Как да използваме смартфона си за защита от агресивни кучета?

Агресивните кучета, които могат да предизвикат сериозен проблем или сериозен стрес потенциално са навсякъде около нас. Някои от тях са безстопанствени –  проблем, който доста силно поляризира обществените настроения в последните години. Много от опасните четириноги обаче са плод на домашно възпитание от хора, на които им е липсвала прегръдка в детските години.

Независимо от пристрастията по темата всички са съгласни с едно: никому не е приятно да бъде нападнат от озверяло куче или внезапно обсаден от ръмжаща глутница. Неприятно ли казах? Последиците могат да бъдат много жестоки, дори фатални.

Нещо, което никога не е зле да имаме подръка, ако минаваме през места с традиционно присъствие на опасни кучета, е така нареченият кучегон – устройство, което с едно натискане на копче прогонва лаещите четирикраки. Някога този род устройства бяха доста популярни, особено сред колоездачите, които са пословични с тенденцията да привличат кучешкия гняв само и дачо защото се движат много бързо и напомнят на псетата на мотористи и автомобилисти – все същества, които ги мачкат по пътищата.

Да носиш още едно устройство със себе си обаче може да не е най-удобното решение – така или иначе джобовете ни са пълни с ключове, телефони, токени и каква ли не дребна електроника.

Телефоните ни обаче са винаги подръка. Затова те бързо се превърнаха в любимо средство за всичко – снимки, комуникация, банкиране, забавление. И точно фактът, че са винаги под ръка, може да ги направи идеални за спасяване от агресивни кучета – било то улични или пък, кой знае, домашни.

Какво прави кучегонът

Кучегонът е устройство, което излъчва ултразвук с честота 25 KНz и до 150 децибела сила на звука. Това създава изключително неприятно усещане у кучето, което го кара да отстъпи от източника на този звук. Обичайно кучетата бягат от този звук колкото се може по-надалече.

Звукът с такава честота не е доловим за човешкото ухо, затова е малко вероятно да чуете каквото и да е от устройство за прогонване на опасни кучета (мнозина купувачи на кучегони са изпадали в озадачение дали устройството, което имат в ръката си, работи наистина – по тази причина самите производители започнаха да вграждат индикаторни лампички за целта).

кучета Как да използваме смартфона си за защита от агресивни кучета? А1 Блог

За кого е подходящо?

Ултразвуковото „смущаване“ е метод, подходящ за пешеходци, за бягащи за здраве, за колоездачи, за възрастни хора, за пощальони, куриери и полицаи – както и за всички, които се движат в град с много бездомни кучета, особено ако ежедневните им маршрути преминават през места, където четириногите имат склонност да се събират на групи.

Телефон-кучегон

Собствениците на смартфони лесно могат да превърнат устройства си в кучегони, най-вече по два начина.

Първият вариант е да се сдобиете с „музикален“ файл, който представлява звук с честота 25 Khz. Можете да го съхранявате в библиотеката си с музика и да го пускате тогава, когато забележите опасно куче наблизо.Мрежата предлага богат набор от аудио-файлове с такава честота, както и “генератори” на звуци с различни високи честоти.

Вторият вариант предполага изтеглянето и инсталирането на приложение за прогонване на кучета. Онлайн магазините за приложения – както за iPhone, така и за Android устройства – предлагат огромен избор от апликации, които лесно може да се познаят по наименованието, в което задължително присъстват думите „куче“ („dog”) и „отблъскване“ (“repel”/”repellent”). В този случай имайте предвид, че различните разработчици на такива приложения предлагат различни честоти, някои от които са твърде ниски, за да смутят което и да е куче. Затова обръщайте внимание каква честота ви предлагат.

ВАЖНО: Въпреки, че на теория тази честота е недоловима за човека, не е добра идея да се опитвате да си пуснете такава „музика“ право в ушите. Също имайте предвид, че слухът на децата е с по-широк честотен диапазон и те може да чуват звука, който за възрастните е недоловим.

Опасно ли е за кучета?

За кучетата звукът е тревожен, смущаващ, притеснителен, но безвреден. Той ги смущава, но не причинява болка или каквото и да неприятно усещане, нито вреда.

ВАЖНО: ветеринари предупреждават, че не винаги кучетата реагират на смущаващия сигнал с бягане – има редки случаи, когато притеснителният звук може да породи гневна реакция.

Още по темата

 1. Не се лъжете, телефона не може да осигури 150 децибела – това е равно на рева на двигателя на излитащ самолет.
  Трябва ви специализиран кучегон и за всеки случай (понякога и за агресивен собственик) лютив спрей.

 2. Но ако бяхте дали и линк към проверени файлове, цена нямаше да имате.
  Изтеглял съм към десет приложения и нито едно н е е ефективно.

 3. Е какво да се очаква от автомивка Едно.Е А едно.Е само небивалици.Клиент съм им.Но няма да им бъдат повече.Толкова некоректност,че няма що.

 4. Бате Гоко says:

  Дори да пусна файл с честота 25khz, не мисля, че говорителите на телефоните ги поддържат.

 5. Статията сама си противоречи.
  Първо е написано:
  “Това създава изключително неприятно усещане у кучето, което го кара да отстъпи от източника на този звук. ”
  След това:
  “Той ги смущава, но не причинява болка или каквото и да неприятно усещане, нито вреда.”
  Хем създава изключително неприятно усещане, хем не причинява каквото и да е неприятно усещане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*