Завръщането на Nokia – неизбежно, но надали както си го мечтаем

Спомняте ли си този телефон?

Nokia Завръщането на Nokia – неизбежно, но надали както си го мечтаем А1 Блог

Наааай-якият телефон на света! Три пъти се случи на моята 3210 да падне от втория етаж на плочките пред блока и да продължи да работи безотказно, преди да узная, че финландците си имали традиционно състезание по далечно мятане на телефони Nokia.

Nokia беше култ, религия. Така, както бяха и компютрите „Mac”, впрочем.

Носталгично за Nokia

Мнозина си спомнят с носталгия Nokia. Това бяха прекрасни мобилни телефони с удивително интуитивен интерфейс. Батериите им издържаха по седмица – 10 дена, че и повече. С дисплеите им човек можеше да кове пирони на стената. И се побираха в един джоб!

В ерата на новото хилядолетие, обаче, Apple и Samsung агресивно настъпиха на пазара и иззеха лидерската позиция от Nokia и предложиха телефони с големи дисплеи и „умни“ възможности.

Нима наистина в Nokia не са били подготвени за този развой?! Известно е, че компанията беше разработила пионерски модел за „умен телефон“, известен като „Communicator“, още през 1996 година. Явно са имали ясно разбиране накъде отива технологичният свят, а и навреме. Въпреки това фирмата загуби лидерството си. Но защо?!

Зов за завръщане

Тези дни стана известно, че Nokia “се завръща“. Всички се питат дали прословутата марка наистина ще седне отново на трона и ще стане пак голямо име в голямата игра.

Да започнем с факта, че Nokia се отделя от Microsoft. Обичайно, при корпоративните придобивания придобитата фирма се „усвоява“, после „сдъвква“, поглъща и потъва в забрава.

Самият факт, че има компания, излязла “несдъвкана” след придобиване, е обещаващ. Заедно с това Nokia даде знак, че има своите амбиции. Тя обяви, че ще се появи на Световния мобилен конгрес през 2017-а.

Nokia Завръщането на Nokia – неизбежно, но надали както си го мечтаем А1 Блог

„Това ще да е нещо повече от добре познато име на един силно конурентен пазар“, коментира Анет Зимерман, смартфон анализатор в Gartner в Германия. „Да разтърси пазара и да предложи нещо, което да преобърне ситуацията, ще бъде трудно“.

Новият локомотив…

Новата Nokia ще е в ръцете на компания от Хелзинки – HMD Global Oy. Тя е основана от бивши мениджъри на някогашната Nokia. Финансирането й идва от група от поддръжници с частен капитал чрез фонд, наречен Smart Connect LP, както и от самия управленски екип на HMD. И ако това не е достатъчна каша, намесва се и FIH Mobile Ltd. – част от Foxconn Technology Group, която ще произвежда устройствата. Foxconn е китайски производител на електроника, известен като „производителят на устройствата на Apple”.

…vs. скандинавските традиции

Изумителният успех на Nokia в годините преди 2004-а се дължи на „комбинация от късмет, смелост от отчаяние и уникална управленска структура“, пише някогашният шеф на Nokia Джорма Олила в книгата си “Напук на всичко“.

Структурата на управлението е това, което прави супер успешни не едно и две начинания в скандинавския свят. Чувството за общност у тези хора е толкова силно и естествено, че звучи почти скандално за балканските ни разбирания. Само един от многобройните примери от новата история: именно в скандинавския регион се зароди съвременната тендеция ветроенергийните и фотоволтаичните паркове край села и градчета да се финансират, изграждат и стопанисват от кооперативи, в които участват всички жители на тези села и градове!

Единомислието на петима финландци е това, което изстрелва Nokia на върха от началото на 90-те години до 2004 година. Петимата са създали мобилния бизнес на компанията в началото на 80-те, далеч от богатия живот на столицата Хелзинки. Петимата са били в края на 30-те или началото на 40-те си години, когато са се озовали в лидерската роля – заедно! Олила е бил формален капитан, но всеки от петимата реално е имал равна власт с останалите да взема решения. По важни въпроси петимата винаги са се събирали, било то в неделя вечер или пък рано сутрин в офиса, преди всички други да дойдат на работа.

В крайна сметка петорката се разпада. През 2004 г. си тръгват Сари Балдауф и Мати Алахухта. Пекка Ала-Пиетиля, президент на Nokia и евентуален приемник на Олила, излиза от надпреварата за ръководния пост скоро след това. Така остава Оли-Пекка Каласвуо, който поема компанията в най-трудните времена – от 2006 година.

Nokia Завръщането на Nokia – неизбежно, но надали както си го мечтаем А1 Блог

Днес Олила все още използва Microsoft смартфон с облика на Nokia, но казва, че това навярно ще е последният….

Възкресение или преображение

За тези, които страдат, че Nokia навярно никога няма да бъде отново „онази Nokia”, може би все пак има добра новина. Голямото име продължава да живее в технологичния свят и под друга форма. Финландското ядро, отказало се от малките мобилни устройства, произвежда друг вид технологии…

Nokia настъпва бавно и категорично към света на смарт-грида. Умните технологии постепенно завладяват реалността ни, така както вече го направиха радиото, телевизията, интернет. И ако си мислим, че това е някакво далечно бъдеще – не е; ето този простичък детски часовник MyKi е смарт технология в реалността ни.

Наскоро се разбра, че Nokia ще прави смарт сити разработката на Бристол. От компанията без свян признаха, че за тях това е „пясъчник“. Там смятат да се „научат“ как се прави умен град. Междувременно Nokia си играе на „умен дом“ и заедно с местен телеком в Сеул, Южна Корея.

Задава се времето, когато смарт технологиите ще са навсякъде. И нищо чудно Nokia да е около нас, в домовете ни, много по-близо, отколкото предполагаме. Отправила поглед към енергийната ефективност и мрежите от ново поколение, тя може да се окаже голямото европейско име в умния ни дом – логото на нашия бъдещ смарт термостат, например, или на нашия интелигентен грид рутер.

Още по темата

  1. Бисер Янакиев says:

    И защо “беше”, Нокия и в момента е това, което “беше” за десетки хиляди българи и не само! Майка ми продължава да си ползва една Нокия тип мида, вече повече от 5 години и батерията й отново държи повече от 5 дни! Аз лично от време на време се замислям за някоя Нокия, но за съжаление дизайнерския 515 или го няма почти никъде нов или ако се намери, държи твърде висока цена за такъв тип телефон! А за завръщането,…едва ли ще се върне старата слава, особено под Уиндоус!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*