Как да си направим 360-градусова снимка със смартфон?

Интерактивна снимка, която можем да „въртим“ с мишката и да оглеждаме мястото, където е бил човекът, заснел кадъра – това е последният хит в социалните мрежи! Но как да си направим такива снимки сами? Лесно е.

За да си направим снимка-фотосфера, трябва да свалим и инсталираме на своя Android смартфон приложението Google Street View App (ето, че сега вече се досещаме откъде ни е познато това усещане, нали?) и да последваме инструкциите в него. За потребителите на iOS устройства има също – приложението се казва Google Street View и работи по същия начин.

Снимането е лесно. Софтуерът показва конструкцията на бъдещата триизмерна панорама във вид на „геврек“ на екрана, който ни подсказва колко и какви кадри са ни нужни и как да ги “напаснем” с помощта на големи сини точки – също както се прави панорама.

снимка Как да си направим 360-градусова снимка със смартфон? А1 Блог

С телефон в ръка ще трябва да се въртите около себе си, спирайки се за заснемането на няколко кадъра. Трябва търсите съвпадението на сините точки.

Започнете с една пълна обиколка хоризонтално, докато направите пълен оборот. снимка Как да си направим 360-градусова снимка със смартфон? А1 Блог

снимка Как да си направим 360-градусова снимка със смартфон? А1 БлогСлед това приложението ще ви подкани да направите снимки под наклон – надолу и нагоре. Отново следвайте сините точки.

снимка Как да си направим 360-градусова снимка със смартфон? А1 Блог

 За да ви е по-лесно и да не ви се налага да редактирате снимката накрая, ето няколко препоръки:

 • Дръжте смартфона си изправен, доколкото може вертикално, но най-вече – колкото се може по-близо до тялото! Най-добре го дръжте на нивото на очите, близо до лицето си;
 • Дръжте телефона стабилно, докато се въртите бавно, следвайки точките в зоната, която искате да заснемете;
 • Започнете с хоризонталното завъртане, а след като го изпълните, наведете телефона леко надолу, на 45 градуса, и се завъртете втори път. Така ще уловите “ниската” част от фотосферата. По същия начин накрая направете трета „обиколка“ с камерата, насочена леко нагоре, на около 45 градуса.

Когато натиснете стоп-бутона, вашата триизмерна фотосфера ще се сглоби в едно цяло и ще се запише в паметта на телефона.

Когато след това натиснете бутона”фотосфера”, ще можете да се насладите на своето тримерно преживяване!

Можете да споделите своята фотосфера в социалните мрежи и в Google Maps.

За още практични съвети прочетете и останалите публикации в категория “Как да” на блога ни или се абонирайте за нашия Newsletter.

Още по темата

 1. Мария Малцева says:

  Здравейте.
  Вашият телефон ви е информирал, че няма жироскоп.
  Липсата на жироскоп ограничава използването на някои VR приложения. Фотосферата е сред тях.
  Много вероятно е да забележите, че приложението за камерата при Вас просто не позволяа опциите “Фотосфера” и може би “Панорама”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*