Как да изтрием всички лични данни от телефона?

Когато дойде време човек да продаде своя смартфон или да го подари на приятел, не иска в устройството му да остане каквато и да е лична информация. Има начин собственикът да премахне всички данни, натрупани в устройството при неговото ползване, за да не попаднат в чужди ръце. Този процес е известен като възстановяване на фабричните настройки и е приложим при всякакви устройства – както при iPhone, така и при Android и Windows устройствa.

Добре е, преди да пристъпите към пълното унищожение на данните, да предприемете няколко мерки:

  • Направете копие – на компютъра – на всичките си данни и контакти (бекъп);
  • Извадете SIM картата и външната памет (карта от типа microSD);
  • Изключете се от услуги като електронни пощи, социални медии и така нататък. В съответните им приложения изтрийте личните данни като пароли за логване и други;
  • Запишете си серийния номер на телефона и гледайте да ви е под ръка.
[divider]Android – метод за триене на данни чрез настройки[/divider]

В раздела с настройките потърсете менюто „Възстановяване на фабричните настройки“, което най-вероятно ще откриете в раздела „Резервни копия/Архивиране и нулиране“. Телефонът ще ви предупреди, че това действие ще изтрие всички данни от вътрешното хранилище на телефона, включително профили в Google, данни и настройки, изтеглени приложения, музика, снимки и други данни. След като потвърдите своя избор, телефонът ще се рестартира и ще започне процес по пренастройване на системите към фабричния им вид и дизайн. Накрая устройството ще се рестартира пак и ще ви приветства началният екран.

данни Как да изтрием всички лични данни от телефона? А1 Блог

Насочваме се към менюто за “Резервни копия/Архивиране и нулиране”

данни Как да изтрием всички лични данни от телефона? А1 Блог

За да стигнем до “Възстановяване на фабричните настройки”.

Ако искате да сте абсолютно сигурни в изтриването, можете да „презапишете“ паметта на телефона с други, произволни данни. Напълнете го с „плява“. Постарайте се това да не са ваши снимки и други лични неща. Можете да ползвате няколко големи по обем и безобидни по съдържание видеозаписа. След това отново направете фабрично възстановяване.

[divider]Android – възстановяващ метод[/divider]

Ако не можете да накарате устройството да зареди своята операционна система Android, но все пак искате да се отървете от всички данни, можете да възстановите фабричните настройки от менюто за възстановяване на Android. Независимо от вида на устройството ще трябва да започнете, като изключите устройството.

Ако в ръцете ви има Samsung телефон, натиснете и задръжте едновременно бутоните за усилване на звука, за основно меню и за включване. Това ще ви отведе директно в менюто за възстановяване. С бутона за намаляване на звука се придвижете надолу по менюто, докато стигнете до менюто за изтриване на данни и фабрично възстановяване. Резултатът би трябвало да изглежда така:

данни Как да изтрием всички лични данни от телефона? А1 Блог

За телефони, различни от Samsung, обичайно това става като се задържат натиснати едновременно бутоните за намаляване на звука и за включване. Когато направите това, ще видите т.нар. буутлоудър меню на Android. Натиснете бутона за намаляване на звука и проследете движението на маркера надолу, докато влезете в режим “изчистване на данните/възстановяване”, след което натиснете бутона за включване, за да потвърдите избора си.

Хубаво е да се има предвид, че при различните модели телефони едновременното натискане на бутоните за намаляване на звука и за включване може да има известни специфики. Например, може да е необходимо след индикативното вибриране или звуков сигнал за малко да отлепите пръсти от бутоните, а след това да ги натиснете отново. Знаейки какъв резултат целите, можете да потърсите детайлни инструкции онлайн за конкретния модел, който ползвате.

[divider]Android – чрез приложение[/divider]

Ако всичко дотук ви се струва много сложно или просто не ви се занимава, има и приложения за триене на данните. Обикновено носят име от вида “shredder”, “eraser” или подобно. Достатъчно е да ги инсталирате и последвате инструкциите им.

[divider]iPhone – директен метод[/divider]

В менюто за настройки, подменю общи настройки, има функция за възстановяване на фабричните настройки. Там следва да се избере функцията „изтрий всякакво съдържание и настройки“. Е, ще трябва да въведете паролата си, след което и да потвърдете избора си. Останалото става автоматично.

[divider]iPhone – чрез iTunes[/divider]

Ако по някаква причина не искате или не можете да използвате директния метод с фабричните настройки, можете да свържете телефона си с компютър, който разполага с най-новата версия на iTunes. Заедно с това ще трябва да се уверите, че функцията „намери ми телефона“ е изключена в менюто iCloud. От обобщеното меню намерете бутона „Restore iPhone” – с него ще върнете устройството към фабричните му настройки. Накрая ще бъдете помолени да потвърдите избора си. Доверете се на бутона „Restore” в изскачащия прозорец, за да потвърдите, че искате да изтриете всички данни на устройството си и да го върнете към фабричните настройки. Процесът ще отнеме до 10 минути, а след това телефонът ви ще се рестартира.

[divider]Windows Phone[/divider]

Най-лесният начин да изтриете данните и тук е фабричното възстановяване и след това презаписването с „плява“. Фабричното възстановяване става през менюто за настройки, а тоновете безполезна информация за презаписване могат да се „метнат“ на телефона и през компютър. След всичко това е желателно отново да се направи Reset на устройството.

За още практични съвети прочетете и останалите публикации в категория „Как да“ на блога ни или се абонирайте за нашия Newsletter.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*