12 въпроса към Начо Стригулев

Начо Стригулев е редактор „Технологии“ в списание „Мениджър“ и трикратен призьор в журналистическия конкурс Mtel Media Masters. От 1999 година е журналист в областта на науката и технологиите. Преди списание „Mениджър“ е работил за различни издания, включително „Дневник“, списание „Обекти“ и PC Week. И трите му награди от конкурса са в категория „Печатни медии“ – две големи награди през 2012 година и 2014 година, както и приз през 2011 година. За втора поредна година Начо Стригулев е член на журито в конкурса Mtel Media Masters, а кои ще се тазгодишните победители в надпреварата ще разберем на 18 октомври. Специален гост на церемонията ще бъде фотографът Ървин Олаф.

Участието на Начо Стригулев в журито в конкурса ни даде повод да му зададем няколко въпроса:

• Реших да стана журналист, защото…
…в 10-ти клас реших, че повече от всичко искам да пиша за наука и технологии в печатна медия. Тогава все още не знаех израза “внимавай какво си пожелаваш”.

• Когато започвах, вярвах…
…че ще мога да допринеса с нещо с работата си. И че ще мога да пиша неща, които да бъдат интересни и полезни за някого.

• Най-важният урок, който научих като журналист, е…
…че интересите на аудиторията, на читателите, трябва да бъдат най-важният критерий в работата на един журналист. Във всеки един момент, във всеки един написан ред. Всъщност точно това, според мен дефинира журналистиката като професия.

• Най-щастлив от професията си съм се чувствал, когато…
…някой ми каже, че е научил нещо ново и интересно от мой текст. Или когато чух “След твоя текст вече разбирам квантовите компютри”.

• Определям като най-значим в кариерата ми моят материал за…
…пластмасите. Това е текстът “Материалът, който спаси слоновете”, с който спечелих първата си награда от Mtel Media Masters през 2011 г. С него исках да разкажа как един материал, който днес мнозина смятат за “лош” (полимерите) в исторически план е бил, без никакво съмнение “добър”. Казвайки това, не мисля, че имам последната дума за това кой мой текст е най-значим.

• Технологиите промениха медиите, като…
…например като създадоха усещането, че всеки притежател на Facebook акаунт може да се превърне в еднолична информационна агенция. Като отнеха монопола на медиите върху разпространението на информация. И като промениха (и продължават да променят) бизнес моделите на медиите в цял свят.

• Моята прогноза за бъдещето на медиите е…
…че винаги ще ги има в някаква форма и ще имат важна функция. Някои видове медии ще изчезнат, други ще се променят. Ще се появят нови. Това, което няма да се промени е, че винаги ще има нужда от качествено медийно съдържание.

• Днес българската журналистика…
…преминава през тежък преходен период, както в цял свят, с някои местни особености.

• А има нужда от повече…
…доверие от страна на обществото. Повсеместният цинизъм в България е достигнал патологични измерения и създава негативен образ на цели обществени сфери и на хората, които работят в тях. Този образ, като правило е изумително по-черен от действителността. Смятам, че последното
важи с особена сила за българската журналистика.

• Бих се зарадвал в медиите да чета/гледам/слушам повече…
…истории за хора, които успяват да бъдат щастливи не само като взимат от живота, но и като дават. Независимо какви са и с какво се занимават. Всички се нуждаем от повече вяра в доброто в нашите крайно неидеалистични времена.

• Това, което бих посъветвал младите колеги, е…
…да си зададат следните въпроси – “Ще понесете ли критика и неразбиране към нещо, в което сте вложили душата си?”, “Искате ли да допринесете с нещо и да бъдете полезни на своите читатели
(зрители/слушатели)?”, “Склонни ли сте да се учите и усъвършенствате непрекъснато в процеса на работа?, “Очаквате ли лесна кариера, в която винаги ще имате готов лесен отговор за всяка ситуация?”. Ако първите три отговора са “Да”, а последния е “Не” – нямайте съмнения, това е вашата професия.

• Ролята на Mtel Media Masters е…
…да стимулира научно-технологичната журналистика в България. Това е възрожденска мисия, в пълния смисъл на думата, без преувеличение. Има много професии в България, които имат огромна нужда от свой вариант на Mtel Media Masters.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*