Технологичната вселена на CES 2017

Бързото развитие на технологиите може да се забележи най-добре по време на специализирани изложения като CES 2017. Шоуто се провежда всяка година в Лас Вегас, като тазгодишното издание приключи в неделя. То е едно от събитията, които начертават основните технологични тенденции през годината.

За CES 2017 могат да се набележат няколко основни насоки – свързването на все повече вещи, предоставянето за масово ползване на все повече доскоро специализирани технологии, потенциалът на виртуалната и добавена реалности, все по-умни коли и завръщането на гласовите асистенти с подобрен изкуствен интелект.

Да свържеш всичко

CES 2017 Технологичната вселена на CES 2017 А1 БлогКонцепцията на Интернет на нещата е колкото се може повече всекидневни вещи да бъдат свързани в глобалната мрежа. На CES 2017 идеята се разгърна с все по-големи мащаби. В Лас Вегас бяха представени вече превърналите се в традиция “умни” телевизори или хладилници. При първите тенденциите се изместват повече към тяхната компактност и опростеност. Така например LG с техните модели Signature OLED W разчитат на много тънък профил и иновативна система с магнитни държачи за окачване на стена. Sony също представи тънки като постери OLED устройства с извит екран с тяхната серия A1E. “Умните” хладилници, които следят за срока на годността или наличността на съхраняваните продукти също бяха представени на CES 2017. Вниманието обаче се прикова върху по-налудничави свързани устройства. Такава например е четката за коса Kerastase Hair Coach. Чрез редица сензори тя може да запише силата и посоката на ресане и да определи дали действията са ефективни или не. Компанията Griffin представи няколко подобни умни продукта – свързана кафе машина и огледало. Те могат да показват различни статуси като часа и времето навън, както и да използват различни прилежащи им приложения.

Високи технологии за масовия потребител

CES 2017 Технологичната вселена на CES 2017 А1 БлогМного често редица високи технологии остават заключени или трудно достъпни за масовите потребители. Бързото развитие все повече променя тази практика. Един от примерите са сензорите за пръстови отпечатъци, които вече са налични в почти всеки втори нов смартфон. На CES 2017 бяха представени продукти, които поставят тази тенденция на едно ново ниво. Най-интересните примери са подводният дрон PowerRay и системата за motion capture – Notch 3D. Първото устройство разполага с малък сонар, нещо, което не можеше доскоро да се намери лесно на масовия пазар. Notch 3D са редица от сензори, които се слагат на тялото и позволяват след физическо упражнение да се пресъздадат максимално детайлно движенията в дигитална среда. Доскоро подобни motion capture системи бяха достъпни само във филмовата и гейм индустрия, а сега могат да се заявят за под 400 долара.

Виртуалната и добавената реалност на CES 2017

CES 2017 Технологичната вселена на CES 2017 А1 БлогВиртуалната (VR) и добавената реалности (AR) бяха един от акцентите на миналогодишните технологични изложения, но на CES 2017 присъствието им беше повече от засилено. По отношение на VR – презентациита бяха насочени повече към по-практичните приложения на технологията. За това как може да се използва за проектантска дейност – нещо, за което големите корпорации загатваха, но рядко демонстрираха. Чрез VR или AR можете да проектирате и тествате различни продукти в дигитална среда, преди да материализирате в реалния свят. Подобни решения бяха демонстрирани по време на CES 2017. От потребителска гледна точка бяха представени различни нови устройства, като например ZenFone AR, който съчетава едновременно двете платформи на Google за виртуална и добавена реалност. В същия момент устройствата (най-вече очилата) за AR започват да се увеличават с премиерите на Lenovo New Glass C200 и R8 и R9 на по-малко познатия  разработчик ODG.

Умните коли

CES 2017 Технологичната вселена на CES 2017 А1 БлогСлед всяко изложение през последните години броят на автомобилите, които се показват на технологичните шоута като CES 2017 или Световния мобилен конгрес (MWC) , главоломно се увеличава. Причината е, че все повече се размиват границите между отделните технологии и сегменти. Затова и автопроизводителите залагат все по-силно на подобни форуми, за да представят своите нови решения. Основните направления са три – електромобили, свързани и автономни коли. В доста случаи те се преплитат в показаните модели. Например Faraday Future FF91 е електромобил с футуристичен дизайн, който има частични автономни възможности (автоматично паркиране, автопилот и пр.). Chrysler и Toyota показаха по един концептуален модел. Първата демонстрира Portal – електрически автономен виниван, а втората – Concept-i, който чрез гласови асистенти и изкуствен интелект (AI) ще се опита да доведе автономността до нови възможности. nVidia и Audi представиха своята идея да пуснат роботизирани автомобили, подсилени с AI към 2020 година.

Завръщането на гласовите асистенти

Демонстрацията на гласовия асистент Siri на Apple през 2011 г. даде надежди, че потребителите ще могат да общуват с умните си устройства изцяло с гласови команди. Оказа се, че технологията все още не е достатъчно добре развита извън задаването на най-прости задачи. През 2016 г. Google отвори вратата на домашните гласови асистенти – малки устройства, подобни на аудио колонка, които чрез устни команди на потребителите могат да управляват останалите умните устройства в къщата. CES 2017 беше залят от подобни устройства. От приличащите на малки роботи устройства LG Hub Robot до по-бюджетните модели на Lenovo Smart Assistant. Те стават все по-прецизни, а чрез помощта на технологии за изкуствен интелект и машинно самообучение – могат да се адаптират спрямо нуждите на всеки един потребител.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*