Как да увеличим паметта на телефона, за да работи по-бързо?

Когато говорим за смартфони, повечето от нас асоциират думата „памет“ с възможностите на т.нар. умни устройства да съхраняват колкото се може повече музика, снимки, видеа, както и да работят с възможно най-много приложения. Смартфоните имат т.нар. оперативна или още RAM памет. В нея информацията се съхранява временно и само, когато е необходима. Истинският „склад“ на смартфоните е тяхната дълготрайна памет.

Какво е RAM?

памет Как да увеличим паметта на телефона, за да работи по-бързо? А1 Блог

RAM е паметта, която вашето устройство използва, когато прави нещо – когато „работи“. Например, когато редактирате снимка, самата снимка и приложението за редакция ползват RAM паметта. Когато завършите редакцията, снимката се записва в дълготрайната памет. Колкото повече RAM има телефонът, толкова повече неща можете да правите – да отворите повече подстраници (табове) в браузера, да подкарате повече приложения едновременно или да пуснете повече системни процеси.

Ако телефонът не разполага с достатъчно RAM памет, той започва да работи трудно и не може да прави всичко, което се очаква от него. При компютрите RAM паметта може да се надгради. При РС-тата, особено настолните, кутията може да бъде отворена и да се добави още едно „парче“ памет. Но при телефоните това не е възможно.

Има, обаче, някои трикове, чрез които можем да постигнем същия ефект. Или просто можем добавим друг вид памет – SD карта.

памет Как да увеличим паметта на телефона, за да работи по-бързо? А1 Блог

Спиране на приложения

Някои приложения работят дори, когато не ги ползваме – действат във фонов режим. Така те са неактивни, но пак заемат част от RAM паметта. Можем да ги спрем, за да освободим памет за онези приложения, които наистина са важни.

За да спрете приложение, отидете в „Мениджъра на приложенията“ (най-често в „Настройки“) и извадете списъка с приложения, работещи на устройството. За всяко можете да намерите опция за прекратяване на работата – следва да я потвърдите („Disable”). Е, не е хубаво да спирате всичко, защото може да блокирате някой важен системен процес и тогава ще се окажете с много нестабилна операционна система. Но приложенията, които са инсталирани допълнително върху телефона, със сигурност няма как да направят поразия, ако бъдат спрени.

Спиране на анимации

Често анимации крадат от RAM паметта, за да правят абсолютно несъществени неща. За да им попречите да отнемат от ценните ресурси на телефона, трябва да се доберете до „Опции за разработчици“. За целта отидете в „Настройки“, после „За телефона“ и след това “потупайте“ софтуерния номер няколко пъти, докато ви уведоми, че сте “станали разработчик” (имайте предвид, че това няма да повлияе зле на вашето устройство, но все пак не се застоявайте в менюто твърде дълго). След като сте направили това, върнете се в настройките на телефона и превъртете надолу до “Опции за разработчици”. Намерете секцията за графики и „приспете“ всички видове анимации. Вашата RAM ще ви бъде благодарна за това!

Добавяне на памет

Кое да изтрия – снимка или приложение? Често срещана дилема, особено ако ползвате устройство, което има под 32GB памет за съхранение на данни. За разлика от оперативната памет, в която информацията се съхранява временно, дълготрайната е вашият „склад“ за съдържание – приложения, музика, снимки, видео и други. Когато се запълни, трябва да изтриете нещо, за да добавите ново. Обичайно, смартфоните се продават с определен обем вградена памет, като операционната система заема една значителна част. Например, при телефон с 8GB вградена памет операционната система се „настанява“ върху 3,5-4 GB и за потребителя остават по-малко от 4 гигабайта за съхранение.

Съответно, ако сте с устройство, което разполага с малко дълготрайна памет, често ще сте изправени пред дилемата – дали да изтрия част от музиката и/или снимките си, за да мога да кача ново приложение?

Картите-памет (от типа SD или micro SD) са най-лесният начин да увеличите паметта за съхранение на данни във всяко устройство. Така най-лесно елиминирате проблема с липсата на празно пространство за вашите файлове.

Вижте тук актуалните ни предложения за мемори карти, чрез които можете да увеличите паметта на вашето устройство, а за още практични съвети прочетете и останалите публикации в категория „Как да“ на блога ни или се абонирайте за нашия Newsletter.

 

 

Още по темата

  1. ste raboti li dobre ak na ssd memory kartata s pomosta na niakoia ot izvesnite programi zadelim/rezervirame pamet koiato telefona da pol\va kato RAM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*