Как да спрем вече изпратен имейл?

Колко често сте попадали в следната ситуация: получавате нелеп имейл от вашия началник или преподавател и искате да му се посмеете с някой колега. Бързичко нахвърляте парливия си коментар и натискате „Изпрати“ само, за да осъзнаете, миг по-късно, че преди това сте кликнали на „Отговори на всички“ и това ви гарантира неловки срещи с шефа ви през следващите месец-два.

Когато погрешно натиснем бутона „Изпрати“ и изпратим недовършен или грешен имейл на неправилния човек (или списък от получатели), чувството е много неприятно. Веднага се паникьосваме и започва да ни изгаря силно желание да сме били по-внимателни, вместо да бързаме с изпращането.

С широката употреба на електронна поща за бизнес и за лична кореспонденция тези ситуации стават все по-чести. Затова е полезно да знаем как можем да „спрем“ вече изпратен имейл в три от най-популярните услуги за електронна поща – Gmail, Outlook и Yahoo Mail.

Gmail

В момента мобилното приложение на Gmail поддържа спиране на вече изпратен имейл само за iOS. Ето защо всички собственици на мобилни устройства с Android OS трябва да са по-внимателни. Собствениците на iPhone и iPad имат пет секунди, за да спрат имейл, който вече са изпратили.

Когато използваме Gmail от настолен или мобилен компютър, нещата са доста по-лесни. Всеки потребител може да активира функция, която позволява спирането на вече изпратените писма.

Ето как се прави това:

 • Кликнете на иконата, която изобразява зъбно колело в горния десен ъгъл, и изберете „Настройки“ („Settings“);

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

 • От таба „Общи“ („General“) изберете „Отмяна на изпращането“ („Undo Send”), което се пада на десето място от горе надолу;
 • За да активирате опцията, трябва да добавите отметка в полето „Активиране на отмяна на изпращането“ („Enable Undo Send“);

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

 • Сега трябва да изберете до колко секунди след изпращане ще можете да спрете писмото. Опциите са за 5, 10, 20 и 30 секунди;

 

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

 • Ако сте избрали, например, 30 секунди ще можете да спрете всяко писмо в рамките на този период.

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

Outlook

Ако използвате Outlook през браузър трябва изберете иконата, която изобразява зъбно колело в горния десен ъгъл и да изберете „Опции“ (“Settings”).

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

От менюто, което ще се появи в ляво на екрана, трябва да изберете раздел „Поща“ („Mail“) и след това „Отмяна на изпращането“ („Undo Send”). След това изберете опцията „Позволявай ми да отменям съобщенията, изпратени до преди:“ („Let me cancel messages I’ve sent for:”) и до колко секунди след изпращане можете да спрете имейла. Опциите отново са за 5, 10, 20 и 30 секунди.

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

Принципът е същият както при Gmail. След изпращане на писмото можете да го спрете в рамките на избрания период от време.

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

В случай, че сте купили офис пакет от Microsoft и използвате Outlook също има начин на спрете едно писмо. Важно уточнение е, че функцията работи само, ако получателят има акаунт за Exchange от същата организация. Това прави методът ефективен само, когато изпращате писмо вътре в организацията. Ето какъв е процесът на спиране на писмо в тази версия на Outlook:

 • Изберете папката с „Изпратени“ писма („Sent Items“);
 • Отворете съобщението, което искате да спрете. Ако само изберете писмото, няма да имате достъп до желаната функция;
 • От таба „Съобщение“ („Message”), изберете „Действия“ („ActionsЮ) и от падащото меню „Оттегляне на съобщение“ („Recall This Message“);

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

 • Ще ви се покаже прозорец, в който има две опции. Можете да изберете желаната от вас  в зависимост от това дали искате да изпратите заместващо съобщение или не. След това кликнете върху „OK” и готово.

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

Странно или не, но няма такава опция за мобилното приложение на Outlook – нито за Android, нито за iOS.

Yahoo Mail

При мобилното приложение Yahoo Mail функцията за спиране на имейли е автоматично настроена. Тя работи по същия начин както при Gmail и можете да спрете съобщението в рамките на пет секунди след изпращане.

 Как да спрем вече изпратен имейл? А1 Блог

Лошото е, че Yahoo не са помислили за такава опция при употреба на пощата им през браузър.

При всички положения е важно да внимавате какво и до кого го изпращате, защото стават грешки, а възможностите за спиране на вече изпратени имейли са силно ограничени.

Още по темата

 1. Петър Георгиев says:

  Това с кой ти е гледал профила работи ли наистина или просто на рандом хвърля някви профили от приятелите ти ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*