Как да си направим сами коледна фотосесия?

Всички обичаме празниците, но трябва да признаем едно – те доста се намесват в бюджета ни. Всяка година още в края на ноември започваме да мислим какво ще донесе „дядо Коледа“ на близките ни тази година. Цялата еуфория покрай подаръците ни прави толкова щастливи, че ни държи чак до след Нова година. Държи ни и липсата на финанси и често се налага ограничаване на харченията. Разбира се, да запечатаме прекрасните спомени е сред най-важните неща през празничния декември. Но за да се сдобиете с празнична фотосесия, вече отдавна не е нужно да си запишете час при професионален фотограф, задължително да имате полупрофесионален или професионален фотоапарат. Можете спокойно да използвате за целта смартфона си. Затова ви представяме няколко съвета как да си направите сами професионална домашна коледна фотосесия, без да се налага да заделяте пари за това.

Обстановката

За всяка фотосесия е много важно как е аранжиран фонът. Най-лесно е да ползвате празна стена в по-светъл цвят, например: бяло, бежово, светло зелено, светло оранжево, светло кафяво и други. Колкото по-неутрален е цветът, толкова по-добре. Празната стена е идеална да развихрите въображението си с коледни лампички, гирлянди, коледна елха и други украшения. Тази година са модерни декори от дърво. Например: дървена пейка, че дори и дънерът, нагласен за Бъдни вечер, може да стои ефектно в кадър. Може да използвате памук или вата, за да имитирате сняг, или друг мек бял материал, който също го наподобява.

Коледните лампички са задължителни и с тях може да се получи т.нар. боке ефект (от англ. bokeh). Те могат да се закачат на фона отзад, а ако това са пердета, е важно лампичките да светят зад тях.

Все пак, натруфеното не е на мода, заложете на семпъл, но ефектен декор. Дайте воля на въображението си!

Облеклото

В облеклото няма почти никакви ограничения. Може да се облечете тематично за празника, с пуловери или дори с пижами. Цветовете, които обикновено се ползват за коледна фотосесия, са бяло, зелено, червено и кафяво. Тях може да ползвате не само за облеклото, а и за цялостната обстановка.

Светлина и ъгъл на заснемане

Важно е да няма пряка слънчева светлина, а самите снимки да се правят през деня с естествено осветление. Всички се радваме на слънчевите лъчи през зимата, но ако попаднат в кадър, могат да развалят цялата снимка.

Стандартният ъгъл е добър избор, но празничната фотосесия ви дава възможността да експериментирате. От колкото повече ъгли снимате, толкова по-добре, защото понякога от най-налудничавия ъгъл се получава страхотен кадър.

Смартфон или фотоапарат

Ако снимате със смартфон, помнете, че е важно той да има отчетлив фокус. Проверихме каква е разликата между снимка с DSRL фотоапарат, Huawei P9 Lite, iPhone 6s и Samsung Galaxy S6 Edge. Открийте разликите:

Стигнахме и до най-важния въпрос – къде да застанете вие в целия кадър. Следвайте правилото обектът, който снимате, да е на преден план, а декорацията по-назад. Увеличете разстоянието, ако целите да постигнете боке ефекта и на фона има светещи лампички.

Ако все пак нещо не ви допада, може да използвате програма за обработка на снимки. Такава е например Adobe Photoshop Lightroom, която можете да намерите в Google Store.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*