BlackBerry KeyOne – небивалата еволюция на физическата клавиатура

Най-новият смартфон с физическа QWERTY дебютира днес – това е BlackBerry KeyOne, който доскоро се славеше под кодовото име “Mercury”. На прага на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона новото BlackBerry направи впечатление точно с това, което най-малко се очакваше – със своята физическа клавиатура, въпреки че преди пресбрифинга пазарните наблюдатели се надпреварваха да определят модела като “последния телефон с физическа QWERTY клавиатура”.

Бърз достъп
BlackBerry KeyOne BlackBerry KeyOne – небивалата еволюция на физическата клавиатура А1 Блог

Логан Бел, старши продуктов мениджър на BlackBerry

Напук на всеобщото очакване, клавиатурата играе много широкоспектърна роля в този нов модел, защото отива далеч отвъд физическото писане. Тя е пулт за цялостно управление на телефона, тотално преосмислена и оформена като сензорно чувствителен контролен екран. Всичките й 52 символа могат да се настройват, така че да се превърнат в shortcut-и чрез по-дълго или по-кратко натискане. По този начин например F може да бъде бърза връзка към Facebook, U – за Uber, и така нататък. Такава поне обясниЛоган Бел, старши продуктов мениджър в BlackBerry Mobile, който представи новата клавиатура на телефона. Сред публиката се дочуха тихи шеги, че бутонът B ще да е шорткът към самия Бел.

Наред с това, всеки бутон може да се асоциира с конретна функция в рамките на действащо приложение. Така например, N може да означава ново писмо при работата с електронната поща.

Достатъчно екран

BlackBerry KeyOne BlackBerry KeyOne – небивалата еволюция на физическата клавиатура А1 Блог

В допълнение към всичко това BlackBerry KeyOne идва с 4,5-инчов екран с резолюция 1620x1080p и съотношение 3:2, който е устойчив на надрасквания. Проектиран е в съчетание с клавиатурата така, че “да не се хаби екранно пространство чрез виртуална клавиатура”.

“Всичко в този нов модел е проектирано съобразно изискванията на нашите потребители”, подчерта Бел, напомняйки за начина, по който Apple в най-скорошните си пресконференции дебело подчертава как дизайнът отликва на желанията на клиентите. “Ние се вслушваме внимателно в гласа на общността на потребителите на BlackBerry”, гордо добави Бел.

Новият BlackBerry KeyOne е с процесор Snapdragon 630 и оперативна памет 3GB. Вграждането на точно този процесор е проектирано така, че да гарантира много бързо зареждане – около 50% за около 36 минути, обявиха от компанията. По-интересното е, че заедно с него телефонът носи в себе си и X5 LTE модем за два пъти по-висока скорост на теглене в сравнение с предходните модели.

Камерата е с IMX сензор, но от производителя удобно забравиха да споделят повече параметри за нея. Последната информация от сайта на новия модел гласи, че ще е 12-мегапикселова с f/2.0 леща. За съхранението на заснетите кадри и видео пък ще се грижат 32GB място за съхранение.

Кога излиза BlackBerry KeyOne?

Новият телефон на BlackBerry KeyOne ще се появи през април и ще дойде с най-новата операционна система Android 7.1 със сладкото име “Nougat”. За нея BlackBerry се кълне, че ще е най-сигурната операционна система, виждана някога от света на мобилните технологии.

За сладък завършек на всичко това новото устройство ще е с 3505 mAh батерия – най-голямата досега в света на BlackBerry смартфоните. Зареждането й ще става с USB-C конектор. По време на зареждането устройството ще влиза в състояние на “бързо зареждане”, при което всъщност работи в икономичен режим.

599 евро – това е е цената, на която BlackBerry KeyOne ще се появи през април на европейския пазар.

Както и миналата година, блогът на Мтел има свой кореспондент на изложението. Ако искате да получавате най-интересните технологични новини от конгреса в Барселона, можете да се абонирате за нашия нюзлетър. Всички, абонирали се за него, ще участват в томбола за смартфон.

Още по темата

  1. Georgi Stefanov says:

    Адмирации за статията,телефона изглежда великолепно но…Има едно голямо но,бери феновете искахме този модел да бъде със собствената операциона система BlackBerry 10 на на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*