Какво оборудване трябва за професионален гейм стриймър?

PewDiePie, VanossGaming, Shroud, syndicate, H20Delirious. За повечето хора тези имена най-вероятно не значат нищо. Всъщност, това са малка част от някои от най-популярните гейм стриймъри в света – хора, които изкарват прехраната си (а и доста пари отгоре) чрез играене на видеоигри.

Пред октомври 2015 г. PewDiePie оглави списъка на сп. Forbes за най-богатите звезди на YouTube с 12 млн. долара приходи само за въпросната година. По неофициални данни се смята, че цялото състояние на популярния стриймър от Швеция е 78 млн. долара. PewDiePie има и 49 млн. абонати в YouTube от целия свят, които са гледали всичките му клипове 13.8 млрд. пъти. Това го прави най-влиятелната и известна личност в YouTube, изпреварвайки всички музиканти и актьори.

От страст към бизнес

Общото между него и останалите известни гейм стриймъри е едно. Всички те са започнали със страстта си към видеоигрите, публикувайки клипчета как играят и се забавляват.  Оказва се, че за много други почитатели на игрите, гледането на тези клипове е изключително приятна занимавка. Около стриймърите се създават цели онлайн общества, а това бързо привлича вниманието и на хората с бизнес нюх.

Платформата за стрийминг на геймплей Twitch е най-популярната сред феновете на игрите. Тя позволява на всеки човек да стриймва на живо в интернет, докато играе. Десетки хиляди хора стриймват, а милиони ги гледат всеки месец. Провеждат се цели турнири по видеоигри, които се стриймват на живо и пълнят зали с десетки хиляди зрители. Всичко това сякаш напук на бабите и дядовците, които винаги се карат на внуците си, че като играят по цял ден, нищо няма да излезе от тях.

Разбира се, това далеч не означава, че всеки, който стриймва в интернет, ще стане популярен. Всъщност, повечето стриймъри биват гледани от малцина. Не е задължително да си добър играч, но е важно да си забавен, атрактивен и да изградиш приятелска връзка със зрителите си.

На първо място е необходима качествена продукция. За разлика от Facebook, където може да се стриймва със смартфон, излъчването на видеоигри на живо в интернет е малко по-сложно. Разбира се, то може да се прави от един компютър с най-обикновени слушалки и микрофон. За по-качествен стрийм, обаче, трябват повече неща.

гейм Какво оборудване трябва за професионален гейм стриймър? А1 БлогС какво да се оборудвам?

Популярните стриймъри използват два компютъра едновременно. Единият е само за игрите и изпраща видеото до втория, който го стриймва в интернет. Предимството е практичността, защото целият процес по стриймване се управлява от втория компютър, което позволява на играча да следи чата с феновете си, даренията, които получава и така нататък. Гейминг компютърът пък не се натоварва със стрийминга и може да насочи целия си ресурс към играта. Все пак, никой не иска да гледа засичаща игра или пък на минимални графични настройки. Освен това, ако гейминг компютърът блокира, стриймът няма да спре.

Необходима е и т.нар. Capture Card. Това е картата, която ще приема видеото и аудиото от гейминг компютъра и ще го предава на стрийминг компютъра, който ще го излъчва в интернет. Тя е задължителна и ако искате да стриймвате игра от конзола като PlayStation 4 или Xbox One. Обикновено се продава като самостоятелно устройство, макар че има и модели, които се свързват с дънната платка на компютъра за стрийминг. Някои стриймъри паралелно записват геймплея си с тази карта, за да направят отделни клипчета, които после да публикуват в YouTube.

Силно препоръчително е да се сдобиете и с качествен настолен микрофон. Повечето стриймъри дори купуват и специални стойки, които поставят микрофона съвсем близо до устите им, но без да пречат на играенето.

Не е задължително, но повечето гейм стриймъри обикновено излъчват в реално време и видео на самите себе си чрез качествена уеб камера. Така почитателите им се чувстват по-близо до тях.

Остава и най-важната част. Софтуерът. Необходима е специална програма, която да обедини всичките аудио и видео източници, да се свърже със стрийминг платформата и да осъществи реалното излъчване. Най-популярният софтуер е Open Broadcaster Software (OBS), защото е напълно безплатен. Харесвана алтернатива е и XSplit: софтуер, който също има безплатна версия, но достъпът до абсолютно всички функции е платен. Конфигурирането на софтуера може да изглежда сложно и пипкаво, но в Twitch има подробни указания какво да се направи и как да се решат честите проблеми. Добрата новина е, че когато настроите всичко, всеки следващ стрийм ще може да се пуска само с няколко кликвания на мишката.

За стрийминга също е необходима бърза и стабилна интернет връзка. С коледните промоции на Мтел потребителите могат да получат до 200 Mbps връзка в комбинация с телевизия. А ако тя не стига – вече има гигабитов интернет по технология GPON, който Мтел предлага от 1 декември.

Разбира се, да си стриймър е инвестиция. Повечето гейм стриймъри обикновено първo започват с по-скромно оборудване и един компютър. Всичко това е за сметка на качеството, но най-важното в стрийминга е създаването на фенове. Моментът за ъпгрейд до професионално оборудване ще дойде бързо, след като се съберат феновете – стига те да са доволни от своя виртуален домакин.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*