Операция за разкрасяване на рутери

Домашните рутери за интернет са последното нещо, за което човек би се сетил, ако някой му каже да изброи пет красиви неща в къщата си. Поне така беше само допреди няколко години. Рутерите обикновено са “свити” в някой ъгъл, често дори са скрити зад телевизор, компютър. Има и случаи, когато просто са сложени в шкаф.

До колко тези практики пречат на доброто разпръскване на сигнала в дома е съвсем друга тема. Тя често води и до спорове, но причината обикновено винаги е една и съща – рутерът просто не се вписва в домашния интериор и е добре да бъде скрит от погледи дори и с цената на малко по-слаб сигнал в другия край на дома. Все пак, никой не иска да гледа грозния, постоянно мигащ паралелепипед с антенки, понякога цели пет. Даже някои паяци изглеждат по-привлекателно.

Външната красота е по-важна от вътрешната

Днес, обаче, нещата не стоят така. Производителите на рутери сякаш се надпреварват да направят по-красиви и привлекателни устройства. Техническите им характеристки остават на заден план, а основният им аргумент да бъдат избрани точно те, а не конкурентите, е външният вид. Рутерът вече иска да бъде поставен на видимо място в дома. Той иска да застане гордо до домашната техника и дори да не се различава от декоративните предмети. Това, обаче, не е продиктувано от новопоявило се желание за внимание или суета.

Всъщност, необходимостта е техническа, отбелязва сп. Wired. Проучване на компанията за мрежово оборудване Sandvine посочва, че в средностатистическото американско домакинство всеки ден има поне по седем свързани с интернет устройства. В над 25% от домакинствата устройствата дори са повече от 10. Освен това, за никого не е новина, че все повече хора гледат все повече видео онлайн. Всичко това създава доста големи натоварвания за рутерите, като те наближават максимума на възможностите си при сегашния си начин на работа. Допълнителното увеличаване на мощността им започва да се обезсмисля, особено при положение, че има по-добри алтернативни методи.

В центъра на вниманието

Един от тях е поставянето на два рутера, които да си помагат. Netgear има такава система, която нарича Orbi. Тя използва два рутера, като един от тях трябва да се постави на централно място в дома.  Те създават по-устойчива WiFi мрежа, която да осигури равномерен и силен сигнал в целия дом. Други такива системи са Eero и Luma. Разбира се, нужда от два рутера имат само притежателите на големи апартаменти и къщи. За средностатистическия потребител нещо подобно може би е прекалено.

Въпреки това тенденцията на пазара е ясна. От Netgear отбелязват пред The Verge, че половината от пазара на рутери се генерира от устройства с цена над 150 долара и хората са склонни да плащат повече за по-добро качество. Рутерите с цени под 100 долара пък с нищо не превъзхождат тези, които хората вече имат в дома си, отбелязва Дейвид Хенри, вицепрезидент на Netgear.

Защо тогава рутерът да е грозен, когато нищо не му пречи да бъде красив и да се вписва в интериора? Дори и да е по-скъп или с два или повече компонента. Така ще разпръсква сигнала си по-добре и бъде по-удобен и за поддръжка, рестартиране и почистване. А, ако е достатъчно малък и приема сигнал от мобилна мрежа, например, ще може и лесно да се пренася и на вилата, като там също ще осигурява достъп до интернет за всички членове на семейството. Неизбежно е хората постепенно да взаимодействат по-често с рутера и неговото “разхубавяване” е естествен етап от развитието му. Именно, красивият дизайн ще привлече клиента, особено когато техническите характеристики са много близки или пък не са от чак такова значение.

Красиви рутери с 4G връзка

Освен това, колкото повече ставаме зависими от връзката с глобалната мрежа, толкова по-важни стават рутерите. Толкова, че искаме да имаме бърз интернет навсякъде където се намираме – освен вкъщи, така и на вилата или в любимата хижа. На помощ идват 4G рутерите, които не изискват свързване чрез кабел.

Те са като познатите ни устройства вкъщи, но вместо да получават сигнал чрез оптична връзка, използват мобилната мрежа на оператора. Huawei Cube E5180 съчетава две основни характеристики – има красив дизайн, който може да пасне на почти всеки интериор, като разполага и с 4G връзка. Той е част от услугата на Мтел Net Box, която предоставя интернет за дома навсякъде в България на достъпни цени. Потребителите получават красивия Huawei Cube E5180 при подписване на двугодишен договор и срещу еднократна такса от 29.99 лева.

Пълно ревю на устройството и услугата от сайта Digital.bg, можете да видите тук:

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*