Ръчно направени приказки

Таня Кленовска работи в направление “Клиентски опит и удовлетвореност” на Мтел, където вниманието към детайла, редът и прецизността са на почит. Когато я срещнеш, първо те грабват усмивката и ентусиазмът ѝ. Изглежда неуморна и любопитна да среща нови хора и идеи. Когато говори, използва ръцете си и те говорят с нея.

Ако си сръчен в ръцете и имаш хиляди идеи, няма земна сила, която да те спре да твориш. Това важи в пълна степен за Таня, чиито ръчно изработени предмети и бижута радват новите си притежатели. Обложки на книги, специални тефтери, уникални обици и гривни, всичко това носи нейния почерк на творец и определено не й липсват почитатели. Една кутия с романтична рисунка „декупаж” на капака вече пътува за Лондон. Много други предмети и украшения са собственост на различни хора у нас и в чужбина.

Започнах преди около две години и половина”, разказва Таня. По онова време била в Германия и там се запалила по ръчната работа. Първоначално се захванала с декупаж. Това е технология, с която върху различни предмети се пренасят рисунки от хартия. Те се запечатват върху повърхността и след това със специални химикали се състаряват. Това е техническата част, а умелата ръка дорисува светлосенките, прави контури и изобщо довършва цялата рисунка.

 Ръчно направени приказки А1 Блог

 Ръчно направени приказки А1 Блог

И до днес това е любимата ми техника, въпреки че вече се занимавам и с няколко други, които постепенно ме увличат също толкова”, допълва Таня. В момента е на вълна steampunk. Това пък си е направо професионална работа. За картините, които може да са във вид на пана или като части от предмети, се използват стари зъбни колела и различни метални части. От тях се ражда нова картина, която се покрива с патина отново със специални пасти и химикали. В момента довършва едно пано, което е внушително като размер и най-вече като идея.

 Ръчно направени приказки А1 Блог

 Ръчно направени приказки А1 Блог

С метода scrapbooking, който се изпълнява от различни изрезки пък, прави ръчно изработени картички. За него се изискват специални хартии, от които стават изключителни сюжети. Изобщо Таня е запалена по сюжетите – някои са романтични, други – странни, трети – симпатични. Като всеки творец, тя ги измисля и след това ги превъплъщава в съответния предмет. Защото вещите не са просто вещи, когато от тях струи изкуство.

Хобито на Таня постепенно се превръща в страстно занимание. Първоначално тя проучва в интернет различните технологии. Започва да опитва и да ги прилага. С практиката все повече експериментира и въвежда свои открития. Купува си инструменти и материали, с които продължава да търси съвършенството. По думите й, това хоби никак не е евтино. За изработването на картички е необходим например тример, както и куп други инструменти и материали, които са известни само на занимаващите се със scrapbooking. „Инвестициите далеч не се покриват от продажбите, но опитите продължават, а удоволствието от работата е незаменимо”, шегува се майсторката на ръчно изработени произведения.

 Ръчно направени приказки А1 Блог

 Ръчно направени приказки А1 Блог

Таня Кленовска е един от утвърдените автори на Handmade fest, който се провежда всяка година в НДК. Тя е участвала четири пъти в изложението. Там нейните бижута привличат погледа с уникалните си преливащи цветове. Гривни и обици с цветовете на дъгата се харесват особено на младите, защото са свежи и импонират на модерните и активни хора. „На базара всеки се стреми да покаже своя иновативна идея”, споделя Таня.

 Ръчно направени приказки А1 Блог

Тя посвещава на любимото си хоби почивните дни и вечерите. „Започнеш ли, не можеш да спреш. Работата увлича така, че използваш всяка свободна минута, за да твориш, да търсиш, да откриваш.“ След година, когато излезе в пенсия, вероятно ще се отдаде изцяло на творчеството, а за момента съвместява служебните си задължения с хобито. Така че ръчно изработените приказки продължават. Може да ги разгледате във Facebook страницата на авторката.

Снимки: Радич Банев

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*