Мирела Демирева: Технологиите улесняват достъпа на хората до спорта

Мирела Демирева е една от най-успешните активни български лекоатлетки в момента. Тя спечели сребърен медал на висок скок на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г., преодолявайки 1,97 метра. Заради високи постижения през изминалата година беше избрана за “Спортист на годината”, а преди дни оглави и анкетата “Атлет на България”, организирана от списание “Атлетика” и Българска федерация Лека атлетика (БФЛА) и подкрепена от Мтел. Тази година феновете на спорта ще могат да следят на живо по Mtel Sport представянето на Мирела Демирева в Диамантената лига. Преди отново да отпътува за Холандия и да продължи подготовката си за предстоящия сезон, Мирела даде специално интервю за блога на Мтел.

Как реши да се занимаваш със спорт?

– Израснах в близост до стадионите, тъй като моите родители са бивши лекоатлети. Бях дете, когато те продължаваха да тренират. Майка ми от дълги години е треньор и беше съвсем естествено.

– Защо избра точно скок на височина като основна спортна дисциплина?

Случи се съвсем случайно, въпреки че според мен случайни неща няма. Един ден реших да опитам, съвсем като на шега. Бях много малка и нямам много спомени, но беше много лесно, получаваше ми се без проблеми, а и беше доста забавно. На следващия ден имаше състезание и треньорката ми реши да участвам, а аз взех, че победих. Тогава бях на около 11-годишна възраст.

– Трудно ли е човек да се занимава със спорт в България професионално?

В сравнение с чужбина – да, по-трудно е. Не е лесно, но не е и невъзможно. Истината е, че липсата на условия от една страна много калява спортистите, прави голям подбор, защото всички, които се занимават с какъвто и да е спорт, ужасно много обичат това, което правят. То се превръща в тяхно призвание. В крайна сметка, вярвам, че така се раждат истинските шампиони, но защо пък да не е по-лесно, защо да няма топли зали? Смятам, че го заслужаваме.

Какво е усещането да спечелиш сребърен медал от олимпийските игри и да станеш „Спортист на годината“?

– Истината е, че ми е трудно да го опиша с думи. Много, много емоционални моменти, изключителна радост. Не знам как ще прозвучи, но цялото ти съществуване само за секунда се променя. Всичко се пренася на едно друго ниво. Трудно е да се опише, но емоцията и зарядът са огромни.

Кои практики от спорта човек може да приложи в ежедневието си?

На първо място спортът е здраве. Всеки, който спортува, знае как се чувства след тренировка – тонизиран, зареден, с по-добро настроение. Спортът променя начина ти на живот, включително и хранителните ти навици. Както знаем, качествената и правилната храна е изключително важна, независимо дали работиш в офис, дали емоционална или интелектуална е твоята професия. Спортът учи на дисциплина, на това да си поставяш цели, да се справяш с разочарованията, да продължаваш да преследваш мечтите си. Това, което аз научих от спорта, е, че има възходи и спадове в живота, но в дни, когато има трудности, си казвам, че те са временни.

Според теб дали технологиите започват да навлизат в спорта и да променят начина, по който тренирате?

 Разбира се, най-елементарният пример, е че хората имат по-голям достъп до спортистите, тоест могат много по-лесно да бъдат завладени от спорта. Чрез технологиите, спортът става по-гледаем.  За всеки треньор е изключително лесно да работи върху техниката на един спортист, когато има възможност да заснеме неговата тренировка. Ние работим по този начин с моя – често анализираме скокове ми и това много помага, защото мога да се погледна отстрани. Разбира се, технологиите помагат и за превенцията от контузии, тяхното лекуване и  възстановяването след това, което е от ключово значение в професионалния спорт.

– Могат ли самите мобилни приложения за спорт и фитнес, както и всички „умни“ джаджи като фитнес гривни и часовници, да помогнат на спортистите да подобрят качеството на своите тренировки или ползвате по-професионална техника?

В интерес на истината лично на мен ми е трудно да отговоря на този въпрос, защото не използвам подобни джаджи. Но в крайна сметка, те определено провокират любопитство, дават една картина, която трудно сам ще разчетеш. Могат да насочат един треньор и спортист върху какво да работят, а и все пак колкото повече е информацията, толкова по-лесно и безпроблемно се случват нещата в тренировъчния процес.

А някога опитвала ли си подобен вид джаджи?

– В началото на подготовката си, проведох много интересен тест с един уред, който измерва мускулатурата. Любопитното беше, че имахме възможност да направим сравнение между лявата и дясната страна на тялото, а това даде много информация и променихме голяма част от моята програма. В действителност сега се чувствам много по-добре в тренировките  си. Идеята беше да извлека по-голям потенциал от тялото си.

– За какво използваш смартфона си най-често?

Най-често използвам смартфона, за да общувам с любимите си хора, тъй като живея и тренирам в чужбина. За мен смартфонът и компютърът са изключително важни, тъй като те са начин да се свържа с близките си в момента, в който пожелая.

Кои са мобилните приложения, които най-често използваш?

 Най-често използвам Skype, Viber и WhatsApp.

Как смяташ, че се отразява подкрепата на Мтел за леката атлетика

Бях на едно от награждаванията на “Мтел атлетика за младежи”. Имаше ужасно много деца и всички се забавляваха. Беше наистина много приятно да видиш толкова много малчугани, които обичат да тичат, да скачат. Всеки един спорт има нужда от подкрепа и от уважение. Хубаво е, че има хора, които правят това. Благодарим на нашите спонсори, тъй като истината е, че както за професионалния, така и за масовия спорт се изискват средства и внимание. А и в крайна сметка колкото повече се популяризира един спорт, толкова по-добре за хората, които го обичат или тепърва предстои да се запалят по него.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*