Inspiration Project представя: спасителите на пчелите

Като част от съвместния ни проект Inspiration със списание Hicomm продължаваме да ви разказваме за интересни и вдъхновяващи български компании. След като ви представихме софтуерната и IT компания Telerik, която вече се казва Progress, сега наред е историята на една наша стартираща компания – Bee Smart Technologies.

Наскоро компанията стана победител на локално ниво в американското състезание The VentureДейността на  Bee Smart Technologies е насочена към  решаването на наболелия световен проблем с намаляването на пчелите в последните години или т.нар. синдром на изчезващите пчелни колонии – пчелите изчезват от кошерите и популацията им намалява драстично. С технологията си Bee Smart Technologies се опитват да помогнат на пчеларите да реагират адекватно и бързо, когато има проблем с някоя пчелна колония, тъй като особено при наличието на десетки или стотици комерсиални кошери е времеемко и скъпо постоянно да се следи всеки един поотделно. Продуктите на компанията ще спомагат за измерването на някои основни за пчеларите величини – температура, влажност и тегло, а също ще броят пчелите при влизане и излизане от кошера. Данните ще се записват и анализират, а при засечен проблем системата ще алармира кой кошер е „в беда“.

Със своите три разработени продукта (хардуер + софтуер), които ще се внедряват в кошерите и ще диагностицират здравословни проблеми при пчелните семейства, компанията се надява да разреши проблема, който все още е с неизвестен произход. В разговор със съоснователя на компанията, Иван Кънев, научаваме интересни неща за разработките им, за пчелите, за проведените тестове и за това кое ги тласка напред като екип и компания. Целият материал може да прочетете в  списание Hicomm, заедно с които ви представяме проекта Inspiration.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*