Ford: Бъдещето на персоналната мобилност е колкото една автомобилна гума

Той е голям точно колкото една автомобилна гума и може да ви отведе навсякъде из града – персоналният електрически микромобил на Ford е компактно устройство за личен транспорт, предназначено за така наречената “последна миля”. Той може да се вози кротко в колата, докато сме на път между градовете, но когато навлезем в централните части, където колите не са добре дошли, е готов да ни вози безропотно в продължение на 25 километра. Прототипното устройство бе представено от създателя си – автомобилната компания Ford – по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Персоналният електромобил на Ford

Миниатюрното превозно средство се задвижва от батерия. Тя може да издържи около 25 километра, но се зарежда само за 40 минути. Скоростта на движение е 17-18 километра в час. Управлението става чрез натиск с ходилата: натискът напред, чрез пръстите, подава команда за движение напред, а прехвърлянето на тежестта на тялото назад, към петите, кара робота да се движи назад.

Устройството има две двойки колела. Страничните са основни, които поемат тежестта на возения товар. Заедно с тях има предно и задно колело с гъвкави, ротиращи модули, които помагат на микромобила да се върти и завива. Респективно прехвърлянето на повече тежест към левия или десния крак на возещия се подава команда за завой наляво или надясно.

Микромобилът може да вози до 120 килограма. Това може да е човек или пък багаж – във втория случай возилото се явява личен “носач”, който следва стопанина си по петите. Управлението се случва чрез смартфон приложение.

Победител в конкурс

Возилото е разработено от служители на Ford в рамките на вътрешнофирмен конкурс за иновации. По замисъл той е продължение на автомобилния транспорт. Затова и има формата на гума, която “се вози в багажника на колата” и чака да бъде впрегната в работа там, където колата не е удобна за превоз.

Микромобилът е още само прототип и тепърва ще се подобрява. Една от основните посоки на развитие ще е теглото: в момента устройството тежи 15 килограма, но това е твърде много и целта на Ford е да сведе тежестта до не повече от 10 килограма.

Както и миналата година, блогът на Мтел има свой кореспондент на изложението. Ако искате да получавате най-интересните технологични новини от конгреса в Барселона, можете да се абонирате за нашия нюзлетър. Всички, абонирали се за него, ще участват в томбола за смартфон.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*