9 смартфон приложения за вино любители

“Никога няма да мога да отговоря на този въпрос – кое е най-хубавото вино?“, сподели веднъж бизнесмен, който изнася вино от България за Австрия. „Няма такова нещо като хубаво вино! Едно и също вино се харесва много на един, а на друг се вижда направо отвратително. Всичко е въпрос на лично усещане“.

Ако обичате вино, навярно сте наясно, че това е точно така – собственото ни небце е това, което определя дали пивката напитка е хубава или не.

Ако има нещо, което не бива да подценяваме, то е, че напитката зависи от това какво ще й „подложим“ като храна. Затова не е странно, ако в един хубав ресторант не могат да ни препоръчат вино, преди да сме избрали менюто си.

Без значение дали ще зарязвате лозите, които и тази година ще ни дарят с удоволствие в бутилиран формат, или просто ще консумирате благодатта, която ни дават – ето няколко идеи за безплатни смартфон приложения, които могат да долеят още вкус и аромат към страстта ни към виното – за всички, от обикновените любители като мен до майстори-сомелиери!

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Hello Vino

Hello Vino е смартфон-другарче за начинаещите „разбирачи“ за виното. Приложението е разработено на база обратната връзка на множество хора, които са имали нужда от помощ, докато купуват вино и се чудят какъв избор да направят. Затова приложението дава съвети на база комбинацията с ястията, както и известни лични предпочитания – доколкото човек може да ги дефинира на етап „начинаещ разбирач“. Едно от най-ценните неща си остава съчетаването с храната – дали ще е пица, филе или пък даже хамбургер – това приложение винаги има какво да препоръча.

(Android, iOS: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Delectable

Delectable е създадено с цел търсене на рейтинги за вино на база снимката на етикета. Човек може да си води личен „винен журнал“ за своите любими вина, с любими имена, бележки за техния вкус, тагове на приятели и на места, свързани с хубави вина. Може, разбира се, да споделя препоръките си с приятели. По-запалените любители могат да следят публикациите на известни сомелиери, винарни и изби, както и професионалисти, чието мнение за виното е определено важно.

(Android, iOS: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Дали е хубаво дадено вино много – много зависи от това с каква храна ще го съчетаем.

Vivino

Vivino също разчита на снимката на етикета на бутилката в магазина, за да изведе коментари и рейтинги, които да помогнат на човек да избере правилното вино в магазина, преди да се озове на касата. Приложението може да предложи различни препоръки за избор на вино. Забавното е, че с натрупването на данни с течение на времето приложението може да оформи графика на собствените предпочитания към виното. Това е едно от най-популярните приложения за любителите на дионисиевата напитка.

(Android, iOS: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Когато лятото е слънчево, реколтата е добра, а виното – божествено. Как да познаваме реколтите също може да се научи чрез смартфон приложение.

Wine Enthusiast Tasting Guide

Това приложение разчита на огромните знания на експерти по виното от световноизвестно списание, посветено на темата – Wine Enthusiast Magazine. Препоръките и рейтингите са базирани на оценките на уважавания редакционен екип на списанието.

За начинаещите е ценно да направят първите си крачки в света на виненото изкуство с базовите понятия от френската, немската и италианската терминология.

Полезно е и наличието на съвети как да готвим с вино и как да дешифрираме етикетите на бутилките. Естествено, има възможност за лични бележки и персонализирана „база данни“.

(Android, iOS: безплатно)

Wine-Searcher

Ако решите да се потопите в знанията за света на виното, то това приложение е за вас. Тук е скътано огромно богатство от информация, от което човек може да се учи доста и да задобрее – има статии за реколтите, за видовете грозде, за важните неща при направата на виното.

(Android, iOS: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Кое вино в каква чаша се налива? И това можем да узнаем чрез приложение за телефона си.

Wine Ring

Ако се чувствате експерти, или просто нямате задръжки да споделите какво мислите – Wine Ring иска да узнае мнението ви за всяко вино, което опитвате. Вино, което са ви подарили… вино, което сте пили със семейството снощи…. вино, което някой е очаквал да харесате, но не харесахте? Достатъчно е да го вкусите и да посочите – харесва ми, не ми харесва, криво-ляво става…. Самообучаващата се система се старае да разбере вкуса ви и да ви препоръча по-добър избор следващия път.

(Android, iOS: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Някои колекционират коркови тапи. Но има такива, които от оцветените крайчета на тапите подреждат мозайки.

Wine Rater

Тук можете да се превърнете в истински сомелиер. Оценете виното по всички важни показатели – бистрота, цвят, аромат, нюанси,  хармония на вкусовете…. интензивност на вкуса, дълготрайност на усещането….. Оценете и цялостното си впечатление от напитката, която докосвате.

Приложението ще генерира оценка на течността и нейната пивкост. Ако ли пък нищо не разбирате от вино, то това е чудесен наръчник за първи стъпки – какво трябва да забележите у едно вино.

Приложението не е особено популярно, но потребителите, които вече са го инсталирали, го оценяват много високо.

(Android, iOS: безплатно)

Wine Cellar

Собствена изба с любими вина – можете да започнете да я градите сега, а приложението ще ви помогне да имате всички удобства в боравенето с бутилките. Съхранените шишета можете да сортирате по реколта, категория, страна, регион, разновидност. Можете да добавите снимка за всяко. Тук има всичко, за да инвентаризирате професионално бутилките в своята изба. А, всъщност можете да приложите системата и за всякакъв друг вид съхранение на консервирани храни и напитки!

(Android: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Да пиеш вино е едно, но да имаш изба – съвсем друго. Тези тънкости също са намерили място в смартфон-приложение.

Wine Guide

Можете да учите бързо и лесно как да сервирате виното и как да го комбинирате с храната. Тук ще намерите препоръка в каква чаша да си сипете виното, за да му се насладите пълноценно. Ще узнаете и при каква температура е най-добре да го консумирате, за да ви е кеф.

(Android: безплатно)

вино 9 смартфон приложения за вино любители А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*