Ако Ромео и Жулиета имаха смартфони

Нощта е спокойна и красива. Само пълната луна осветява пътя и никакъв звук не се осмелява да наруши тази идилия.

Тя стои на балкона, загледана в безкрая на нощното небе, и си мисли „Какво ли прави той сега… Дали в любов трептят му мислите по мен?“. Той, загледан също в небосвода, реди в главата си мечти: „Да бях звездоброец, щях да й подаря звездите; да бях златар – щях да й дам всичкото злато на света! Какво ли прави тя сега…“.

Ах, безкрайна тишина, хванала е двамата в любовен плен!

Ако обаче се бяха родили няколко века напред, нямаше изобщо да се чудят кой от двамата се е концентрирал повече в така красивия небесен свод. Щяха да вземат смартфоните и веднага да си звъннат или поне да си пишат. Може би, ако Ромео и Жулиета имаха смартфони, любовта им нямаше да загине така трагично. Жулиета можеше да му пише във Viber, че ще изпие приспивателното и няма да умре, а ще дочака своя Ромео. Като цяло, най-вероятно доста любови от онова време щяха да завършат щастливо. Или пък не?

Да се върнем към съвремието обаче. Днес, не стига, че имаме всякакви видове „умни“ устройства, ами и виртуалното пространство изобилства от всякакви чат програми, социални мрежи и какви ли не други форми на онлайн контакт. Понеже живеем в т.нар. глобално общество, вече не разчитаме само на „статуса“, който поддържат съседите за нас. Това, че кварталните баби ни имат за „добро дете“, не значи, че ще впечатлим човека на мечтите си, осланяйки се само на тяхното мнение. Трябва ни повече. И, което е най-интересно, оказва се, че е от значение какво е поведението ни в социалните мрежи – какво и колко често качваме, какво харесваме, как коментираме и т.н. Социалните мрежи са част от нашия имидж, дори има психологически изследвания за човека спрямо поведението му във Facebook.

Понеже сме сигурни, че сте Facebook експерти, ви предлагаме 5 съвета как да поддържате вашия Instagram:
  1. Старайте се профилът ви да изглежда много добре. Качвайте снимки с хубаво качество и внимателно подбирайте най-подходящия филтър за всяка. Търсете разнообразието – качвайте лични снимки и красиви гледки. Стремете се към това да са различни – различен фон, светлина, филтър и пр. Не прекалявайте с публикуването – повече от три на ден не са препоръчителни.
  2. Напишете кратък, но съдържателен текст към снимката. От една дума до цяло изречение е напълно достатъчно. Понякога дори една емотиконка стига. Изразете емоцията си или пояснете снимката с няколко думи. Също така, много внимавайте с хаштаговете – до три са напълно достатъчни, но нека не са и много дълги.
  3. Новата опция на Instagram – истории, предлага да качвате моментни снимки и клипчета, които след 24 часа се скриват. Дава голямо поле за изява, освен за споделяне на моменти, и за проявяване на креативност. Все пак, не прекалявайте, никой няма желанието и времето да изгледа над пет снимки в историята, още повече, ако не носят никакво послание и информационна стойност.
  4. Описанието към профила ви също не е без значение. Трябва да е кратко и да ви представя с няколко думи на вашите последователи. Ако не целите профилът ви да е публичен, т.е. искате до него да имат достъп само вашите приятели, които сте приели да ви последват, може и да не пишете описание.
  5. И не забравяйте: това, че днес левият ви профил изглежда страхотно и имате нова блуза, не значи, че трябва да качите и десетте снимки от фотосесията пред огледалото. В Instagram поставяйте качеството пред количеството.

Сега сигурно ще попитате, как да спечелите вашия Ромео с Instagram? Тук ще ви разочароваме – със социалните мрежи не можете да го спечелите. Трябва ви повече. Трябва да гледате заедно небесния свод и той да изглежда еднакво красив в очите и на двама ви. А смартфонът може да е както помощник, така и пречка във вашите отношения – зависи от двама ви. За да вдъхновите любовта във вас обаче може да гледате разказите за „Телефон & любов“ от „Пощенска кутия за приказки“, която се състоя с подкрепата на Мтел.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*