Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери?

В днешното време на все по-обхватни програми за следене на граждани във Великобритания и САЩ, когато уеб камери и принтери се превръщат в оръжие за хакване на глобалната мрежа, е добре да защитим личния си живот от хакери. Дори директорът на ФБР Джеймс Комей препоръчва да закриваме уеб камерите на лаптопите си, за да не ни следят. А пък създателят на Facebook Марк Зукърбърг ревностно следва съвета му.

Чисто теоретично и най-добрата защита в дигиталното пространство не е 100% сигурна срещу целенасочена хакерска атака. Има обаче много начини да направите цялата си лична информация толкова трудна за хакване, че да не си заслужава усилието на някой гениален хакер (освен ако не сте кандидат за президент на САЩ например). Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се защитите от хакери и които ще отнемат по-малко от час от времето ви. Всички стъпки, които ви препоръчваме по-долу, са 100% безплатни и напълно законни.

Съвет 1: Използвайте двустепенна оторизация на мейла си

Вашият мейл е шперцът към вашия дигитален живот. Ако хакер успее да се сдобие с достъп до него, той не само може да чете вашите мейли, но и да промени паролите ви за почти всичко. А когато промени паролата за вашия Facebook акаунт например, той ще има пълен достъп и до него. Това важи дори за банкови сметки.

Има нещо, което е изключително просто и което ще подобри защитата на мейла ви срещу хакване хилядократно. Двустепенната оторизация е най-просто казано второ ниво на защита, когато се логвате в акаунта си. Най-често то включва получаването на текстово съобщение със специален код на вашия телефон, който трябва да използвате за влизане в мейла си. Така хакер ще може да влезе в мейла ви, само ако успее едновременно с това да открадне и телефона ви.

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогАко ползвате Gmail можете да включите двустепенната оторизация тук. Всички големи мейл доставчици също имат подобна опция, която може да се открие с едно бързо търсене в Google. Хайде, отидете и го направете. Сериозен съм. Аз пак ще съм тук, като се върнете.

Съвет 2: Защитете телефона си с парола

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогМодерната напоследък идентификация с пръстов отпечатък е по-добре от нищо, но не е достатъчна. Например в САЩ не сте длъжни да кажете паролата за телефона си, ако властите решат да претърсват вашите лични вещи, тъй като тя е лична информация, която е защитена от конституцията им. Съдът там обаче има право да ви накара да отключите телефона си, ако е защитен само с вашия пръстов отпечатък. Освен това, няма как да промените пръстовия си отпечатък, ако някой открадне телефона ви.

Всеки, който сe опитва да получи достъп до телефона в,и обикновено има право на 10 опита, преди устройството да се заключи. Затова включете идентификацията с парола на телефона си и избягвайте 10-те най-често срещани пароли, които хакерите винаги опитват първи – 1234, 9999, 1111, 3333, 0000, 5555, 1212, 6666, 7777, 1122, 1004, 1313, 2000, 8888, 4444, 4321 и 2222.

И един допълнителен съвет – ако все пак решите да ползвате идентификация с пръстов отпечатък заради удобството и се окажете арестуван от полицията, веднага изключете телефона си. Когато властите включат устройството, те няма да могат да влязат в него без паролата ви, дори и да имат ваш отпечатък.

Съвет 3: Пращайте съобщения със сигурно чат приложение

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогВсички ползваме Viber, WhatsApp, Skype или други подобни, за да чатим с приятели си и със семейството. Те обаче не са най-сигурните приложения за това. Ако искате да сте сигурни, че никой никога няма да може да прочете личната ви кореспонденция, то използвайте някое от чат приложенията, които имат перфектна оценка за сигурност от Фондация „Електронна граница“ като Telegram, Signal или други. Трудното е да накарате и приятелите ви да си ги инсталират, но с такова приложение поне ще сте сигурни, че каквото и да си пишете, то ще си остане само между вас и получателя на съобщенията ви.

Съвет 4: Използвайте различни пароли за различни услуги

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогНека си кажем честно – почти всички от нас ползват ограничен набор от простички пароли за повечето услуги, които ползваме онлайн. Просто няма как да помним сложни и различни пароли. Проблемът е, че трябва. Това го разбра дори и Марк Зукърбърг, след като акаунтите му в LinkedIn, Twitter и Pinterest бяха хакнати, защото е използвал една и съща проста парола за тях – „dadada“.

Затова, колкото и да е изтъркано, трябва да ви напомня никога да не използвате една и съща парола за различни неща. Естествено помненето е трудно и затова ви съветвам да ползвате програма за менажиране на пароли.

Съвет 5: Криптирайте хард диска си

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогКакто Windows, така и MacOS имат вградени опции за криптиране на информацията на хард диска ви. Просто трябва да я включите. При 128-битово криптиране (каквото ползват Windows и MacOS) т. нар. brute force хакерска атака, при която компютър пробва всички възможни комбинации символи, за да отгатне паролата ви, ще отнеме поне няколко милиона години. Не мисля, че има нужда да ви убеждавам повече.

 

Съвет 6: Сърфирането в режим „инкогнито“ не е достатъчно

Дори и да ползвате режима „инкогнито“ (Incognito Mode) в Chrome или „поверително сърфиране“ (Private Browsing) във Firefox, то вашата информация може да бъде следена от доставчиците на вашия интернет, системните администратори, управляващи мрежата, през която влизате в интернет, както и от компанията, която е направила браузъра, който ползвате. Internet Explorer, Safari и Opera са също толкова податливи на следене. Ако искате да бразувате в интернет без страх от следене (макар и никоя система да не е 100% защитена), то идваме до следващия съвет.

Съвет 7: Използвайте Tor

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогTor е съкращение за The Onion Router, което е препратка към хилядите пластове защита, които ползва, за да маскира дейността ви в мрежата, по подобие на глава лук. Tor е безплатен, с отворен код и сравнително лесен за ползване. Например, за Android ви трябва да свалите две приложения – proxy сървъра Orbot и браузъра Orfox. След това трябва да ги отворите едно след друго. Ако всичко е наред, то  вече можете да браузвате наистина анонимно в интернет.

Съвет 8: Търсете анонимно

Ако все пак Tor не е достатъчно лесен за ползване за вас, поне можете да търсите в интернет чрез търсачка, която не следи и запазва информация за вас по подобие на Google. Добър вариант за това е търсачката DuckDuckGo.

хакери Как за по-малко от час да защитим живота си от хакери? А1 БлогТя няма милионите часове програмиране и оптимизация като своя основен конкурент, но предлага опцията да търсите информация криптирано чрез алгоритъма на Google. Единствено трябва да слагате представката „!google“, когато търсите с DuckDuckGo.

Ако използвате всички тези съвети, то поздравления – вече сте на 99.9% защитени от хакерски атаки срещу личните ви данни. Освен, ако не се опитате да станете президент на САЩ някой ден.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*