Крос с телефон в ръка

Обикновено, когато спортуваме го правим заради себе си или заради спорта, който харесваме. Заедно с партньорите ни от спортен клуб „Приорити спорт“, обаче ви даваме възможност не само да спортувате, но и да направите нещо благородно.

Заедно с тях организираме благотворителния 24-часов щафетен маратон Sofia24Run.  Маратонът ще се проведе на 17 и 18 септември /събота и неделя/ на Националния стадион „Васил Левски“. Той ще представлява 24-часово щафетно бягане за отбори от по шест човека. За всяка обиколка, която направите, ще бъде дарен 1 лев в помощ на българските параолимпийци, които носят много медали и успехи на България. Каузата ще подкрепят Орлин Павлов и Део, така че това е още една причина да се включите в Sofia24Run.

Маратонът Sofia24Run има две основни правила. Първото е, че всеки участник трябва да направи поне три обиколки на стадиона, а второто – отборите могат да участват колкото време пожелаят, но минимумът е един час.

[divider]Как да се подготвим?[/divider]

Сигурни сме, че вече ви спечелихме за каузата, затова за да се чувствате достатъчно добре подготвени и да сте във форма на стадиона, ви представяме пет от най-добрите приложения за здраве и спорт. Всички те са подходящи за Android и iOS и са напълно безплатни.

  1. MyFitnessPal – „Приятелче“ за здраве и фитнес. Лесно може да бъде персонализирано, за да помогне за повишаване ефективността на тренировката, без значение дали нейната цел е просто физическа активност, тренировка за маратон или сваляне на килограми.
  2. Couch to 5K by RunDouble – Личен треньор, чиято цел е в рамките на девет месеца да ни мотивира и помогне да избягаме 5 км. с редовни тренировки и инструкции. А MyFitnessPal му помага като пък записва изгорените калории и прогреса ни.
  3. RunKeeper – В безплатната си версия предлага графика на бягането и бележник с всички направени тренировки.
  4. Runtastic – Освен нормалните показатели, които следи всяко приложение за бягане, и добре изработеният интерфейс, Runtastic позволява не просто да споделим постиженията си с приятелите си във Facebook, но и те да следят прогреса ни онлайн по време на самата тренировка.
  5. Nike+ Run Club – Едно от малкото спортни приложения, което ви позволява пълна гама от екстри, без да се налага да заплащате за по-атрактивните от тях. Освен това, в акаунта си може да добавяте приятели, с които да се състезавате в различни предизвикателства.

Бягането за здраве е възможно най-евтиният, лесен и приятен спорт, който можем да изберем. То не само укрепва физическата форма, но и нормализира психическото състояние, тъй като стимулира производството на ендорфин – хормонът на щастието. С редовното бягане подобряваме сърдечната функция, т.е. рискът от инфаркт намалява и подсилваме имунитета си. Въпреки това, напряга ставите и не е препоръчително да се практикува всеки ден, а 2-3 пъти седмично. Ето и как да подобрите техниката си на бягане в няколко лесни стъпки, изготвени от бегачите от Runner.bg:

  1. Тялото трябва да е леко наведено напред (така използваме и силата на гравитацията). Ако се наклоните назад, бедрата започват да “дърпат” тялото напред и бягането става неефективно.
  2. Дръжте главата изправена, очите да гледат напред. Не си зяпайте в краката, там няма нищо интересно.
  3. Бягайте с изправени рамене, но без да ги стягате. Дръжте ръцете си близо до тялото, свити в 90-градусов ъгъл, като съобразявате движението им с крачките си.
  4. Не правете големи крачки – те предизвикват спирачна сила и драстично увеличават размера на въздействие на натоварването върху коленете и бедрата. По-малките крачки са по-ефективни и безопасни.
  5. Опитвайте се да стъпвате на средата на стъпалото си, без да набивате пети и без да бягате само на пръсти.

И един бонус съвет от бегачите в Мтел – бягането и управлението на приложение за спорт е най-удобно с калъф за ръка. Очакваме ви на 17-ти септември на Националния стадион „Васил Левски“ от 14:00 часа!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*