Открий София!

Вероятно ви се е случвало някъде из България да попаднете на табели като “Kam centara”. Или пък “Do plaja – 100 metra”. И вероятно също като мен  сте се чудили кой чужденец би ги разбрал и на кого изобщо могат да бъдат полезни. Не че за повечето чужденци изписаната на кирилица “Към центъра” би била от по-голяма полза. Но явно за група студенти само да разсъждават по темата не е било достатъчно – защото Илиян, Елица, Влади, Боряна и Криси знаят как да помогнат на чуждите туристи у нас да се ориентират по-добре и да разгледат възможно най-много забележителности. Засега само в София.

Представяме ви отбор “Елмо” – победителите в първия Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016. Известни още като Илиян Димитров, Боряна Ненова и Кристина Иванова от Нов български университет, Елица Стефанова от SKEMA Business School във Франция и Владислав Дончев от Софийския университет,

Само за 24 часа, колкото трая състезанието, те създадоха прототип на многоезично мобилно приложение Your Sofia, с което всеки може да избере как да види София – според своите интереси и в рамките на времето, с което разполага. Идеята им спечели журито, а очакванията са от многобройните възможности, които приложението ще предлага, съвсем скоро да спечелят туристите в София.

Ако идвате от Лондон и планирате да останете в българската столица три дни, например, приложението ще ви предложи два варианта. “Първият е да изберете един от няколко готови маршрути със забележителности. Ако го следвате, ще получите информация за това как да отидете до храм-паметника “Александър Невски”, например, след това до Руската църква, какви автобуси да хванете от там, за да отидете до Националния исторически музей. Така ще успеете рационално да изкарате вашия престой в София и да му се насладите изцяло и според интересите ви”, разказва Илиян от “Елмо”.

Другият вариант е туристът да отвори картата на столицата, да реши какво иска да види, а приложението ще му предложи най-рационалния маршрут, както и идеи какво още да посети по пътя си, без да губи време.

Но освен че ще ви каже как да се придвижвате между различните обекти, приложението ще ви бъде полезно и с друго. Илиян обяснява, че ако сте в Руската църква, например, то ще ви информира за най-важното от нейната история и ще ви покаже снимки как е изглеждала и се е развивала във времето. “Още по време на хакатона получихме контакти на представител на Историческия факултет на Софийския университет, който заяви готовност да ни съдейства и предостави структурирана в бази данни информация за историята на различни културни обекти, забележителности и други места в София”, добавя Влади.

Плановете на “Елмо” са приложението им да стартира на английски език, като постепенно да добавят още. По думите на Влади със спечелената в Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 награда от 10 000 лева, която Мтел осигури, отборът ще започне първоначалната работа по развитие на софтуера на приложението. “По-конкретно – с парите ще направим по-подробен дизайн, защото в момента имаме само концепция”, казва той и добавя, че още много добри студентски идеи заслужават подкрепа и инвестиции. Наред са компаниите.

София Открий София! А1 Блог

Студентите знаят как да помогнат на чуждите туристи в София. Снимка: Радич Банев.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*