Спасителите на услуги

Дали навън е минус 20, има снежна буря или електрозахранването в базовата станция на Мтел, от която се получава сигнал, е прекъснато, няма значение – важно е клиентът да може да ползва услугата, когато пожелае и когато му е необходима.

[divider]×××[/divider]

Тодор Дунев и Любомир Йорданов, инженери от отдел “Корпоративни клиенти” към дирекция “Техническо обслужване на клиентски услуги”, са сред хората, които „спасяват“ услугите и в най-критичната ситуация.

Отговорностите на екипа им включват осигуряването на фиксирана телефония и пренос на данни на корпоративните клиенти на Мтел. Те се грижат за основните технически помещения на цялата фиксирана мрежа в страната. Планират, изграждат и поддържат безжична свързаност. Инсталират и поддържат крайните устройства и услугите при клиентите. Инсталират опорно оборудване за нуждите както на фиксираната, така и на мобилната мрежа. Но работата им освен по предварително изготвено работно задание е и креативна. Според специфичните потребности на клиента търсят и намират вътрешни Wi-Fi решения за болници, училища и хотели. Проучват, предлагат и изграждат проектите си от начало до край.

Повечето клиенти са с оптична свързаност, но в трудно достъпни места и такива без кабелно покритие се използват и безжични решения за основна и/или резервна свързаност. При някои клиенти наличието на свързаност е критично, заради спецификата да дейността – например в банки. И ако се случи основната свързаност да прекъсне поради някаква причина, потребителите ползват резервната без да усетят разлика в услугата, докато екипите работят по възстановяването.

Тодор и Любомир работят заедно от 2 години, но всъщност се познават от деца. Придружаваме ги при прехода им до базова станция Ярема край София за подмяна на антена. Винаги работят в екип по двама, такива са изискванията за безопасност. В случаите, когато трябва да инсталират тежко оборудване, се включват и повече техни колеги. Докато пътуват в колата телефоните им не спират да звънят – колеги им задават въпроси или се информират какво се случва по текущи задачи.

 Спасителите на услуги А1 Блог

 Спасителите на услуги А1 Блог

Работата им не е лесна, особено в зимния сезон. Познават линковете (обектите), които са изградили и са на тръни дали при нужда метеорологичната обстановка ще им позволи достъп до тях. Могат да разказват истории и с готовност показват снимки, запечатали трудни и смешни моменти от работното им ежедневие. „В Габра ни придружаваха диви прасета… Тогава не беше много весело…“ спомня си през смях Любомир.

Специално до Ярема не са идвали от 2 години, което означава, че не са имали проблеми с този линк. „Зависим от времето. През пролетта и есента, когато вали или има бури, не можем да отстраняваме аварии, опасно е. Но най-трудно е когато падне сняг и нямаме достъп. Тогава тръгваме и не знаем какво ще заварим.“

 Спасителите на услуги А1 Блог

 Спасителите на услуги А1 Блог

Работата е динамична и различна всеки ден“, казва Тодор, а Любомир го допълва „Някои моменти са истински приключения, не знаем къде ще ни заведе денят и кога ще завърши, но едно от най-хубавите неща е, че в повечето случаи сме сред природата.

Екипът им отговаря за района в отсега София – Кулата – Видин – Панагюрище. Работят от 9 до 18 часа, но често се случва да са на път и до по-късно. Иначе по всяко време на денонощието има дежурен за непредвидените ситуации.

През последните години не помнят такава зима – сняг и минусови температури през целия януари. Екипирани са със специално зимно работно облекло, придвижват се в огромен джип и въпреки това понякога има изненади. Веригите са задължителен аксесоар, винаги в багажника.

 Спасителите на услуги А1 Блог

Колкото по-голям е джипа, толкова по-дълго вървиш, за да намериш трактор“, шегуват се колегите и признават, че не им е чуждо усещането да затънат в снега в опитите си да достигнат отдалечен обект.

 Спасителите на услуги А1 Блог

 Спасителите на услуги А1 Блог

Стигаме почти до Ярема. Последните 200 метра път няма, всичко е преспи. Паркираме и колегите се екипират с работното си облекло и оборудване, преди да прекосим разстоянието до базовата станция. Носят лопати и антената, която трябва да се смени. Газят през снега, ринат, за да могат да отворят вратата на ограждението. Личи си, че работата им като екип е синхронизирана и няма излишни движения или думи, когато са концентрирани.

 Спасителите на услуги А1 Блог

 Спасителите на услуги А1 Блог

 Спасителите на услуги А1 Блог

Тук не е тежко сега, миналата седмица колегите около Малко Търново се бяха измъчили – видяхте ли снимките, които ни изпратиха? С багер пред тяхната кола, с колата на колегите от EVN след тях – правят път, за да стигнат до базовата станция и да я захранят с генератор, защото беше спряло електрозахранването. В такива моменти всички работим заедно. Понякога екипите на Ericsson ни помагат, друг път ние на тях. Случва се да работим рамо до рамо с конкурентите ни, защото и те споделят същите неволи. Никой не е застрахован срещу прищевките на природата.“

Снимки: Радич Банев

Бел. автора: Непрофесионалните снимки са направени и любезно предоставени от колегите от дирекция “Техническо обслужване на клиентски услуги” по време на работа през януари 2017.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*