5 причини да осиновиш куче водач

Когато сме малки, супергероите ни изглеждат недостижими. Те се борят с лошите, вкарват гол след гол на терена или пък шофират супер мощна спортна кола, докато ние ги следим със затаен дъх на големия екран.

Парадоксално, колкото по-големи ставаме ние, толкова по-малки ни изглеждат супергероите. Разбираме, че чудесата не са нещо извън нас и че наглед „обикновени“ хора имат силата да случват наглед невъзможни неща.

Всяка година Мтел помага на незрящи хора да се сдобият със своето куче водач, спонсорирайки фондация „Очи на четири лапи“. Ако не вярваш как едно  животинче може да промени нечий живот към добро, просто хвърли око на разказа на Калина, която от миналата година ходи в града, в университета и дори на планина, благодарение на кучето си Карма.

куче 5 причини да осиновиш куче водач А1 БлогПреди да стигнат при благодарните си стопани и да станат техните „очи на четири лапи“, обаче, малките кученца имат нужда от приемно семейство. Защото освен да придобият хигиненни навици и възпитание, тези малчугани имат още куп задачи. Трябва да се научат да пресичат. Да слизат в метрото. Да се качват на автобуса. Да водят незрящия си стопанин си през улици, градски транспорт, сгради, асансьори. Да носят на четирите си лапи отговорността, че той или тя ще стигнат здрави и живи, където трябва. Да му помагат да се разхожда, да ходи на работа, да има нормален живот.

Затова четириногите приятелчета имат нужда от приемно семейство, което ги отглежда и обича, пази и възпитава, грижи се за здравето и дисциплината им, докато извървят нелекия път на подготовка и станат готови да са нечии „очи на четири лапи“ . Днес няколко малки кученца търсят своите нови семейства.

куче 5 причини да осиновиш куче водач А1 БлогЧудите се дали притежавате нужното, за да станете приемен родител на куче водач? Вижте долу петте причини да се решите на подобна крачка.

Давате най-добото от себе си, за да дарите радост

“Не мога да го гледам толкова време и след това да се откажа от него” – това е един от агрументите, който много хора посочват като причина да не вземат куче водач у дома. Да, вероятно ще се привържете много към кучето. Да, вероятно ще страдате, когато то вече не е край вас. Да, няма да е лесно да се разделите. Но си припомнете момента, в който се настанихте в първото си самостоятелно жилище. Или се преместихте в различен от родния си град. Или пък изпратихте детето си да следва в чужбина. Колкото и нелогично да е на пръв поглед, ситуацията с кучето водач е подобна: даваш най-доброто от себе си, а след това е време за следващ етап. Това е естествено, а често – и хубаво. Особено, когато знаете колко радост ще донесе другаде „вашето“ животно.

куче 5 причини да осиновиш куче водач А1 БлогПомагате да се реши много съществен социален проблем

Кучетата водачи са малко над 50, а незрящите хора у нас – няколко хиляди. Тоест, четириногите помощници все още са рядка „привилегия“ за лишените ни от зрение сънародници. Заради липсата на възможност да се придвижват нормално в градска среда, хиляди хора са лишени от възможност да водят пълноценен живот. Въпреки че са напълно способни да работят, липсата на мобилност ги превръща в маргинални граждани, които са осъдени да стоят само у дома или да са в постоянна нужда от придружител. С „очи на четири лапи“ животът отново придобива нормални измерения, а ежедневието става многократно по-леко.

куче 5 причини да осиновиш куче водач А1 БлогСемейният бюджет няма да страда

Освен любов, да имаш домашен любимец изисква и разходи. Животното има нужда от храна, играчки, средства за лечение, ако се разболее. За да улеснят приемните родители от фондация „Очи на четири лапи“ осигуряват средствата за храната на кучетата и съдействат със съвети и помощ. Да вземеш куче водач в известен смисъл е едно от малкото неща, които само могат да те направят по-богат.

Ще предадете на децата си урок по любов и грижа

Кучетата водачи традиционно са от породите голдън ретривър или лабрадор, които са известни с послушанието и любовта си към децата. Според правилата водачите могат да живеят в приемни семейства с малчугани над 10-годишна възраст. Да вземете подобно животинче у дома със сигурност ще ви помогне да научите децата на няколко важни неща: смисъла на това да има дисциплина, важността на това да полагаш грижи за друго създание, способността да поемаш отговорност. И на силата с любов да промениш живота на друго човешко същество.

куче 5 причини да осиновиш куче водач А1 БлогДа видиш как „бебето“ ти се превръща в супергерой

Нито гушкането вкъщи, нито разходките в парка са по-силна тръпка от това да видиш как доскорошното ти „бебе“ работи. Съществото, на което до момента си помагал и си обучавал, вече е самостоятелно и изпълнява мисията си. Да бъде супергерой за някого. Точно както ти си бил за него.

куче 5 причини да осиновиш куче водач А1 БлогВсички подробности и изисквания да станеш приемен родител на куче водач можеш да намериш ТУК.

Още по темата

  • Здравейте,

   В края на материала е публикуван линк с условията, на които трябва да отговарят приемните стопани. Моля, запознайте се с тях и в случай, че отговаряте, не се колебайте да се свържете с фондация “Очи на 4 лапи”.

   Благодарим за интереса и напомняме, че можете да подпомогнете каузата на кучетата водачи и техните хора, като дарите сума по избор на касите в Мтел магазините.

 1. Здравейте, Митко,

  Благодарим ви за интереса. Според правилата на фондация “Очи на 4 лапи”, приемните родители на кученцата трябва да са в София, за да може спокойно да се осъществява обучението на животните (в момента единственото училище за кучета водачи работи в столицата).

  Можете да помогнете, като дарите сума по ваш избор за отглеждането и обучението на животните на касите в Мтел магазините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*