10 начина да запазите безопасността на детето, докато е онлайн

„Digital native” (бел. ред. роден в дигиталната ера) може и да няма свой точен еквивалент на български език, но ако обърнете внимание на лекотата, с която днешните деца слайдват, шерват, стриймват и даунлоудват (преди дори нямаше такива думи), ще добиете съвсем точна представа за значението на израза.

Едва ли някой ще отрече, че без интернет днес животът би бил много труден, но е добре да помним, че мрежата крие и не малко опасности, особено за децата. Често те се чувстват фалшиво защитени зад монитора, без да преценяват възможните рискове. Какъв е ключът да бъдат защитени онлайн? Какъвто и извън виртуалната среда в реалния живот – важно е да няма забрани.

Вече няколко години Мтел работи по програмата  „Интернет за всички“ за преодоляване на т.нар. цифрово разделение, като популяризира както огромните предимства на интернет, така и рисковете при ползването му. Наскоро телекомът се включи в Софийския фестивал на науката, където чрез организирани от Мтел игри и обучения над 1000 деца имаха възможност да научат как е създадена мрежата, как да търсят информация в нея, как да пазят компютъра от вируси и за какво да внимават, докато сърфират. 

детето 10 начина да запазите безопасността на детето, докато е онлайн А1 Блог

С игри за интернет безопасност Мтел участва в Софийския фестивал на науката.

За всички родители, които нямаха възможност да доведат децата си на фестивала, подбрахме 10 съвета как да ги защитите, докато са онлайн:

1. Правилата, които важат навън, важат и в интернет

Може би най-важният урок за децата е, че всички правила, които важат навън, важат и в нета. Добрите маниери са добри маниери навсякъде и е важно да се знае, че правилата не изчезват, когато сме онлайн.

2. Ограничете контактите с непознати

Чрез социалните мрежи днес можем да достигнем буквално до всеки. Какво е закусила Тейлър Суифт? Скъсали ли са Тайга и Кайли? Инстаграм знае всички отговори. Лесното скъсяване на дистанцията помага да се приближим до хора, с които иначе едва ли бихме се запознали. Добавянето на непознати хора обаче крие множество рискове. Предупредете децата си да не приемат покани за приятелство от непознати хора – по същата логика, по която не приемат непознати да ги заговарят на улицата.

3. Бъдете готови да не ви послушат

Особено, ако става дума за тийнейджъри. Социалните мрежи дават на децата много възможности да се запознават, да намират приятели, събития и хобита. Много често от другата страна стои някой, много подобен на вашето дете – друг млад човек, който търси приятели и забавления. Световната мрежа е точно като всички останали инструменти, с които разполагаме – може да е полезна, ако се използва разумно, но крие и своите опасности.

4. Срещите с непознати: само по светло и на публично място

Важно е да подчертаете, че ако по някаква причина се стигне до запознанство или среща, то тя трябва да се извърши на публично място, в светлата част на деня и за препоръчване – в присъствието на някого, на когото имат доверие. Предупредете децата си да не се качват в автомобили, нито да приемат покана за гостуване по домовете от непознати.

5. Не всеки е този, за който се представя

Мрежата дава възможност на всеки да приеме почти всяка самоличност, която пожелае. И която понякога няма нищо общо с действителността. Много педофили се представят за деца или тийнейджъри онлайн с цел да набележат жертвите си и да спечелят доверието им. Внимавайте за някой от следните знаци: видимо фалшиви снимки, липсваща или недостатъчна информация за лицето, разголени и провокативни кадри. Договорете се с детето си, че няма да приема покани за приятелство от никой извън кръга си от познати. Ако се колебае, нека се обърне за помощ и съвет към вас или към друг възрастен, на когото има доверие.

детето 10 начина да запазите безопасността на детето, докато е онлайн А1 Блог

Добре е децата да тестват различни пароли, за да се научат кои от тях са сигурни.

6. Личните данни трябва да останат лични

Ако сред желаещите да създават приятелства онлайн, далеч не всички са злонамерени, то за искането на лични данни няма нито една основателна причина. Всякакви въпроси, свързани с адреси, телефони, ЕГН, номера на банкови сметки са абсолютна червена лампа. Научете тийнейджърите и децата, че при подобни въпроси не само трябва да казват не, но и да подадат сигнали до съответните институции. Нека не се колебаят да правят скрийншот на всяко съмнително съобщение, за да го обсъдят с вас незабавно.

7. Онлайн тормозът е реален проблем

За отраслите извън дигиталната ера онлайн тормозът е нещо, което не могат да разберат съвсем. Това явление, обаче, е реално и много сериозно. За разлика от „стандартните“ спречквания и обиди в клас, например, за жертвите на кибертормоза адът не свършва с излизането от училище. Освен обидни съобщения, като онлайн тормоз може да се квалифицира и публикуването на унизителни и подигравателни снимки, които накърняват достойнството на детето. Ако видите, че малчуганът ви е обект на подобни атаки, побързайте да направите скрийншоти, които да ви послужат за доказателство. Не се колебайте да потърсите специализирана помощ, ако случаят го изисква.

8. Онлайн шопингът се случва само с разрешение

Определете ясни правила какво може да се купува онлайн и при какви условия. Разбира се, повечето деца и тийнейджъри не разполагат със собствени банкови карти. Ако обаче данните ви в PayPal са съхранени на домашния компютър, можете да се окажете неприятно изненадани. Същото важи и за пратки с наложен платеж, който лесно се правят онлайн.

9. Проведете урок по сигурност на паролите

Четири нули или 1234 може и да ви служат за успешен вход към профила, но няма да ви гарантират сигурност. Проведете с детето си „урок“ как най-добре да пази акаунтите си от недобронамерени хора. Най-простото правило е да смесвате малки и големи букви, както и специални символи. За да сте сигурни, че комбинацията ще бъде запомнена, „кодирайте“ в нея някакво специално значение – например AzOmkR! („Аз обичам моето куче Рики!“).

детето 10 начина да запазите безопасността на детето, докато е онлайн А1 Блог

Постарайте се да намерите за детето достатъчно интересни занимания извън интернет.

10. Има и много други интересни неща за правене

Много семейства днес се тревожат, че новите технологии лишават децата от безоблачни игри навън и крадат времето им от „реалния“ живот. Именно от родителите, обаче, зависи да се определят правила колко често може да се ползват таблетите или да се играят игри на компютъра. Постарайте се да намерите достатъчно интересни занимания, които да включите в програмата на детето: спорт, езикови курсове, излети в планината, разходки и много други. Това ще помогне на цялото семейство да поддържа нужния баланс между време, прекарано в интернет и извън него.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*