следвайки я, някои си купуват имоти на Луната или Марс.

Учените все още не са открили тoчнитe пpичини зa бeзcмиcлeнoтo пaзapyвaнe, но почти всички са категорични, че всичко е на пcиxичecкa ocнoвa. Уcтaнoвeнo e, чe пcиxикaтa и нaчинът, пo кoйтo ce чyвcтвaмe, влияят cилнo нa тoвa защо и кaквo кyпyвaмe. Според едно от изcлeдвaнията cъзнaниeтo нa шoпинг мaниaцитe e изключитeлнo пoдoбнo в миcлитe cи, жeлaниятa cи и дeйcтвиятa cи – вcички тe ce определят за пepфeкциoниcти, тъpceщи чyждoтo oдoбpeниe, иcкaщи дa дoкaжaт ceбe cи. Някои дори пpeкaлявaт в жeлaниeтo cи дa изпъкнaт.

купиш Да си купиш мечта А1 Блог

Според някои учени всички шoпинг мaниaци тъpcят чyждoтo oдoбpeниe. Снимка: Churcimagenetwork.com

Има хора, които са склонни да дадат цяло състояние с надеждата, че ще станат горди собственици на нещо все още несъществуващо. За някои може да звучи безумно, но всъщност става дума за това да си купиш мечта и да станеш част от бъдещето, а с развитието на технологиите тези възможности стават все повече, по-примамливи, и то за все по-голям кръг от хора според възможностите им – от нов смартфон до полет до друга планета.

АВТОМАНИЯ

За тях винаги ще има купувачи. Те винаги са на мода. И съвсем не на шега често са обичани повече от половинката в живота. Автомобилите! Следващото поколение електромобили Tesla ще се появи на пазара през 2017 г. на цена от 35 000 американски долара. Това обаче не пречи на производителите да развиват маркетинг стратегия на ръба на истерията, която им донесе хиляди заявки за покупка и предварително внесен процент от стойността.

ТУРИЗЪМ В КОСМОСА

Цената за полет в Космоса е между 20 и 35 милиона долара, предлага се от „Спейс Адвенчърс“ — единствената фирма в света в момента, чрез която може да се купи полет до Космоса. Първият космически турист, полетял в Космоса, е Денис Тито.

ЛУДИ ЗА ИЗКУСТВО

За щастие, а може би и за нещастие, концертите на мегазвезди, блокбастърите и набедените в зародиш книги за бестселъри са сред нещата, за които много хора дават много пари в аванс. Щастие е, че парите отиват за изкуство, жалкото е, че това обикновено е най-комерсиалната част от изкуството. Примерите от последните години са стотици, като сред предизвикалите едни от най-разгорещените дискусии по темата за границата между изкуство и бизнес са филми като „Междузвездни войни“ и „Аватар“, както и книги като „50 нюанса сиво“.

СМАРТФОНИТЕ

Манията по мобилните телефони не намалява, дори обратното – расте с всеки изминал ден. Производителите им успяват да предивикат истинска мания и своеобразен култ към продукцията си. И това започва да им носи приходи месеци преди датата на съответната премиера. Телефонът за повечето от нас отдавна е много повече от апарат за говорене, той е органайзер, мини компютър и подвижен офис, който се побира в едната ни ръка.

Желанието да бъдем адекватни на времето ни превръща в роби на модата да притежаваме най-доброто, преди още да е създадено. И това важи за всичко казано дотук, независимо от материалната му стойност. А това пък е доказателство, че човек е голям колкото са големи мечтите, за които може да си плати.

купиш Да си купиш мечта А1 Блог

Желанието да бъдем адекватни на времето ни кара да искаме най-доброто, преди още да е създадено. Снимка: Lifehack.org

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*