Юлиян Вергов за празника, наречен “Нощ на театрите”

Само няколко дни ни делят от щурия театрален маратон, наречен “Нощ на театрите”. В нощта на 19 ноември театралната сцена ще оживее както никога досега. Тази година в събитието са включени над 100 събития в театри, алтернативни локации, зали, клубове и галерии в 15 града в България.

За втора поредна година едно от лицата на “Нощта на театрите” е актьорът Юлиян Вергов. Той заедно с още десетина български  актьори  участваха в специална фотосесия, в която споделиха любимите си цитати от Шекспир. Изложбата с тези снимки ще може да видите във фоайето на Камерна сцена в Народен театър „Иван Вазов“, в Квадрат 500 и в Драматичен театър Пловдив. Официалното откриване на изложбата ще е на 16 ноември в 19:30 ч. във фоайето на Квадрат 500. За още събития може да изтеглите нашето приложение, което създадохме специално за Нощта на театрите – Theathres Night. Налично е за Android и iOS.

В навечерието на “Нощта…” Юлиян Вергов повдига малко от завесата на събитието.

За поредна година сте посланик на Нощта на театрите. С какво Нощта е различна този път?

Слава Богу, с много повече участници, градове и активности.

Защо трябва да се включим в Нощта на театрите?

Нищо не “трябва”, но би било прекрасно – и за самите зрители (защото има какво да видят), и за самите участници, и заради самия празник, аз лично го считам за празник.

В Нощта на театрите вие зрител или актьор ще бъдете?

Както обикновено – и двете.

Юлиян Вергов Юлиян Вергов за празника, наречен “Нощ на театрите” А1 Блог

Тази година Нощта е посветена на Шекспир. Най-ценното, което сте научили от него?

Твърде много са уроците му, за да мога да ги концентрирам в едно изречение. А и продължавам да се уча.

Ако знаете, че ви остава само една нощ живот, кое е представлението, което бихте искали да изиграете за последно?

“Арт”.

Нощта е пълна с…?

Театър.

Днес почти всяка една сфера на нашия живот вече е променена, благодарение на интернет. Какъв е театърът в ерата на интернет и смартфоните?

Същият, но с по-големи възможности за комуникация с публиката извън сцената.

По време на турнето си това лято със Захари Бахаров и Владимир Карамазов призовахте своите зрители да изключват телефоните си по време на представленията. Имаше ли ефект и дали културата на родните ни театрални зрители вече се е повишила в това отношение?

Ефектът бе огромен и се надявам още да се разрасне. Пък и смятам, че не е лошо да се откъсне човек, поне за известно време от мобилното си устройство. А и не е толкова страшно, защото както се казва в една заставка на Мтел – “Много скоро ще бъдем отново заедно”.

Юлиян Вергов Юлиян Вергов за празника, наречен “Нощ на театрите” А1 Блог

Видяхме и колко сте активни в социалните мрежи по време на турнето. Чувствате ли се по-близо до своите фенове, благодарение на социалните мрежи?

Абсолютно. И смятам, че това е нормално в 21-ви век. А така имаме и обратна връзка.

Заедно със Захари Бахаров и Владимир Карамазов работите заедно от дълго време и вече сте доказано добър тандем. По-лесно ли е да играеш на една сцена с приятели?

От една страна – да, защото винаги мога изцяло да разчитам на тях. От друга – не, много са взискателни и двамата.

Кога разбирате, че едно представление се е получило добре?

Когато е пълен салонът. Когато на поклона видиш емоциите на публиката. Когато те срещнат на улицата и те поздравят за представлението. Когато срещнеш зрители пропътували стотици километри, за да гледат спектакъла. А в същото време ти на сцената си изпитал върховно удоволствие.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*