Как да снимаме със смартфон под вода?

Лято е – време за почивка и зареждане с положителни емоции. Без значение дали ще сте у нас или в чужбина, на море или в планината, много вероятно е да изберете място, което освен всичко друго, предлага възможност да се разхладите, като се потопите във вода. И навярно ще искате да се снимате с хората, с които се забавлявате заедно. Ето няколко идеи как да направите това със смартфона си, без да го повреди водата.

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

Едно наум

Все повече производители твърдят, че телефоните им са водоустойчиви. Не се доверявайте напълно, защото е твърде вероятно да се наложи да си купите нов телефон. В повечето случаи твърдението за водоустойчивост на производителите по-скоро означава, че ако разлеете вода върху устройството, ще можете да я избършете, без това да има тежки последствия, но не мислете, че можете да накиснете телефона си и той да продължава да работи, да звъни и да снима.

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

Специалистите от най-различни области обаче единодушно сочат едно име, което наистина може да прави подводни снима без проблем. Това е Xperia на Sony. От няколко „поколения“ насам тези машинки се славят като истински водоустойчиви и способни да работят и под вода – за правене и на снимки, и на видео.

Калъф за снимки…

За спокойно снимане под вода е най-добре да се ползва подводен калъф. Общо взето, има два вида калъфи за подводни снимки – кутия и „пликче“. Представляват пластмасова кутия или найлонов пакет, където се слага телефонът. Имат приблизително уместно разположени бутони, чрез които могат да се натискат същинските бутони на телефона, когато е поставен вътре.

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

 

Можете да потърсите такива калъфи в магазините за смартфон аксесоари. Сложите ли смартфона в подобен калъф, ще можете да снимате спокойно под водата, докато се гмуркате. Имайте предвид, че е много желателно да почистите „окото“ на камерата и това на самия калъф, преди да сложите телефона вътре и да го затворите (иначе рискувате по-късно да се ядосвате заради нещо истински дребно).

…или смели експерименти

Ако все пак имате дързостта да изпробвате подводни снимки без калъф, просто сте склонни да експериментирате, или старият ви телефон ви е омръзнал и си търсите повод за нов, ето една щура идея: вземете домакинско фолио за свежо съхранение и увийте телефона с него. Пред окото на камерата трябва да има само един слой и той да е плътно прилепнал, а като цяло не е добре в пакета да остава много въздух. Колкото и да е странно, някои хора снимат с iPhone по този начин и то… безаварийно!

Вдъхновете се от лятото

Каквото и да изберете, снимането в и около водата разкрива нови хоризонти за креативността, така че заредете батериите и поемайте смело. Ето няколко идеи за старт:

Водна пяна: намерете си място, където можете да стоите „на границата“ между водата и въздуха, потопени частично. Дръжте телефона на ниво, близо до повърхността на вода. Когато наближи вълна, опитайте се да уловите прииждащата разпенена вода, пръските, които хвъркват във въздуха от нея, сблъсъка й с телата на хората, срещата й с камъчета или дънери по плажната ивица.

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

Потопете се под водата: лятото е сияйно и жарко и изобилието от слънчева светлина, което прониква под водата, е рай за подводни снимки. Любувайте се на отблясъците и отраженията, особено в по-плитки води, заиграйте се с тях. Погледнете повърхността на водата отдолу, вижте как начупените снопове светлина шарят ивици по дъното или по кожата на плуващите.

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

“Замразете” мига: в това време на изобилна светлина можете да опитате да уловите мига. Оглеждайте се за онези моменти на „полет“, когато някой скача във водата, тича, премята се, хвърля се в басейна, полита с бънджи, мята се на батут, разрязва ръба на вълните със сърфа. В повечето телефони не можем да контролираме скоростта на затвора, но в това светло лятно време тя най-вероятно ще е достатъчна, за да може да се улови почти всеки кратък миг с кристална яснота.

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

Вгледайте се в детайлите: романтични, внушителни и прекрасни кадри можете да заснемете, ако се вгледате в малките детайли наоколо. Мидена черупка на брега, обливана от морска пяна, стъпка от ходило, сянка на палма, цветни чадъри – всичко това е наслада за окото, а уловени от камерата, тези детайли се превръщат в страхотни снимки.

 

 

вода Как да снимаме със смартфон под вода? А1 Блог

За още практични съвети прочетете и останалите публикации в категория „Как да“ на блога ни или се абонирайте за нашия Newsletter.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*