До Македония по работа и до Сърбия през уикенда

“Gazi baba” пише на една от табелките насреща, докато наближаваме Скопие с трима колеги, стягайки се за тридневен работен семинар с натоварена програма. В главата ми веднага изплува образът на 5-годишния бандит у дома, който вече знае да чете и кирилица, и латиница, и неизменно ме преследва на всяка крачка с книги, вестници и кутии от какво ли не с настоятелното „Чуй сега какво пише тук!“ Представям си удивеното детско личице при вида на „Gazi baba”. Ентусиазирано ще отиде при баба си и ще я агитира да си играят на.., не ми се мисли на какво!

„Gazi baba” обаче се оказва голяма индустриална зона в периферията на Скопие, смъмрят ме колегите по повод невъздържаното ми кискане. Тук се създавала една трета от БВП на Македония.

Сепвам се, защото се сещам, че на тръгване оставих бандит-читателя с температура вкъщи. Стискам телефона в ръка. На екрана още се мъдри приветствието от македонския оператор, получено край границата. И цената за минута разговор. Трябва да внимавам колко говоря, мърморя си наум. И сякаш съдбата иронизира опита ми да се правя на пестелива: телефонът започва припряно да звъни.

Наближава краят на седмицата. Фейсбук ме залисва с предложения – за кратки преходи в планината под вече хладното слънце, 2-3 столични изложби, творческа работилница за самоделни сапуни и дузина детски партита.

Стискам телефона в ръка. На екрана още се мъдри новата ми сметка. С вкус на Македония. И сякаш съдбата се шегува със сетивата ми: телефонът започва припряно да звъни. „Какво ще правиш тоя уикенд? Ако нямаш планове, хайде да отскочим до Сърбия – ще ядем каймак и плескавици“, нарежда приятелка на фона на възторжените възгласи на групата около нея.

Ден по-късно не мога да устоя на идеята за каймака! Нареждам плащането на телефонната сметка и потеглям към Калотина. Вече не стискам телефона в ръка. Ситуацията е различна*, което за пътуващите най-често по работа като мен, е голямо облекчение.

Докато прибирам батериите на фотоапарата, в главата ми се блъскат над дузина идеи къде точно да е следващата фоторазходка.

* От ноември Мтел предлага Business Roaming Unlimited PLUS – нова бизнес роуминг тарифа с месечна такса от 5,90 лева без ДДС, която предлага неограничени разговори, съобщения и мобилен интернет до 500 МB на ден не само в целия Европейски съюз (ЕС), Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция, но също в Сърбия и Македония. Business Roaming Unlimited PLUS е уникална тарифа не само с това, че се начислява дневна такса от 5,90 лева само при реално потребление, но и с това, че включва разговори и съобщения за едни от най-популярните за българите дестинации извън ЕС – Сърбия и Македония. Клиентите разполагат с до 100 минути и до 100 кратки съобщения на ден в препоръчителните мрежи на Сърбия и Македония, като след изчерпването им се прилага съответната цена по основен роуминг тарифен план.

 

 

 

 

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*