Наръчник за родители: как да сме във връзка с детето?

На прага на новата учебна година предлагаме няколко идеи на родителите, които още не са решили кой е най-удобният начин да са във връзка с детето им, докато е на училище:

Детски смарт часовник

Чрез смарт часовниците децата могат да се обаждат на ограничен брой номера, които родителят предварително е задал в устройството. Наред с това детският смарт часовник може да дава на родителя информация в реално време за местоположението на детето, която родителят получава на своя смартфон.

Устройствата изглеждат като пъстроцветна гривна с малък екран и имат семпъл интерфейс, лесен за малчуганите.

детето Наръчник за родители: как да сме във връзка с детето? А1 Блог

 

Пример за такова устройство е MyKi часовникът. Освен, че е лесно за ползване, подобно устройство има и друго предимство – не е скъпо. Така че ако детето го загуби или ако часовникът бъде откраднат, семейният бюджет няма да пострада сериозно.

Базов телефон

За малко по-големите ученици родителите често избират базов модел телефон – семпъл и евтин, с прости функции за обаждания и SMS. Ако желанието на родителите е да купят телефон с по-скромни характеристики и в по-нисък ценови клас, подходящ избор е Nokia 222 или Nokia 130, която се предлага със стартов пакет Прима за деца за 39,99 лева с ДДС.

Подобни устройства позволяват „обикновена“ телефонна връзка с детето, но без риск да бъдат откраднати, както може да се случи с по-хубав смартфон. Освен това, в общия случай тези телефони са изключително издръжливи на падания, удари, надрасквания и други механични въздействия.

детето Наръчник за родители: как да сме във връзка с детето? А1 Блог

В съчетание с предплатена карта подобен телефон е напълно достатъчен за връзка между родителя и детето му, ако от е в първи, втори или трети клас.

Налице са известни спорове доколко „базов“ следва да е телефонът. Част от родителите са привърженици на тезата, че той следва да върши работа за „ало“ и нищо повече. Други са на мнение, че е хубаво да има Bluetooth или слот за карта-памет заедно с прилична камера – децата обичат да се снимат, да слушат любими песни и се забавляват, като разменят снимки и музика.

Познавайки детето си, всеки родител може да прецени какво устройство да избере.

Смартфон

За връзка с по-големите ученици, особено гимназисти, възможностите са много повече и разностранни – наред с традиционния телефонен разговор те ползват също месинджъри, различни приложения за чат, за глас през или видео през интернет и други. Всички тези възможности дават смартфоните, като на тази възраст вече е по-вероятно учениците да пазят устройството, което носят, от падания и надрасквания.

В повечето случаи родителите избират смартфон, който предлага добро съотношение между цена и качество, като Lenovo A1000, например, който може да бъде купен със стартов пакет Прима за деца за 109,99 лева с ДДС.

детето Наръчник за родители: как да сме във връзка с детето? А1 Блог

…с допълнителна батерия

Доста полезно би било, ако детето ви има смартфон, да му подсигурите резервна батерия. Така рискът то да остане без заряд в телефона, когато най-много искате да се свържете с него, е по-малък.

детето Наръчник за родители: как да сме във връзка с детето? А1 Блог

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*