Sofia24Run събра 28 219 лева за българските параолимпийци

Благотворителният маратон Sofia24Run, организиран с подкрепата на  Мтел, събра 28 219 лева за каузата на българските параолимпийци. Всяка обиколка, направена на националния стадион “Васил Левски”, се равнявше на 1 лев, като финалната сума беше дарена за спортистите ни.

Заслугата за събраната респектираща сума е на над 4100-те души, които доброволно отделиха време през почивните си дни, за да тичат в полза на параолимпийците ни. Всички на терена за пореден път показаха, че духът и желанието да помогнеш са по-силни от всичко. Но как започна Sofia24Run?

[divider]Национален стадион, събота, 14 ч[/divider]

На терена вече са организаторите от “Приорити спорт”, както и един от двигателите на благотворителния маратон – спортният коментатор Момчил Манчев. “Искам да подчертая, че това не е състезание”, казва Манчев преди старта. “Независимо с каква скорост тичат хората, дали спират за почивка – всяка обиколка се брои. С всяка обиколка хората имат шанс да допринесат за каузата”, обяснява той. Дори и напичащото слънце не спира ентусиастите: само половин час след старта обиколките са надхвърлили 1000.

Какви са хората, дошли на националния стадион? Има всякакви – от професионални спортисти до любители бегачи, сложили маратонките в името на каузата. По терена минават дечица, татковци в инвалидни колички, дори възрастна двойка, която бавно, но сигурно навърта обиколки в името на каузата. Цели отбори колеги се появяват вкупом на терена, решили да оползотворят работната събота, правейки добро.

[divider]За параолимпийците[/divider]

Не липсват и далеч по-любопитни случаи: някои от по-тренираните продължават тичането по 12 часа. “До тях сме, подкрепяме и окуражаваме, доколкото можем”, казва Момчил Манчев. Той припомня и старата максима на маратонските бегачи: че до петия час се тича с краката, а след това – с мозъка. Най-възрастният участник е над 75-годишна възраст. В бебешка количка, бутан от татко си, трасето минава и 8-месечният Димитър Рашков.

Стадионът остава осветен през цялата нощ, когато ентуасиастите продължават да правят обиколка след обиколка, за да трупат левчета към сметката на параолимпийците ни. Включва се дори отбор ММА бойци, завръщащи се от състезание в Гоце Делчев. Много от представителите на професионалния спорт у нас също се включиха: световната шампионка на 200 метра едноместно кану Станилия Стаменова, футболни съдии, включително и Николай Йорданов, който след Sofia24Run скочи на терена, където ръководи мача “Славия”-“Лудогорец”.

В последните часове на събитието се включиха и малките футболисти от школата на ФК “Локомотив (София) 1929”, които пробягаха близо 50 километра.

Сумата, събрана от Sofia24Run, ще бъде използвана за осигуряване на по-добри условия за подготовка на параолимпийците и малките спортисти с увреждания. Дали догодина отново ще има благотворителен 24-часов маратон? Организаторите още отсега дават такива заявки. В крайна сметка, какво по-добро доказателство за това, че понякога и с по-бавни крачки можем да достигнем крайната си цел?

Още снимки вижте в галерията:

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*