Пароли: как да ги помним и съхраняваме?

Технологиите превзеха живота ни, както гърците Троя в Троянската война – хитро и неусетно. С тази разлика, че успехът на технологиите не е резултат от война, а следствие от тяхното развитие и това на света. И сега с тях животът ни е значително по-лесен. Докато не ни се наложи си спомним някои от десетките акаунти и пароли, които трябва да ползваме.

Специалистите съветват да променяме своите пароли на всеки три месеца, за да предпазим информацията си от недоброжелатели. Препоръчват още да ползваме различна парола за всеки профил, който имаме. Как човек да запомни толкова много?

Предлагаме ви алтернативен начин да запаметите всичките си акаунти и пароли. Разбира се, по-сигурният вариант си остава добрият стар тефтер, а най-добре е, ако успеете да съхраните цялата информация в главата си. Но нали не се съмнявате, че вече за всичко има приложения?

Ето пет безплатни и удобни app-а за съхранение на пароли:

[divider]1. LastPass[/divider]

Позволява да подредите акаунтите си в папки за по-добра организация. Използва Two-Factor Authentication, което добавя допълнителна проверка в още една стъпка при вход в акаунтите, записани в в LastPass. За още по-голяма сигурност приложението никога не изпраща паролите до сървърите, които го поддържат.

[divider]2. Keeper[/divider]

Освен пароли, може да съхранява и файлове. Също поддържа верификацията в две стъпки, а достъпът до Keeper приложението може да се осъществи и чрез пръстов отпечатък.

[divider]3. 1Password[/divider]

Наред с обичайните функции на такъв тип приложения, 1Password подсказва кои от вашите пароли са слаби и предлага да генерира нови, по-сигурни.

[divider]4. RoboForm[/divider]

С RoboForm можете да попълвате форми автоматично, да генерирате нови пароли, да синхронизирате информацията между различни устройства, както и лесно да търсите в приложението чрез неговата търсачка.

[divider]5. Norton Identity Safe[/divider]

Освен основните функции, които поддържа едно приложение за съхранение на пароли, Norton уведомява за несигурни сайтове и може да блокира достъпа до тях. Също така, съхранява данните, записани в него, на специален облак, до който само вие имате достъп.

пароли Пароли: как да ги помним и съхраняваме? А1 Блог

Не забравяйте, че сигурността онлайн не навсякъде е гарантирана. Снимка: Wired.com

С такъв вид приложения ще ви се налага да помните само една парола – тази на приложението си, а при Keeper и това е изключено с опцията за пръстов отпечатък. Въпреки това, дори и приложението да е достатъчно сигурно, а вашият смартфон – защитен с код за отключване и антивирусна програма, внимавайте каква информация запаметявате в него. Сигурността онлайн не навсякъде е гарантирана и е хубаво да имаме едно наум винаги, за да се пазим от недоброжелатели. Вижте повече информация по темата тук в нашия блог.

Въпреки сигурността, която се стараят да осигуряват приложенията за съхранение на пароли, не е лошо да създадете backup на информацията си. Както и е препоръчително, когато сменяме смартфона си, да изтриете всички лични данни от него – ето как може да го направите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*