10 съвета как да оцелеем при зомби апокалипсис

Човек е хубаво да е готов за всичко – независимо дали става дума за наводнение, земетресение, икономическа криза или… зомби апокалипсис. Последното може да ви звучи налудничаво, но с наближаването на празника Хелоуин (или ако предпочитате деня на Вси Светии) всякакви такива сценарии започват да изглеждат една идея по-възможни и плашещи. Представете си какво би станало, ако изведнъж обществото се разпадне и никой не може да ви помогне? В такъв случай оцеляват не силните, а добре подготвените.

На 24-ти октомври по Fox започва дългоочаквания седми сезон на култовия сериал „Живите мъртви“. Естествено феновете му ще могат да го гледат и с телевизия от Мтел. По този повод решихме да ви представим списък с 10 съвета, които ще ви помогнат да оцелеете при зомби апокалипсис. Кой знае? Може пък и в даден момент нашите съвети да се окажат животоспасяващи.

1. Осигурете провизии за 90 дни. Независимо дали става дума за инвазия от зомбита или някое друго апокалиптично събитие е добре да разполагате с налични провизии с продукти от първа необходимост. Идеята е те да ви стигнат за 90 дни. Основните продукти, с които е хубаво да започнете са бутилки с вода, консервирана храна, вакуумирани плодове и продукти, спален чувал, лекарства, оръжие (с което можете да боравите), нож (не само като оръжие, но и като базов инструмент за оцеляване), дълги и топли дрехи и добра раница, с която да ги пренесете.

зомби 10 съвета как да оцелеем при зомби апокалипсис А1 Блог

The Walking Dead – Photo Credit: Gene Page/AMC

2. Запасете се с важни предмети за оцеляване. Освен задължителните провизии е добре да разполагате и с по-второстепенни, но също толкова важни за оцеляване в случай на зомби апокалипсис. Сред тях са батерии, фенерче, кибрит, въже, пластмасови прибори, съд за топлене на вода, запалка, маркери, филтри за вода, тиксо и др.

3. Ползвайте радио, а не смартфон. Умният телефон е незаменима вещ, която е хубаво да фигурира във всеки списък при необходимост. Но в случай на зомби апокалипсис, смартфонът не трябва да бъде единственият или основен инструмент за комуникация. Добрите стари радиопредаватели са най-подходящата застраховка и начин за връзка в момента в който изчезнат мобилните мрежи. Самите смартфони могат да се ползват като преносими компютри в случай на зомби апокалипсис. Ключов момент е да се запасите с допълнителни батерии, за да осигурите по-продължителна работа на радиото.

4. Изберете дизелова кола. В случай на зомби апокалипсис, превозните средства са от ключово значение за повишаване на шансовете за оцеляване. Макар и в случай че ви преследват „живи“ мъртви, не винаги ще имате възможност за избор на лека кола или камион. Може да звучи странно, но ако искате да гледате на своето оцеляване в перспектива е препоръчително да намерите дизелово превозно средство. Причината е, че с времето бензина губи своите качества и след няколко години, е малко вероятно да намерите изобщо подобен тип гориво. Това не важи за дизела и след години на зомби нашествие, ще имате шанс да заредите колата. Освен това дизеловите двигатели могат да се движат дори на използвано олио и други подобни смеси, което увеличава възможностите за снабдяване с гориво. Друг добър вариант е старото колело – удобно и лесно за ползване.

зомби 10 съвета как да оцелеем при зомби апокалипсис А1 Блог

The Walking Dead – Photo Credit: Gene Page/AMC

5. Научете се да боравите с оръжие. Въпреки, че повечето пистолети и карабини са сравнително лесни за употреба, това не означава, че с тях ще бъдете ефективни. Това важи още повече в случай на нападение на зомбита, защото единствения начин да ги неутрализирате перманентно е да ги уцелите в главата.

6. Подберете правилното оръжие. Освен умения в работата с огнестрелни оръжия е добре да можете и да изберете тези, които ще са най-полезни в определени ситуации. Хладните оръжия са последната линия на отбрана, но не винаги тежката бухалка или брадва ще може да се справи най-добре със задачата. Мачетето е едно от най-препоръчваните в тази категория. При огнестрелните, освен бойните карабини, специалистите дават превес и на скъсените ловни пушки.

зомби 10 съвета как да оцелеем при зомби апокалипсис А1 Блог

The Walking Dead – Photo Credit: Gene Page/AMC

7. Прозорците са ваши врагове. Зомбитата имат лошия навик да влизат през прозорци и врати. Затова, когато избирате място за подслон или където да се барикадирате, места с големи витрини, прозорци, врати и портали няма да са подходящи за целта. Складове, бункери и места с по-труден достъп са идеални за укриване при зомби апокалипсис. Ако все пак „живите“ мъртви ви заварят в къщи – най-добрият вариант е да се отправите към тавана.

8. Никога не обръщайте гръб на противника. Независимо, че в повечето случаи зомбитата не са най-бързите или пъргави, е хубаво винаги да ги държим „под око“. Ако сте в група – винаги трябва да има един човек, който да гледа назад. Така може да избегнете внезапни атака отзад.

9. Зомбитата не винаги са основния враг. Освен, че трябва да се справите с живи мъртви, които не усещат болка, не познават умора и нямат нужда от сън, голям проблем могат да се превърнат други оцелели, които не могат да се справят със ситуацията, паникьосани са или просто са обзети от параноя. В тези тежки времена приятелствата могат да помогнат, но и да навредят.

10. Останете позитивни. Според някои страхът е основния враг на човека, но истината е, че в някои ситуации той може да помогне, докато паниката може да ви погуби. Доброто настроение и запазване на присъствието на духа е по-важно дори от заредения пистолет. Самообладанието в рискови ситуации е и най-трудната задача за всеки, който иска да оцелее в зомби апокалипсис. Пожелаваме ви успех!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*