Осем съвета как да пазаруваме сигурно в интернет

Коледните празници наближават. Края на ноември и целия декември обикновено се свързва с трескаво търсене на подаръци за любимите хора. Все повече пазаруваме онлайн през домашния компютър, лаптоп или през мобилно устройство. Според данни и прогнози, събрани от търговската и маркетинг платформа Invesp, през 2016 г. онлайн търговията ще формира 7.4% от общите продажби на търговския бранш в света, като до 2018 г.  ще достигне 8.8%.

За съжаление, увеличаващият се интерес към пазаруването в интернет, увеличава и рисковете. Много търговци се опитват да подведат потребителите чрез различни тактики. Освен това, има редица фалшиви онлайн магазини, които целят да вземат банковите данни на клиентите.

Ето някои от нещата, които ако съобразите, значително могат да намалят риска от това да станете жертва на измама, когато пазарувате онлайн. Разбира се, най-лесно е да се каже да пазарувате винаги само от сайтовете и приложенията на големи и реномирани търговци и магазини. Често обаче интересните оферти, стоки и цени са при по-малките магазини, като това важи и за техните интернет събратя.

1. Първо, винаги започвайте с проучване на търговеца.

Потърсете името му в интернет, вижте отзиви. Разгледайте и сайта му. Има ли ясно публикувани адрес и данни за контакт? Коректните търговци не крият тази информация, а напротив. Слагат я на видимо място.

2. Второ, внимателно проучете условията за плащане и доставка.

Много търговци често публикуват значително по-ниски цени на стоките, но след това се оказва, че цената за доставка е много висока. Понякога причината е, че стоките се доставят от държави, от които има мито и допълнителни такси. Има и случаи обаче, когато търговецът просто компенсира разликата от по-ниската цена на стоката. Затова, проверете какви са цените на доставките в няколко сходни онлайн магазина, за да придобиете представа дали не се злоупотребява.

3. След това потърсете какви са условията на търговеца за връщане на стоки.

Особено при покупката на дрехи и обувки е напълно възможно да се наложи замяна заради сгрешен размер. Разбира се, в такива случаи обратната доставка е за сметка на клиента. Но трябва да видите условията, какво предлага търговецът, когато потребителят не е доволен от продукта и иска да го върне. Не се притеснявайте да питате търговеца директно всякакви въпроси преди покупката. Ако не получите отговор в разумно време (не повече от два дни за най-малките търговци и не повече от няколко часа за останалите), напълно се откажете от този магазин.

4. Следва самата поръчка.

Ако пазаруваме в интернет сайт, задължително трябва да обърнете внимание дали връзката с него е сигурна. В началото на адреса на сайта, който е изписан в горната част на браузъра, трябва да пише https://, като наличието на S означава, че връзката е криптирана. Не е задължително тя да е такава, когато разглеждате стоките, но когато стигнете до въвеждане на лични и банкови данни, не подлежи на дискусия дали да е криптирана или не. За съжаление, проверката дали връзката е такава, когато пазарувате чрез мобилно приложение , е по-сложна и трябва да се доверите на търговеца, че си е свършил работата.

5. В никакъв случай не пазарувайте онлайн, докато ползвате публична WiFi мрежа.

По-добре е да изхабите някой и друг мегабайт от мобилния си интернет, но ще е по-сигурно. WiFi мрежата в офиса или у дома, когато е с парола за достъп, също е добър вариант. Публичната WiFi мрежа обаче може да е обект на хакери, които да проследяват трафика.

6. Практичен вариант е да си направите банкова карта, в която да зареждате пари от време на време и да използвате за онлайн пазаруване.

Така, дори и да станете жертва на измама или на хакери, ще загубите по-малко пари. Никак не е препоръчително да използвате основната си банкова сметка за онлайн шопинг, защото може да направите неочаквано добър подарък на някой хакер.

7. Ако купувате стоки от онлайн аукцион, има още няколко дребни неща, които е добре да се съобразите.

Най-популярният аукцион е eBay, където наистина могат да се направят чудесни сделки. Първо, проверете общия рейтинг на продавача и отзивите. Ако има десетки или стотици продажби, някой и друг негативен рейтинг не е чак толкова притеснителен, защото е в рамките на статистиката. Зависи и от самите отговори на продавача. След това проверете отново доставката, включително дали доставя до страната, и не пропускайте да питате продавача за всичко, което не е посочил.

8. Накрая, внимавайте с наддаването.

Някои търговци умишлено злоупотребяват, като постоянно надуват цените чрез наддавания от фалшиви профили. Придържайте се към определения от вас бюджет и не го надхвърляйте. Ако загубите наддаване и след няколко часа или дни видите същия продукт отново да се продава, значи въпросният търговец най-вероятно злоупотребява. Тези, които продават по много бройки, винаги указват това на видимо място.

Разбира се, няма абсолютна гаранция, че винаги всичко ще е наред. Но с малко повече внимание, рискът може да е значително по-малък и онлайн пазаруването да бъде практично и приятно удоволствие. Особено седмица преди Черния петък – последният петък на ноември, в който търговците в САЩ и Западна Европа правят големи намаления, като в България той се наложи с големи отстъпки основно в онлайн магазините.

Още по темата

  1. Много търговци се опитват да подведат потребителите чрез различни тактики. *88 запомнете кой служител ви предлага офертата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*