Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge?

Сред най-очакваните телефони през 2017 г. е двойката Samsung Galaxy S8 и S8 Edge – още една стъпка, с която корейският производител все повече затвърждава лидерската си позиция – и ни кара да мечтаем все по-дръзко. Какво да очакваме от това чудо?

[divider]Дисплей като слънце[/divider]

Дисплеят на S8 навярно ще е едно от най-впечатляващите нововъведения. Стремежът на Samsung е да направи екрана максимално голям, а рамките – минимални. Най-добре първото да е 100%, а второто да е 0%, мечтае производителят.

Очаква се мечтата на Samsung да се доближи до реалността именно в S8. Съотношението между екран и корпус ще е над 90%. За сравнение, при повечето телефони съотношението между екрана и рамкиоращата част от корпуса е около 80%.

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Елегантният, заоблен дизайн със секси рамки е предпочитан от Samsung, но дългосрочната идея е устройството да се превърне в голям интерактивен екран без никаква рамка.

Говори се, че заедно с това ще изчезне „Home” бутонът. Той ще стане изцяло виртуален.

Иначе екранът ще е базиран на OLED технологията и най-вероятно ще е 4К. Очаква се това да позволи боравенето с „виртуална реалност“ (VR).

Най-много спорове има за това колко инча ще е диагоналът на „осмицата“. Говори се за 5,5 и 5,7 инча. Предвид тенденцията за поддържане на 5-инчови дисплеи при Galaxy не е изключен вариантът и да се избере 5,1-инчов модел за S8, а малко по-голям – например 5,7-инчов – за S8 Edge.

Говори се и, че може да има и трето устройство S8 Plus, което ще е с 6,2-инчов екран.

Еволюцията на дисплеите в серията Galaxy:                   
Galaxy S7 – 5.1 инча                   
Galaxy S7 Edge – 5.5 инча                   
Galaxy S6 – 5.1 инча                   
Galaxy S6 Edge – 5.1 инча                   
Galaxy S5 – 5.1 инча                   

[divider]Невидимият пръстов скенер[/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Не се оглеждайте за пръстов четец в бъдещия Galaxy S8 – нито отпред, нито острани или на гърба. Скенерът ще недосегаем. Буквално.

Една от най-дебелите нишки в мълвите около S8 е тази за пръстовия четец. Той ще е изцяло оптичен и ще е скрит под едномилиметровото предно стъкло. Иначе казано, това няма да е физически пръстов четец, нито ще е нещо, вградено в някой физически бутон на телефона.

Накратко, още една стъпка към мечтата екранът да е 100% лице на телефона! Или пък към… смаляване на размера, кой знае?

[divider]Всемогъщи процесор и памет[/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Изчислителната мощ и памет всякога могат да бъдат впрегнати до краен предел. Нали?

В последните дни на януари се разчу, че Samsung е изкупила лъвския пай от доставките на процесора Snapdragon 835 и от него няма да има наличност за някои други производители. Това дава основание да се смята, че S8 и Edge ще стъпят на този най-нов и мощен 3,2GHz процесор.

Ако Samsung действително премине към 4K панел за дисплея, както се говори, вграждането на такъв процесор има много смисъл – по този начин потребителите ще се радват на отлично VR преживяване.

Предвижданията са за комбинация на мощния процесор със солидна доза оперативна памет. Говори се за 6 или 8 гигабайта RAM. И в двата случая това означава извънредно мощен телефон, който няма да има проблеми да се справя с каквито и да е приложения, натоварвания и екстри.

[divider]Чудовищна камера[/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Galaxy S8 ще трябва да е готов за виртуалната реалност. И навярно неговата камера ще има принос за това. Но как точно…?

Според някои китайски медии, Galaxy S8 ще има двойна камера, но не е ясно дали допълнителната ще е широкоъгълна като на LG G5, монохромна като на Huawei P9 или пък нещо съвсем различно. Доста спорове се водят и за това дали въпросната двойна комбинация да е налична само в S8 Edge.

Първоначално се твърдеше, че матрицата ще е 12MP или 13MP, но все повече източници спрягат съвсем друга цифра: 30MP! Или пък може би точно това ще е разликата между S8 и S8 Edge?

За предната камера твърденията са единодушни: тя ще е 9MP.

[divider]Зверска батерия[/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Не, това не е заекът от прословутите реклами на батерии – и самата батерия не е! Тя ще е инстински издръжлива и дълготрайна. Готова ще е да гарантира нашите VR емоции.

Единственото твърдение, което не е особено спорно, е голямата батерия на “осмицата”. Информацията до момента е, че телефонът ще има 4200mAh батерия – в сравнение с 3600mAh при S7 Edge. Ако е вярно, това ще е един много издръжлив телефон. Ако обаче приложенията за виртуална реалност наберат скорост бързо, те ще могат да изцеждат максимума от нея за относително кратко време.

[divider]Звук и ирисов скенер[/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Май ще трябва да забравим онази кръгла дупка там отляво.

Все повече са очакванията, че Galaxy S8 Edge няма да има 3,5-милиметров жак за слушалки. Вместо това ще може да се използва Bluetooth устройство или пък USB-C адаптер за кабелни слушалки.

Като много вероятно се сочи вграждането на ирисов скенер. Samsung вече имаше такъв скенер в Samsung Galaxy Note 7 и той работеше много добре. Затова нищо чудно да видим технологията и в Galaxy S8.

[divider]Изкуствен интелект[/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Свикнали сме телефонът да е една от вездесъщите ни вещи, неотлъчно с нас, но скоро той няма да е вещ, а разумно електронно същество, с което ще можем да водим разговор. Е, поне елементарен.

Една от най-очакваните функции е асистентът с изкуствен интелент, засега наречен Вив. Той се разработва от специалисти, участвали в създаването на Siri на Apple. Освен това, от Samsung неотдавна потвърдиха, че S8 ще има „подобрен изкуствен интелект“, така че дебютът на Вив е много вероятен.

Говори се, че наскоро Samsung е подала патентно заявление за търговските наименования Биксби и Кестра. Това доведе до предположенията, че наистина ще има асистент с изкуствен интелект и че може би той ще има мъжки и женски вариант.

[divider]Кога, кога?![/divider]

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

Когато цъфнаха лалетата – напролет!

Samsung се отказа да представя нови модели Galaxy по време на Световния мобилен конгрес в Барселона през февруари. Последните години показват ясна тенденция за появяване на S-серията чак през март-април. Да видим тренда:

Galaxy S – 4 юни 2010
Galaxy S2 – 2 май 2011
Galaxy S3 – 29 май 2012
Galaxy S4 – 27 април 2013
Galaxy S5 – 11 април 2014
Galaxy S6 – 20 април 2015
Galaxy S7 – 11 март 2016

Тоест, изглежда най-логично да видим новия Galaxy S8 през март-април 2017.

 

[divider] П.П. А помните ли това? [/divider]

Изглежда невероятно какъв път извървя Samsung само за няколко години….

Galaxy S8 Какво да очакваме от Samsung Galaxy S8 и S8 Edge? А1 Блог

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*