30-те най-грешни технологични прогнози през последните 150 години

В началото на всяка година в сектора на технологиите има традиция да се правят прогнози. Но както се казва, предсказването на бъдещето е лесно, трудното е да познаеш. Много известни лидери, мислители, бизнесмени и футуристи са се опитвали да прогнозират какво ще се случи в идните години, но малко са тези, които са познали. Някои дори са се провалили толкова впечатляващо, че са станали известни по цял свят с комично-грешните си предсказания.

Представяме ви списък с 30-те най-грешни прогнози за бъдещето на технологиите през последните близо 150 години.

Надяваме се, че ще са ви забавни.

1876: „Този „телефон“ има прекалено много недостатъци, за да бъде ползван като средство за комуникация.“ —Уилям Ортън, президент на Western Union.

1876: „Американците имат нужда от телефона, но ние нямаме. Имаме си предостатъчно момчета пощальони.“ — сър Уилям Прийс, главен инженер в британските пощи.

технологични прогнози 30-те най-грешни технологични прогнози през последните 150 години А1 Блог

Едва ли сър Уилям Прийс би повярвал на очите си, ако видеше докъде е еволюирал телефона в днешно време.

1889: „Заиграването с променливия ток е само загуба на време. Никой никога няма да го използва.“ — Томас Едисон.

1903: „Конят ще си остане превозно средство завинаги, а автомобилът е само краткотрайна мода.“ —  президентът на Мичиганската банка за спестявания съветва адвоката на Хенри Форд Хорас Ракам да не инвестира в компанията Ford.

технологични прогнози 30-те най-грешни технологични прогнози през последните 150 години А1 Блог

В началото никой не е вярвал, че колите ще са нещо повече от “краткотрайна мода”.

1921: „Безжичната музикална кутия няма каквато и да било комерсиална стойност. Кой би платил за съобщение, което не е изпратено до конкретен човек?“ — отговор на писмо на американския радио и ТВ пионер Дейвид Сарноф.

1926: „Въпреки че теоретично и технически телевизията може би е възможна, комерсиално и финансово тя няма как да просъществува.“  — Лий Дефорест, считан за баща на радиото и пионер в записите на звук за филми. Имал е над 180 научни патента.

1932: „Няма ни най-малка индикация, че ядрената енергия някога ще бъде постижима. Това ще значи, че атомът може да бъде разбиван, когато си поискаме.“ — Алберт Айнщайн.

1936: „Ракета никога няма да може да напусне атмосферата на Земята.“ — в-к New York Times.

1943: „Мисля, че в света има пазар за може би 5 компютъра.“ — Томас Уотсън, президент на IBM.

1946: „Телевизията няма да може да задържи никаква част от пазарния дял, който завземе в първите 6 месеца. Хората скоро ще се уморят да гледат втренчено една шперплатова кутия всяка вечер.“ —Дарил Занък, филмов продуцент и съосновател на 20th Century Fox.

технологични прогнози 30-те най-грешни технологични прогнози през последните 150 години А1 Блог

Дори съоснователят на 20th Century Fox не е вярвал в бъдещето на телевизията.

1949: „Докато един калкулатор като ENIAC има 18,000 вакуумни лампи и тежи 30 тона, компютрите на бъдещето може да имат само 1000 вакуумни лампи и да тежат около тон и половина.“ — сп. Popular Mechanics.

1959: „Потенциалния световен пазар на фотокопирни машини е най-много 5000 бройки.“ —мениджъри в IBM съветват бъдещите основатели на Xerox.

1959: „Преди човек да достигне Луната, вашата поща ще бъде доставяна само за часове от Ню Йорк до Австралия със самонасочващи се ракети. Стоим на прага на новата ера на ракетната поща.“ — Артър Съмърфилд, директор на американските пощи.

1961: „Практически няма шанс комуникационни сателити в космоса да бъдат ползвани за предоставянето на по-добри телефонни, телеграфни, телевизионни или радио услуги в САЩ.“ — Тунис Крейвън, член на Федералната комисия по комуникации на САЩ.

1966: „Дистанционното пазаруване, макар и да е осъществимо, ще се провали.“ — сп. Time.

1977: „Няма основателна причина за някого да има персонален компютър в къщата си.“ — Кен Олсен, основател на Digital Equipment Corporation.

технологични прогнози 30-те най-грешни технологични прогнози през последните 150 години А1 Блог

Кен Олсен не си е и представял колко далеч от истината ще е предсказанието му от 1977 година.

1981: „Никой няма да се нуждае от повече от 637 KB памет на персоналния си компютър. 640 KB би трябвало да са достатъчни за всеки.“ — Бил Гейтс, съосновател и изпълнителен директор на Microsoft.

1981: „Мобилните телефони със сигурност няма да изместят наземните системи за комуникация.“ — Марти Купър, изобретател.

1989: „Никога няма да направим 32-битова операционна система.“ —  Бил Гейтс, съосновател и изпълнителен директор на Microsoft.

1992: „Идеята за персонално устройство за комуникация в джоба на всеки е химера, движена от алчност.” — Анди Гроув, изпълнителен директор на Intel.

1995: „Предвиждам, че интернет скоро ще избухне като супернова и през 1996 година ще се разпадне катастрофално.“ — Робърт Меткалф, основател на 3Com и създател на интернет протокола Ethernet.

1996: „Apple е хаотична каша без стратегическа визия и със сигурност е без бъдеще.“ — сп. Time.

1996: „Независимо дали останат самостоятелна компания или бъдат купени, Apple във вида, в който ги познаваме, са свършени. Толкова типично. Толкова тъжно.” – анализатор на Forrester Research, цитиран от в-к New York Times.

1997: „Apple е вече мъртва.“ — главния технически директор на Microsoft Нейтън Мърволд.

2002: „До 5 години предвиждам, че таблетът ще е най-популярният вид персонален компютър продаван в Америка.“ — Бил Гейтс, съосновател и изпълнителен директор на Microsoft в реч за първия Windows таблет. Таблетите станаха популярни чак след излизането на първия iPad през 2010 година и никога не успяха да изместят персоналните компютри.

2003: „Абонаментният модел за купуване на музика е банкрутирал. Мисля, че дори да предлагате Второто пришествие на Христос с абонаментен модел, пак може и да не е успешно.“ —  Стив Джобс, изпълнителен директор на Apple пред сп. Rolling Stone. През 2015 година Apple стартира собствена услуга за музика с абонаментен бизнес модел Apple Music.

технологични прогнози 30-те най-грешни технологични прогнози през последните 150 години А1 Блог

Дори и Стив Джобс е попадал в капана на грешните прогнози, смятайки, че няма бъдеще в абонаментния модел за купуване на музика. Тим Кук опроверга това през 2015 г., представяйки Apple Music.

2004: „До две години проблемът със спама ще бъде решен.“ — Бил Гейтс в реч на Световния икономически форум. За съжаление, всички все още чакаме решението на този проблем.

2005: „Просто няма толкова много видеа, които бих искал да гледам.“ — Стив Чен, главен технически директор и съосновател на YouTube изразява притесненията си за бъдещето на компанията. В момента всеки месец на YouTube се гледат над 3,25 милиарда часа видео.

2006: „Всеки ме пита кога Apple ще пусне свой мобилен телефон. Моят отговор е „най-вероятно никога“ — журналистът на New York Times Дейвуд Поуг. Първият iPhone дебютира през януари 2007 година.

2007: „Няма шанс iPhone-ът да завземе голям пазарен дял.“ —  Стив Балмър, изпълнителен директор на Microsoft по това време. В момента iPhone е най-продаваният смартфон в света.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*