Вашето безпилотно такси Ви очаква. От BlackBerry!

Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“, е казал някога с фино чувство за хумор Марк Твен.

Слуховете за смъртта на BlackBerry също се оказаха силно преувеличени. Компанията обяви излизането си от смартфон пазара, но това не значи, че вече не съществува. Вместо смартфони тя ще прави… безпилотни автомобили! С това BlackBerry окончателно направи острия завой „от хардуер към софтуер“ в своята политика и има всички шансове да постигне нещо по-добро от това, което постигна в света на джобните устройства.

Краят на смартфоните BlackBerry

В края на септември BlackBerry потвърди, че се изтегля от смартфон пазара. Ходът беше логичен завършек на дългогодишна мъчителна агония в света на мобилните устройства. Трудно обяснимо бе стремглавото потъване на BlackBerry в сфера, където толкова много производители имат толкова много възможности. Според някои анализатори недолюбване от страна на медийния свят е също сред причините за краха на смартфон марката BlackBerry.

BlackBerry Вашето безпилотно такси Ви очаква. От BlackBerry! А1 Блог

Самият шеф на BlackBerry Джон Клен неотдавна загатна, че въпреки опитите за завръщане към печалба смартфон бизнесът на компанията няма да е дейност„на всяка цена“. Цифрите показаха, че няма смисъл от тази агония повече. С продадени 400 000 устройства за последното си тримесечие фирмата едва ли би могла да инвестира в необходимата развойна дейност.

Автомобили и облаци на хоризонта

Преди дни BlackBerry подписа договор за съвместна работа с известния автопроизводител Ford. Новото превъплъщение на BlackBerry – автомобилният бизнес – се основава на успеха на софтуера QNX, който и без друго вече има място в системата за информация и развлечения SYNC 3 на Ford. Тя присъства в около 60 милиона коли от различни производители.

В своето изявление BlackBerry посочи, че партньорството ще помогне за разширението на пазара на QNX и за „разработването на ново поколение свързани коли“. От компанията гледат на тази инфо-развлекателна система като на „единствената, готова да бъде основа за създаването на системи за управление на автономни автомобили“.

След като реши да се отърве от смартфон бизнеса си, сега BlackBerry определено има шансове да се развие в автомобилния сектор. Целта на компанията са решения за мобилност и сигурност. Определят ги като „критични за свързаните автомобили“.

BlackBerry Вашето безпилотно такси Ви очаква. От BlackBerry! А1 Блог

„Бъдещето на автомобилите е изцяло във вградената интелигентност“, казва Джон Чен, шефът на BlackBerry. „Вярвам, че нашата експертиза във вградения софтуер ни прави предпочитан партньор за технологии, който да бъде избран за бъдещите коли“. Очаква се BlackBerry да обяви и други подобни партньорства в скоро време.

Наред с това BlackBerry активно продължава да сключва договори по цял свят за внедряване на софтуерни системи, най-вече свързани с навлизащите „облачни“ технологии. Здравни организации, парламентарни служби и други ключови играчи от цял свят избират софтуера на BlackBerry за своите облачни инфраструктури.

Това, което е съществено тук, е фактът, че BlackBerry разработва своите системи с основна мисъл за сигурността и безопасността. Сигурността беше основен акцент в телефоните, които фирмата правеше, но е още по-съществен елемент в софтуерните решение за облачни ИТ инфраструктури.

Сигурността като конкурентно предимство

Насочването към автомобилния пазар звучи като добро решение за BlackBerry, най-малкото в един тепърва развиващ се и „прохождащ“ сектор всички играчи имат достатъчно големи шансове за успех. Това не значи, че ще е лесно. Автоматизацията в автомобилите отдавна поблазни не един и двама опитни софтуерни разработчици. Всички големи автопроизводители вече имат партньори от ИТ сферата за разработване на вградените системи за информация и забавление.

BlackBerry Вашето безпилотно такси Ви очаква. От BlackBerry! А1 Блог

Без съмнение, обаче, да се гледа към автономните автомобили през призмата на безопасността е подход, който отличава BlackBerry от всички останали. Затова има основание да се вярва, че новото превъплъщение на BlackBerry ще бъде успешно и че в света на автомобилите това име ще постигне много повече, отколкото в сферата на джобните устройства.

Нищо чудно след време вашето безпилотно такси да се задвижва от BlackBerry.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*