3 теории за новия сезон на “Игра на тронове”

Да, знаем, поредният материал за “Игра на тронове”. И то 2 седмици след финала на сезона. Но не можем да избягаме от истината – последните две серии бяха epic! и нямаше начин да не го отбележим и тук. А другата истина, от която не можем да избягаме, е, че гледахме въпросните две серии по 10 пъти. И чак след като се подсигурихме, че сме хванали всеки тънък детайл, решихме да го обобщим.

Зимата настъпи. Сняг вали не само в Зимен хребет, но и в сърцето на всеки фен на „Игра на тронове“. Пред нас се простират цели 10 месеца до новия сезон, през които ще ни брулят студените ветрове на чакането, ще мръзнем, лишени от света на любимите ни герои, и ще крачим по тънкия лед на теориите за това какво ще се случи в оставащите само 13 серии до финала. И за да направим всичко това малко по-поносимо, нека си припомним някои от най-култовите моменти от последните епизоди и да поспекулираме за най-вероятните развръзки, които предстоят.

[divider]Втори шанс[/divider]

Със скоростта и настоятелността, с която героите в „Игра на тронове“ срещат кончината си, нищо чудно, че доста от тях или възкръсват, или се оказват не съвсем умрели – все пак шоуто трябва да продължи. В сезон 6 безспорно най-паметното завръщане от отвъдното беше това на Джон Сноу. Епизодът съвпадна с нашия Великден, от което направо тръпки ни побиха. Освен него, обаче, се появиха и доста други  персонажи, които бяхме отписали – Хрътката, оставен да умре от Аря Старк, брат му – сър Грегор, който под формата на зомби в рицарска броня пази гърба на Церсей, Бенджен Старк, когото смятахме за загинал отвъд Вала… Заедно с официалните неумрели – белите бродници и техния Нощен крал, границата между живота и смъртта в земите на Седемте кралства страшно изтънява.

тронове 3 теории за новия сезон на “Игра на тронове” А1 БлогСнимка: theglamourmagazine.co.uk

[divider]Отмъщението се сервира горещо[/divider]

Сезон 6 беше истинско пиршество за търсещите отмъщение. Справедливо възмездие застигна една от най-големите гадини – Рамзи Болтън, който освен чист психопат, изнасилвач и дерач на хора, видяхме в рамките на един ден да забива кама в баща си и да нахрани кучетата си с новороденото си братче. Пада му се как същите тези кучета го разкъсаха по идея на Санса Старк.

Старките обаче съвсем не спряха да си връщат дотук. Аря не просто преряза гърлото на дъртия Фрей, за да умре той, давещ се в собствената си кръв като майка й по време на Червената сватба, но и преди това му сервира сготвени като пай двама от синовете му. Северът наистина помни.

Денерис пък повтори номера с огъня, от който излиза невредима (и прекрасно гола). Този път, обаче, това й спечели не три дракона, а подчинението на всички дотраки, след като с един ход премахна техните халове.

Най-зрелищно, обаче, бе отмъщението на Церсей, която взриви Великата септа на Белор с все Врабеца и поддръжниците му, почти целия клан Тирел и всички, които се бяха събрали, за да гледат как ще бъде съдена. Зеленият адски огън, складиран от Лудият крал Ерис, погълна повечето й врагове, а за останалите се погрижиха сър Грегор и некроманта майстер Куайбърн.

[divider]Битката на копелетата[/divider]

Епичният сблъсък за Севера още дълго ще отеква с грандиозната си визия, нареждайки се сред най-доброто, което сме виждали на телевизионния екран. От едната страна беше копелето на Болтън, което не се поколеба да убие Рикон Старк, за да предизвика противника си да нападне пръв и да се озове в капана, който му беше подготвил, докато с безразличие обстрелваше и свои, и чужди. От другата – многократно по-малката армия на Старките и сърцатият и смел, но не особено надарен като стратег Джон Сноу. Кървави сблъсъци на конница и пехота, безнадеждно затягащият се кръг от непробиваеми щитове с одрания мъж на Болтънови, купчини от тела и сякаш неизбежния трагичен край за добрите. И избавлението, дошло в последния възможен миг – рицарите на Долината, които Санса тайно бе помолила Кутрето да доведе.  На стените на Зимен хребет отново се развя знамето на Старките, а Джон Сноу стана крал на Севера, но истината е, че тези победи не бяха негови, а на Санса и на лейди Лиана Мормон – малката господарка на Мечия остров, която засрами всички мъжаги от Севера и им показа що е то дълг.

тронове 3 теории за новия сезон на “Игра на тронове” А1 БлогСнимка: Esquire.com

[divider]Р+Л=Д[/divider]

Казват, че Джордж Р. Р. Мартин разрешил на сценаристите на „Игра на тронове“ да направят сериал по книгите му едва, след като те му отговорили правилно на кого е син Джон Сноу. Сега вече официално се потвърди, че майка му е Лиана Старк, а баща му най-вероятно е братът на Денерис – Регар Таргариен, което го прави едновременно легитимен крал на Севера и претендент за Железния трон.

***

И тъй като вече се намираме в абсолютно непозната територия на сериала – без книги, които да ни водят, ето някои от най-популярните теории за това какво ни очаква през новия сезон догодина.

1. Братска ръкa

Церсей буквално взриви Кралски чертог и най-накрая успя да седне на Железния трон. Цената, която плати за това, е чудовищна – и трите ѝ деца умряха, но още по-трагична се очертава да бъде смъртта й от ръката на собствения ѝ брат Джейми Ланистър. Навремето Кралеубиецът не се е поколебал да убие Лудият крал Ерис дори само при идеята, че той би могъл да използва адски огън. Сега, виждайки как неговата сестра е сторила немислимото, като заедно с това е предизвикала самоубийството на последното им дете, младият Томен, Джейми, у когото „все още има останала чест“, може да се види принуден да отнеме живота на най-близкото си същество.

тронове 3 теории за новия сезон на “Игра на тронове” А1 Блог2. Или ще се избият, или ще се вземат

Оставихме Денерис начело на огромна армада, отправила се към Вестерос да си вземе своето. С нея са дотраките, неопетнените воини, освободените роби от Есос, корабите на Яра Грейджой, Тирел и Дорн. Има си и три дракона. Сякаш нищо не може да спре Родената в буря, Майка на дракони, но сблъсъкът, който й предстои, по-скоро ще е с новопровъзгласения крал на Севера – Джон Сноу. Именно те са  огънят и ледът, на които е кръстена сагата на Дж.Р.Р. Мартин. Друга от теориите е, че двамата ще се оженят и ще обединят сили срещу истинската опасност, идваща отвъд Вала. Ако Джон наистина е син на Регар Таргариен, то Денерис му се пада леля, не че роднинството някога е пречело на интимните връзки в „Игра на тронове“.  Междувременно много от почитателите на шоуто са на мнение, че Денерис ще намери временна утеха в обятията на Яра Грейджой, след като заряза Даарио Нахарис.

тронове 3 теории за новия сезон на “Игра на тронове” А1 БлогСнимка: thefeminismproject.com

3.Голямата война в “Игра на тронове”

Ясно е, че истинската битка ще бъде с белите бродници и Нощният крал, които вече могат да преодолеят заклинанията на Вала заради Бран, който се остави да бъде белязан и връщайки се на юг, на практика ще ги доведе след себе си. Денерис и Джон Сноу сигурно ще дадат достоен отпор, но надеждата ни е в Сам Тарли, когото видяхме да влиза във впечатляващата библиотека на Цитаделата. Няма как да покажеш подобна картина, като излязла от роман на Борхес, и това да остане без последствия за сюжета. Пълничкият Сам сигурно ще открие тайно знание, което ще спре неумрелите.

Дали тези предположения ще се сбъднат, или сценаристите са ни подготвили още неочаквани обрати? Едно е сигурно – играта на тронове съвсем не е завършила и пътешествието до финала тепърва ще ни вълнува.

Ако сте усетили, че нещо ви е убягнало, или просто искате да видите за пореден път как хрътките на Рамзи закусват с човешко „Педигри“, можете да “преговорите” последния сезон на “Игра на тронове” с телевизията на Мтел и blizoo.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*