Мтел и Discovery Channel тръгват по следите на акулите

Заедно с Discovery Channel тръгваме на интересно пътешествие из най-големите океани в света – там, където може да се срещнеш някои от най-интересните и опасни акули. От 27 август започва „Седмицата на акулите“, която ще продължи до 11 септември. Мтел е официален партньор за България на известната документална поредица.

За разлика от предишни години, когато поредицата се излъчваше единствено по телевизионните канали на Discovery Networks, през 2016-а компанията създаде специална онлайн платформа, в която може да се насладите на множество интересни видео и информационни материали за акулите. Те ще са достъпни онлайн до 30 септември и със сигурност ще ви разкрият неподозирани факти за тези създания.

акулите Мтел и Discovery Channel тръгват по следите на акулите А1 БлогИ понеже сме любопитни, морските биолози от Discovery Channel бяха така любезни да ни предоставят 12 малко познати факта за акулите, които биха ни дали причина да смятаме, че те не са това, за което повечето хората ги смятат:

1. От 1580 до 2007 г. (повече от 4 века) има едва 64 регистрирани фатални нападения от голяма бяла акула. В същото време 73 милиона акули са убивани годишно;

2. Може и да си мислите, че акулите са ненаситни, ядящи хора, ужасни морски терористи, но истината е, че за едва 20 от общо над 350 вида акули се знае, че нападат хора.

3. Как акулите се привличат и излизат на среща? Мъжките акули откриват половинките си, като хапят женските акули. При котките и костенурките се наблюдава същото поведение при ухажването на потенциалния партньор.

4. Акулите са чувствителни към луната и влиянието й над приливите и отливите. Фазите на луната се отразяват и на хранителните им навици, привличайки ги към брега.

5. Някои акули ходят вместо да плуват, използвайки перките си като крака, за да „стъпват“ по морското дъно.

6. Акулите могат да уловят електрическите импулси на своята плячка. Те разполагат със специален сетивен орган, разположен в близост до носа, наречен ампули на Лоренцини, с който долавят електрическите импулси на жертвата си.акулите Мтел и Discovery Channel тръгват по следите на акулите А1 Блог7. Можете ли да обучите акула? В аквариума в Чикаго (САЩ) някои акули са обучени да разпознават определени звуци и да реагират на човешки допир.

8. Акулите-пигмеи са сред най-дребните в света. Достигат средно до около 25 см. дължина и могат да произвеждат собствена светлина (т.нар. биолуминесценция).

9. Голяма бяла акула е преплувала Атлантическия океан – от единия до другия му край. Изследователите, проследили и засекли акулата, я кръстили Лидия.

10. Общо съществуват 35 семейства акули.

11. Любопитните акули обичат контрастните цветове. Внимавайте, ако имате по тялото си рязка разлика в тена, например ако сте сменили банския си и имате разлика от предишния.

12. Черният дроб, а не стомахът, е най-големият орган при акулите. Причината за това е, че те не разполагат с плавателен мехур и използват наситения на мазнини черен дроб, за да могат да плуват в морето и океана. Понякога той достига до 30% от масата на самата акула.акулите Мтел и Discovery Channel тръгват по следите на акулите А1 БлогОсвен на sharkweekonline.com, където можете да намерите безплатно близо 20 часа съдържание, посветено на акулите, можете да гледате епизодите от поредицата и по Discovery Channel с телевизия от Мтел и blizoo този уикенд – 27 и 28 август.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*