Телефонът като телевизор

За никого не е тайна, че в последните години телевизията все по-често се пренася от малкия на още по-малкия екран – този на т.нар. умни мобилни устройства. За да се случи това, са необходими две неща  – смартфони и таблети, които възпроизвеждат видео, както и лесен начин за пренос на съдържание. Вече свикнахме смартфоните и таблетите да имат екрани, чиито характеристики са съпоставими с тези на средностатистически телевизор или компютърен монитор, но без добър пренос на съдържание, гледането на телевизия на тях си остава мираж.

[divider]Бърза връзка[/divider]

Най-лесният начин за споделяне и гледане на видео е през интернет. Но мобилните мрежи от трето поколение (3G) не винаги предоставят най-доброто потребителско изживяване от тази гледна точка. Те могат да заредят видео от YouTube, например, но заради забавянето на връзката (т.нар. latency), ще го гледате с накъсвания. Новата 4G мрежа преодолява тези недостатъци. Тя не само предоставя по-висока скорост, но преодолява основния проблем, свързан с гледане на видео през смартфон или таблет. 4G технологията редуцира значително latency-то и осигурява много по-стабилна връзка. Което позволява не само да заредите десетминутно клипче от YouTube, но и да гледате на живо различни предавания. За консумация на подобно съдържание досега потребителите не разчитаха на клетъчната мрежа на телекомите, а предпочитаха да ползват смартфоните и таблетите си през WiFi, което ги ограничаваше в рамките на дома им или някое публично място с добро WiFi покритие.

Зависимостта между добрата мобилна технология и повишения трафик е видима в изследванията на доставчика на телеком оборудване Ericsson. Според Ericsson Mobility Report от юни 2016 година мобилният пренос на данни в глобален мащаб се е увеличил с 60 на сто през първото тримесечие на тази спрямо същия период на миналата година. А според изследване на технологичния мрежови гигант Cisco мобилният интернет трафик е нараснал със 75 процента през 2015 година. В същото време в края на 2015 година потребителите на 4G мрежи по света са достигнали 1 милиард, показват още данните на Ericcson. Очакванията на компанията са до 2021 година те да се увеличат четири пъти до 4.3 милиарда потребители, което ще е близо половината от клиентите на мобилни услуги по света. По-добрата връзка ще доведе до увеличаване на трафика на мобилен интернет. Според Ericsson той ще се увеличи 12 пъти от 2015-а до 2021 година, като 90 на сто от него ще бъде генериран от смартфоните. Най-бързи темпове ще бъдат отчетени в Европа и в Близкия Изток, където прогнозите са повишението да бъде 13 пъти. Причината е, че Старият континент изоставаше с приемането на 4G, но то вече навлиза с бързи темпове, като вече е налично и в България.

[divider]Цар видео[/divider]
телевизор Телефонът като телевизор А1 Блог

Прогнозите за развитието на мобилния трафик 2015-2021 г., източник: Ericsson Mobility Report, юни 2016

Според Ericsson в световен мащаб през 2015 година именно видео съдържанието отговаря за 55% от мобилния трафик, същите данни показват и изследванията на Cisco. Но през 2021 година то ще съставлява 70% от преноса на данни през мобилни мрежи, смятат от шведската компания. Дори да се абстрахираме от това дали връзката е мобилна или фиксирана, пак лъвският дял от трафика е на видеото. В края на 2015 година 76 на сто от преноса на съдържание във фиксирани мрежи в САЩ се пада на стрийминг услуги, сочат данните от доклад на изследователската фирма Sandvine. Прогнозите на Ericsson показват, че тази тенденция ще се пренесе на мобилните устройства и най-вече на смартфоните. Причините са няколко: първо – по-добрата и качествена връзка; второ – потребителят е навсякъде със своя смартфон; трето – ще се увеличат услугите за предоставяне на видео съдържание на всяко устройство. Допълнително, тази тенденция ще се задълбочи и заради съдържанието, което потребителите качват и споделят. Все повече големи онлайн играчи като Facebook и YouTube започват да интегрират възможност потребителите да излъчват на живо, което увеличава трафика.

[divider]Телевизия навсякъде, без да е необходим телевизор[/divider]

След като две от нужните “съставки” за достъп до видео – съвместими устройства и бърза мрежа, са налице, идва ред и на третата. Развитието на софтуера позволява създаването на платформи, които предоставят телевизия навсякъде, независимо дали потребителят ще гледа на смартфон, таблет или лаптоп, вместо на традиционния телевизор. Именно такава услуга е Mtel NOW. То позволява на всяко едно устройство и навсякъде да имате достъп до всички любими ТВ канали, които доскоро са били налични само на телевизора в хола. Mtel NOW осигурява бърз достъп до 40 от най-гледаните телевизионни канала у нас директно на смартфон, таблет или лаптоп. Клиентите могат да ползват Mtel NOW на до 5 различни устройства. Тя предлага възможност за връщане на програмата на каналите до седмица назад, до 10 часа запис на избрани предавания, архивиране и достъп до тях в рамките на 3 месеца. Приложението предоставя на клиентите и електронна ТВ програма. Услугата е достъпна онлайн или чрез мобилно приложение за Android и iOS.

Затова, ако по време на приключилото вчера, Евро’2016, да видиш човек в метрото, който гледа мач на живо, все още беше рядкост, то очаквайте съвсем скоро това да се превърне в нещо нормално.

телевизор Телефонът като телевизор А1 Блог

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*