Предимства и недостатъци на офлайн навигацията

Смартфонът отдавна вече е в ролята на дигитално швейцарско ножче – универсално устройство, с което можете да снимате, ловите покемони, говорите, сърфирате в интернет и не на последно място – да ползвате за навигация. Затова, неслучайно, “умният” телефон е задължителен аксесоар за хората, които пътуват. С помощта на онлайн картите и навигация вече няма непознати пътища и рискът човек да се загуби намалява значително. Доскоро повечето подобни приложения имаха едно основно изискване – интернет връзка. Било то мобилна такава или през Wi-Fi, тя беше задължителен компонент във всяка апликация за карти или навигация. Което не винаги е много практично при пътуване. Например, ако сте с кола и минавате през планински регион с по-лошо покритие или сигнал, навигацията ще спре да работи. В друг случай, ако сте в чужбина и нямате активиран роуминг на телефона си или не сте избрали изгоден тарифен план, може да се наложи да разчитате само на безжичните мрежи, които, за разлика от България, в повечето случаи са заключени за ползване.

Решението на тези проблеми е в приложенията за онлайн навигация, които могат да работят ефикасно, без да им е необходима задължителна интернет връзка. Ако преди няколко години, мобилните апликации, които предлагаха такава възможност, се брояха на пръстите на едната ръка, то сега вече почти всеки голям app с подобна насоченост разполага с такава функционалност. Принципът им на работа е сравнително прост – потребителят трябва да свали пакет с карти в постоянната памет на смартфона, а когато се налага да ползва навигацията, се разчита единствено на GPS сигнала за определяне на местоположението. Използването на подобни приложения ги прави незаменими, особено когато пътувате в чужбина, защото не са зависими от мобилна връзка.

Най-популярните безплатни приложения

офлайн навигацията Предимства и недостатъци на офлайн навигацията А1 БлогHERE Maps/HERE Drive+

Бившето приложение на Nokia за онлайн карти HERE беше сред пионерите в бранша, като предложи възможност за работа без интернет връзка. Поради тази причина HERE разполага с може би най-оптимизираните функции за ориентиране офлайн. Недостатъкът е, че част от онлайн възможностите понякога отстъпват от тези на конкуренцията.

Google Maps

офлайн навигацията Предимства и недостатъци на офлайн навигацията А1 БлогГодини наред Google Maps нямаше възможност за навигация без интернет връзка, но от тази година вече предлага такава функционалност. Недостатъците на офлайн навигацията са, че свалените карти заемат доста от паметта на телефона. Също така, няма да можете да разчитате на някои онлайн екстри като трафик в реално време и други.

 

Waze

офлайн навигацията Предимства и недостатъци на офлайн навигацията А1 БлогПриложението разчита на голяма общност от потребители, която споделя различни събития по пътя – задръствания, пътни инциденти и др. Waze разполага с опция да се ползва без връзка с интернет, като се справя сравнително добре и повечето функции работят нормално.

 

Navmii

офлайн навигацията Предимства и недостатъци на офлайн навигацията А1 БлогДруго голямо име сред офлайн навигацията е Navmii, което е познато и със старото си име Navfree. То комбинира информация от различни източници, като Google Street View и Foursquare. То е безплатно, макар че някои пакети с карти са платени.

 

 Плюсове и минуси на офлайн навигацията
+ Офлайн навигацията не зависи от наличието на интернет връзка.
+ Картите зареждат по-бързо.
+ Използването само на GPS сигнал изтощава по-бавно батерията.
+ Можете да ползвате повечето основни функции на онлайн версията.
Някои функции са с намалени или с непълни възможности. Например, по-трудното намиране на специфични адреси, както и показването на по-малко допълнителна информация за обектите наоколо (магазини, сгради и пр.).
  Липсва информация в реално време за трафика.
  Офлайн картите изискват доста свободно място в постоянната памет на смартфона.
  Прецизността на местоположението може да намалее при офлайн навигацията.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*