Как да различаваме фалшивите новини в социалните мрежи?

Вече все по-често медиите активно обръщат внимание на темата за фалшивите новини и колко лесно те се разпространяват в социалните мрежи. Всъщност, явлението не е ново. Фалшивите новини са част от интернет от години, но голямата популярност на социалните мрежи улесниха достигането им до много хора с минимални усилия.

За някои фалшивите новини са просто лесен начин чрез гръмки заглавия да привличат по-голям трафик към сайтовете си. За други обаче са средство за манипулация на мнението на хората. За съжаление, няма универсална рецепта за разпознаване на фалшиви новини. Дори и на доказали се като качествени медии се случва да публикуват или цитират информации, които се оказват фалшиви. Причината не винаги е зловредно желание, а недостатъчно добре проверени източници. Затова големи медии като BBC, например, вече формират екипи, които да проверяват за фалшиви новини.

Нещо подобно трябва да прави и всеки интернет потребител. Всеки, който ползва Facebook например, знае колко лесно може да се редактира заглавието на всяка публикация, която споделя. А това е най-лесният начин за манипулация, защото малцина биха кликнали да прочетат източника, но впечатленито от заглавието остава.

Това е само един прост пример как фалшивите новини могат да се разпространяват в социалните мрежи. Разбира се, има още много други варианти и далеч по-сложни за разпознаване недостоверни публикации. За щастие, не е твърде трудно да се разпознаят фалшивите новини. Важно е човек да отдели малко време и да знае какво да гледа. Ето няколко съвета за разпознаване на фалшиви новини:

1. Име и домейн

Първото, което ще забележите, е името на съответната медия и нейния домейн. Повечето големи медии имат свои клонинги. Например, abcnews.go.com е официалният сайт на американската телевизия ABC News, но сайтът abcnews.com.co не е. Ако липсва секция тип „За нас”, както и ясни контакти с екипа, доверието ви към въпросния сайт трябва да е много ниско.

 2. Ползване на цитати

Често фалшивите новини изглеждат съвсем истински, но е достатъчно един или два цитата в тях да са манипулирани, за да изкривят смисъла на целия текст. Затова, ако в публикация е цитиран човек, чийто публични изяви и говорене следите и познавате, обърнете внимание дали стилът на изказа е същият. Ако пък за първи път чувате нечие име, една бърза проверка в Google ще ви даде повече информация за човека.

 3. Гръмки заглавия и проверка на новината

Най-честата манипулация обикновено е в заглавието. То е гръмко и привличащо внимание, но след това самият текст сякаш не съответства на него или дори го оборва. В такива случаи е най-добре да потърсите информация по съответната тема на друго място.

Това е задължително, когато става дума за новина за важни събития, в които са замесени имената на популярни лица. Прочитането на репортажите от няколко медии ще изисква няколко минути повече, но ще ви даде по-ясна и подробна картина, а и така ще видите нюансите в начина, по който съответната медия отразява дадената новина. А това ще ви помогне по-добре и по-бързо да преценявате текстовете им занапред. Ако пък информация по темата липсва където и да е другаде и не се появява изобщо, то тогава има голяма вероятност да е била фалшива.

Разчитането на множество източници за информация е полезно решение и при проверка на снимки. Днес е много лесно да се фалшифицира всяка снимка, но и е доста лесно да се разбере дали в кадъра има манипулация. Най-лесният начин е като копирате адреса на снимката и го поставите във функцията за търсене на снимки на Google. Тя ще ви покаже други сайтове, в които има същата или подобна снимка. Така лесно ще видите дали има разлики между тях и кой е първоизточникът й, ако не е ясно посочен.

4. Смяна на часа и датата

Друга малка, но важна подробност. Много сайтове манипулрат датата и часа на публикуване на дадена новина. Други пък споделят стари публикации в социалните си профили, но не уточняват това. По този начин човек лесно може да бъде заблуден и да помисли, че например отново се обсъжда тема или закон, който отдавна е забравен.

5. Авторът е важен

Обърнете внимание и на автора. Той невинаги е посочен, което е притеснително, особено, когато видимо не става дума за преводен текст от чужда медия. Но ако авторът е посочен, тогава лесно можете да видите останалите му публикации и да сами прецените неговите позиции и обективност.

Може да ви изглежда, че да следите за всички тези неща изисква твърде много усилия, но с времето и с опита ще ви отнема само няколко минути. Разбира се, далеч не е необходимо да се правят такива проверки за всяка новина. Повишеното внимание към детайлите е лесна и добра отправна точка, която да подскаже кога се налага по-сериозна проверка. По този начин можете да избегнете или да разберете кои новини са фалшиви или с изкривена информация.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*