Как да пазаруваме успешно в интернет навръх “черния петък”?

Утрешният петък ще е специален в Мтел: ден на отстъпки и супер изгодни предложения на сайта на телекома. Тази година потребителите могат да вземат смартфони и таблети с до 80% намаление през целия ден на 25 ноември. Всякакви онлайн-магазини и у нас, и по света също подготвят „убийствени“ предложения за специалния ден.

Традицията на „черния петък“ се счита за официален старт на предпразничното пазаруване. Съгласно американската традиция, от която произтича този обичай, е прието, че това е онзи ден от годината, когато търговците вече не са “на червено” и започват да излизат на печалба, т.е. в „черната зона“. Затова в деня на „черния петък“ множество продукти се пускат за продажба на най-ниските цени за годината.

Ако сте изкушени да се възползвате от топ-офертите, подгответе се добре за успешно пазаруване в този ден.

[divider]Предврително проучване за “черния петък”[/divider]

Направете си труда да проведете предварително проучване на продуктите, които искате да купите изгодно. Лошият продукт си е лоша сделка независимо от цената. Доброто познаване на качествата на продуктите ще ви позволи да избегнете капаните на супер евтините, но очевидно некачествени вещи, заради които след това вероятно ще се ядосвате. Прочетете внимателно всичко – характеристики, тестове, потребителски отзиви и ревюта.

черния петък Как да пазаруваме успешно в интернет навръх “черния петък”? А1 Блог

Направете предварително проучване и за цените. Някои от атрактивните предложения всъщност са маркетингов шум и далеч не са толкова изгодни. Добре е да знаете реалните цени на продуктите. Така ще сте наясно дали една оферта наистина е супер или само святкащите надписи около снимките твърдят така.

[divider]Яснота за екстри и опции[/divider]

Сравнете опциите, включени в продукта, който желаете. Понякога се предлагат продукти, които са на много ниска цена, но са „съблечени“ до последния възможен елемент. За всяка допълнителна екстра или опция, която може да искате – за да може желаният от вас продукт да работи задоволително – трябва да платите допълнително. Това може да повиши цената – до степен, в която предложението да се окаже съвсем неизгодно.

Пример за подобна оферта може да бъде предложението за евтин принтер, който се предлага без кабели и мастилници. Купуването на нужните кабели и касетки с мастило може да оскъпи покупката в пъти и да обезсмисли отстъпката.

[divider]Среднощни покупки[/divider]

Понякога количеството продукти, предлагани в специални оферти, „хвръква“ още в полунощ или в друг среднощен час, в зависимост от локацията на собственика на електронния магазин. Ако смятате да се възползвате от подобни предложения, първо си направете списък с е-магазините, които ще са в „радара“ ви в нощта на разпродажбата.

черния петък Как да пазаруваме успешно в интернет навръх “черния петък”? А1 Блог

Ако ви е трудно да останете на крак до късно, позволете си една дрямка преди полунощ, например след вечеря. Има смисъл, защото такива оферти се „разграбват“ светкавично. Никой няма да ви чака до следобеда на следващия ден, за да поръчате.

[divider]Убийствени оферти само онлайн[/divider]

Ако сте решили тази година да пазарувате само онлайн в т.нар. черен петък, това може да се окаже най-мъдрото решение. Все повече търговци пускат изгодните оферти само в онлайн-магазина си. Това значи, че намалението важи само при поръчки през интернет. Такива предложения е много вероятно да „гръмнат“ точно в полунощ. Следете за тях!

[divider]Предварителните реклами[/divider]

Добра идея е преди деня на разпродажбите да се изследват щателно всички предварителни реклами. Нещо повече, хубаво е да се запомнят добре описаните в тях характеристики. Защото има вероятност в деня на разпродажбите това, което се появи из офертите, да e подобно, но всъщност различно от предварително рекламираното. Подобието може да подведе мнозина.

[divider]Познаване на политиките на уеб-магазините[/divider]

Преди да настане денят, информирайте се добре за политиките на електронните магазини, от които ще пазарувате – за сроковете за доставки, стойността им, условия за връщане, гаранционни условия за специалните оферти, допълнителни усложнения. Звучи досадно и действително е такова, но е важно да се знаят.

черния петък Как да пазаруваме успешно в интернет навръх “черния петък”? А1 Блог

По закон у нас имате право да върнете стоката в рамките на 7 работни дена, без да дължите обезщетение или обяснение. За повечето е-магазини от ЕС този срок е 14 дни. Ако поръчвате от страна извън ЕС, срокът може да е различен. Регламентът на търговеца за т.нар. черен петък може да изисква да покриете сами разходите по връщането на стоката. Някои търговци начисляват такса в размер на 15% от стойността на продукта, ако потребителят пожелае да го върне. При поръчване от е-магазини извън ЕС се изисква да се плати ДДС, което може да оскъпи продукта. Ако цената му е много ниска, можете да се окажете обект на съмнения за извършване на измами и ще трябва да пишете доста обяснения.

Затова, информирайте се добре за всички условия по доставката, която ви предстои. Четете внимателно!

[divider]Специални условия при плащанията[/divider]

Поинтересувайте се от потенциални специални условия за плащанията с карта. Все по-често издателите на кредитни карти предлагат изгодни предложения, например бонуси и подаръци при плащания с кредитна карта в празничния сезон, удължени гаранционни срокове за някои марки или търговци и други. Струва си да знаете, ако вашата банка предлага удвояване или утрояване на гаранционния срок за даден продукт – това може да е от голяма полза.

[divider]В рамките на бюджета[/divider]

черния петък Как да пазаруваме успешно в интернет навръх “черния петък”? А1 Блог

За да не си приготвите неприятна изненада за празниците, определете си предварително даден бюджет за покупките. Планирайте добре как да се вместите в този бюджет. Набележете си предварително продуктите, които искате да придобиете, за да не се разсейвате с други примамливи оферти. Ако ви е трудно да озаптите импулса да пазарувате, запишете си на видно място определения бюджет – в колонка отляво, а отдясно записвайте стойността на всяка направена покупка. Така ще следите докъде сте се разпрострели с харчовете. Когато достигнете „лимита си“, станете от компютъра – няма смисъл да се изкушавате повече.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*